Ilyen lehet sárkánnyal beszélgetni pedagógiai módszertanról, mielőtt megenne

Ilyen lehet sárkánnyal beszélgetni pedagógiai módszertanról, mielőtt megenne

A Nevelj Jedit! című könyv szellemes kalandot kínál azoknak, akik szívesen veszik a meglepő képzettársításokat, szeretik a sci-fit és érdeklődnek a pedagógia iránt.

nevelj_jedit.jpg

Nem ez az első ilyen témájú könyv, ami a sci-fi vagy fantasy témaköréből merít a valóságunk leírására: pár évvel ezelőtt Tóth Csaba politológus, a liberális Republikon intézet vezetője és az ELTE ÁJK oktatója jelentette meg a Sci-fi politológiája című könyvét, amelyben két érdeklődési körét, a tudományos-fantasztikus irodalmat és a politikát vegyítette össze sikeresen. Ebben a sci-fi univerzumok politológiai elemzését, értelmezéseit olvashatjuk. Később megjelent a Fantasztikus világok című kötet is, amiben már 15 szerző írta le szellemes ötleteit és elemzéseit képzelt világokról, vonatkoztatva őket a mi világunkra.

A most megjelent Nevelj Jedit! című könyv hasonló ötleten alapul (Tóth Csaba írta hozzá az előszót): a képzelt világok pedagógiájával foglalkozik. Kielemzik benne a jedivé válás rögös útját, a Trónok harca, vagy éppen a Star Trek-univerzum iskolarendszerét. A cím nem véletlenül rímel a Nevelj zsenit! című könyvre: Polgár László könyve annak idején szintén a pedagógiával foglalkozott. 

A kötet szerkesztője és egyben társszerzője Nagy Ádám neveléstudományból doktorált, a nevéhez fűződik az Új Ifjúsági Szemle című folyóirat alapítása és szerkesztése, illetve a Civil Szemle vezetése. A révkomáromi Selye János Egyetem docense, a Neumann János Egyetem kutatóprofesszora, a Magyar Tudományos Akadémia Bolyai-ösztöndíjasa. Biztos kézzel válogatta össze a tanulmányokat, amelyek a pedagógia szemszögéből, de attól néha messze eltávolodva veszik górcső alá a popkultúrának ezt a részét.

A mai Magyarország iskolája a sajtóban úgy jelenik meg, mint a hely, ami konzerválja a társadalmi különbségeket, kiöli a kreativitást és a rendszer kiszolgálójává teszi a gyerekeket. Ebből a szempontból nézve

a Nevelj jedit! teljesen ellentétes irányba mutat: kreatív, sok helyen humoros, rendkívül informatív

kötetről van szó, amelynek ötletei, újszerű gondolatai és képzettárstásai sokszor a hardcore sci-fi-rajongókat, vagy a legnyitottabb tanárokat is meghökkentik, vagy éppen nevetésre indítják. Sok helyen bújtatva jelenik meg a kortárs iskola, az oktatási rendszer kritikája, csak egy-egy rész elolvasása után döbbenünk rá, hogy egy képzelt világ – pl. a Csillagközi invázió című sci-fi-akció-trashfilm bogárhentelése és a mai magyar oktatás között mennyi hasonlóság van. Na, nem abban, hogy a tanulóknak lézerpuskával kell idegen bolygókon óriási bogarakat lelövölzödniük, hanem abban, hogy hogyan jut el az emberiség a militáris társadalomhoz a túlélés érdekében és hogyan mossa az iskolarendszer, illetve a média az emberek agyát.

Ahogy a politológiai szempontból sci-fit elemző kötetektől, ettől a könyvtől sem várhatjuk, hogy tudományos szakszövegeket közöljön, vagy pedagógiai módszertani kézikönyv legyen. A Nevelj, jedit! inkább átmenet a tudomány és a szórakoztatás között, igazi ismeretterjesztés, a manapság népszerű játszva tanulás alapelvén íródott. Annak ellenére, hogy a popkultúra egyes részének elmezéseit olvassuk, nem hiányoznak a véresen komoly témák sem: milyen morális döntést hozhat az ember a megoldhatatlan feladatok teljesítésekor, vagy mit élnek át azok, akiket zaklatnak az iskolában. Néhol pedig a pedagógia is megmarad csupán a felszínnek: sokszor a médiakritika, sokszor az összehasonlító kultúrantropológia határmezsgyéire tévednek a szerzők. Mindez persze csak a hasznára válik a könyvnek, hiszen így bármerre kalandozhatunk a szerzőkkel – a messzi-messzi galaxisokban és a saját fejükben is.

Kiadó: Athenaeum Kiadó

Szerkesztő: Nagy Ádám

Megjelent: 2018. április 16.

ISBN: 9789632932187

Facebook Comments