Olyan nagy a baj, hogy még Orbán 97 éves nagymamájának is el kell mennie szavazni

Olyan nagy a baj, hogy még Orbán 97 éves nagymamájának is el kell mennie szavazni

Az utolsó pillanatban a bizonytalanok közül is szavazókat kell szerezniük, mert különben lesz itt nemulass, haddelhadd, apokalipszis és a kormánytöbbség elveszítése.
ifj_tam.jpg

Ahogy az már szokásos, a Fidesz az utolsó napokban rákapcsolt a szavazótáborának mozgósítására. Hiszen azért is is törölték el a kampánycsendet, mert a kormánypártok úgy vélték, nagyobb a mozgósítási potenciáljuk, ezen a területen versenyelőnyük van.

Az már viszony egyáltalán nem szokásos, hogy nem csak a saját, meggyőződéses támogatóikat kell elvinniük választani, hanem meg kell győzniük

a bizonytalanokat is.

A Fidesz úgy vélheti, saját táborának mozgósítása nem lesz elég a győzelemhez, új szavazókat kell megnyerni. Ez viszont teljesen szembemegy

  • mind a 2015 óta folytatott politikájukkal, ti. csak saját közönségüknek játszanak;
  • mind a 2004 óta meglévő stratégiájukkal, amelynek lényege a hideg kampány, azaz a törzsszavazók mozgósítása, a bizonytalanok távoltartása (ez utóbbi volt a célja az előző ciklusban majdnem bevezetett regisztrációnak).

A bizonytalanok mozgósítása ezúttal már szükségesnek látszik, ezért maga Orbán Viktor is beüllt a call centerbe, hogy élőben, saját hangján hívogassa a nem teljesen elutasító szavazókat. Föl is hívott egy Sipos Lászlóné nevű állampolgárt, akit azért választott ki, mert azonos a neve a nagymamájáéval, és azzal győzködött, hogy például az ő 97 éves nagyanyja is el fog menni választani. 

Orbán nyilván nem azért ült be a call centerbe, mert nincs elég aktivistája a Fidesznek (bár nincs elég), hanem hogy saját jelenlétével is súlyt adjon a dolognak (azazhogy a propagandamédiája ennek apropóján hírt tudjon csinálni a dologból. Meg persze, hogy saját Facebook-oldalán is megosztathasson róla egy videót. Íme: 

A Fidesznek nemcsak az a baja, hogy

  • nincs elég aktivistája,
  • nincs elég választója (tartanak tőle, hogy nem lesz elég a 2,2 millió, ha az ellenzék jól mozgósít és a választók taktikusan szavaznak),
  • hanem hogy a bizonytalanok között rossz a híre a Orbánnak és a Fidesznek.

Egyszerűen félnek tőlük.

A sajátjaik imádják és vakon bíznak bennük, az ellenzékiek utálják, gyűlölik vagy megvetik őket, a bizonytalanok egyszerűen csak félnek tőlük és nem bíznak bennük.

Ez nem csak abból tudható, hogy 100-ból 80-an nem merik felvállalni a politikai véleményüket, és abból a 20-ból, akik igen, öten hazudnak , hanem abból is, ahogy a Fidesz reagál a dologra: hetek óta (kb. Hódmezővásárhely után, amikor végképp kiderült, hogy nem lehet vakon megbízni a közvéleménykutatásokban) tudatosan gyerekekkel kampányolnak. Maga Orbán is újabb gyerekes fotót posztolt, ahol egy karonülő csecsemőt nevez ifjú támogatójának (lásd a felső képet), hiába büntette meg ezért még a fideszes NVB is.

Úgy látszik, a csinovnyikok nem értik a kampány dinamikáját, nem fogják fel, hogy Orbánt tisztában van vele, gyerekekkel fotózkodni kampánycélokra etikátlan és törvénytelen is, de nem jókedvében csinálja.

Abban a friss mérések egyetértenek, hogy az utóbbi napokban megnőtt a szavazási hajlandóság, de eltérő eredményre jutnak belőle. A Medián szerint ez már a fideszes mozgósítás eredménye, és meglesz a kétharmad, miközben a Jobbik-közeli Iránytű még a kormánytöbbséget is veszélyben érzi.

Eközben valami különös dolog történik Erdélyben

A problémákat ráadásul tetézi az érvénytelen levélszavazatok nagy száma. Pálfy Ilona, az NVI vezetője úgy nyilatkozott, szombatig 112 466 levélszavazat érkezett vissza, de ezek 15 százaléka érvénytelen volt.

A 15 százalékos arány már önmagában több, mint amennyi 4 éve a teljes ellenzék kapott levélben. (Akkor a külföldiek 95 százaléka a Fideszre szavazott.) Ráadásul 2014-ben mindössze 167 érvénytelen szavazatot számoltak, most már több mint 10 ezer van.

A dolog oka egyelőre nem világos.

  • Lehet, hogy a határon túliak (zömmel erdélyiek) az utóbbi években elfelejtették, hogyan kell szavazni (hogy csak 1 pártra lehet, hogy le kell ragasztani a borítékot, hogy mellékelni kell az azonosítót, etc.).
  • Vagy valaki szabotálja a Fidesz győzelmét.
  • Esetleg az erdélyiek egy része a bojkottnak ezt a formáját választotta: élnek a választójogukkal, de úgy, hogy ne használják őket szavazatimportra. 
Facebook Comments