Novák Katalin nem érti, miért nem születik elég gyermek

Novák Katalin nem érti, miért nem születik elég gyermek

Pedig ő és a miniszterelnök is sokszor elmondják, hogy szülessen. És semmi. Érthetetlen. 

novakkatalin2-e1494493529305-1024x524.jpg

Novák Katalin a napokban Pozsonyban, egy konzervatív európai értékekről szóló nemzetközi konferencián röviden vázolta, milyen családpolitikai elképzelései vannak a régi-új kormánynak. Azaz újra elmondta, amit már évek óta hajtogat: hogy meg kell őrizni a családi értékeket, hogy sok gyereket kell termelnünk, mert ha nem, az így keletkező űrbe megpróbálnak benyomulni a gonosz migránsok, és akkor jaj nekünk. Semmi újdonság, netalán egy javaslat, vagy esetleg csak egy halvány ötlet. Család- és ifjúságügyben olyannyira támogatjuk a hagyományok megőrzését, hogy ugyanazt a beszédet kisebb változtatásokkal akárhányszor hajlandóak vagyunk elmondani a nyilvánosság előtt. 

Az államtitkárnak minden oka megvan, hogy az eddigieknél is harcosabban álljon ki a magyar családok gyarapodása mellett. Most, hogy a miniszterelnök meglebegtette, hogy új kormány várható, jogosan aggódhat, hogy esetleg ő is elveszíti az állását, ha nem születik záros határidőn belül megfelelő létszámú magyar gyermek. Ezek a nők rettentő megátalkodottak! Rendes asszony bezzeg minden helyzetben tudja, mit kell tennie. Például, ha befektetni való fölösleges százmilliói vannak, nem dönt elhamarkodottan, azonnal keres egy minisztert, akinek erős vállaira bátran támaszkodhat. Vagy ha betölti a nyolcvanat, és végre van ideje fejlesztenie magát, hamar sertéstenyésztési szakértővé válik, hogy azután pályázatokon nyerhessen pénzt az önmegvalósításhoz. Itt ez a sok remek példa, erre mit csinálnak a fiatal lányok? Továbbtanulnak, meg külföldre mennek, esetleg vállalkozók lesznek, miközben ott porosodnak a szépen faragott bölcsők és matyóhímzéses pólyák kihasználatlanul. Rémes!

1280.jpg

Reméljük, nem olyan következtetésekre fog jutni a család- és ifjúságügyi államtitkárság, mint hogy például az anyák napját munkaszüneti nappá nevezze ki, hogy aznap mindenkinek legyen ideje anyává válni. Szerencsére ennél sokkal tudományosabban közelítik meg a problémát. 

“Meg kell nézni, hogy miért nem születik elegendő gyermek, mi tántorítja el a fiatalokat a gyermekvállalástól, milyen akadályok állnak az útjukban, és miként lehet segíteni őket ezek leküzdésében”

– mondta Novák Katalin, majd hozzátette, hogy a kívülről betelepülni vágyókat mindenesetre meg kell állítani, és a népesedési problémát országon belül megoldani. 

Valóban érthetetlen, milyen akadályok állnak a fiatalok útjában. Kihívások, na azok tényleg vannak. De azok kifejezetten megerősítik az embert! Például, hogy hogyan lehet annyit keresni pályakezdőként, hogy az ember fenntartson egy háztartást belőle, és ne kelljen a szüleivel élnie élete első két-háromszáz évében. Vagy hogy azon gondolkozzon, hogy ha otthon marad a gyerekkel, akkor éhen hal, ha nem, akkor pedig minden pénzét bébiszitterre lesz kénytelen költeni. 

Novák Katalin meg csak csodálkozik, hogy bár ő mindig újra elmondja, hogy tessék szülni, mégsem rohan mindenki azonnal családot alapítani. Úgy látszik, kell még egy kis idő, mire rájön, hogy hiába küzd, minden a természet törvényei szerint történik. Csakúgy, mint a koala és a hópárduc: fogságban nem szaporodunk. 

Kerényi Kata

Facebook Comments