Tarlós megcáfolta magát, mégis lesz Red Bull Air Race és persze az egész nem az ő hibája

Tarlós megcáfolta magát, mégis lesz Red Bull Air Race és persze az egész nem az ő hibája

Először azt mondta lefújja a versenyt, és neki kell vállalnia a felelősséget. Aztán mindent visszavont és másra kente a felelősséget, majd lehülyézte a médiát.  tarlos_ideges.jpg

Tarlós István főpolgármester főpolgármestersége kilencedik (!) évében rádöbbent, hogy

  • a Red Bull Air Race zajjal és lezárásokkal jár,
  • mindkettő zavarja a budapesti lakosokat;
  • valamint fillérekért adja oda egy magáncég ál-versenyének 3 napra a belvárost a saját maga vezette főváros.

Ezek után tett egy valamelyest félreérthető nyilatkozatot a Red Bull repülőversenynek beállított gigareklám leállításáról, majd visszavonta és elkezdett a sajtóra illetve Láng Zsoltra mutogatni, miközben olyan nonszensz mondatok hagyták el a száját, hogy

„az egész ügy nem is az ő sara”.

A Red Bull Air Race-re minden évben közterület-használati engedélyt kell kérni a fővárostól. Az engedélyről minden esetben a közgyűlés tulajdonosi bizottsága dönt. A Red Bull a turisztikai imázsértékére való tekintettel eddig mindig megkapta az engedélyt – volt, hogy ingyen, volt, hogy jelentős engedménnyel.

Az idén a szervezőknek mindössze 13 millió forintot kellett fizetniük a közterület-használatért, holott

  • a verseny által érintett belvárosi területeket több mint három hétig lezárták a forgalom elől;
  • az állam pedig 1,9 milliárd forintos támogatást ad a versenyre.

(A múlt héten az LMP hűtlen kezelésért fel is jelentette a fővárosi vezetést a Red Bull Air Race miatt.)

A botrány és az elégedettlenség hangjai elértek a főpolgármesterig, aki a „verseny” lezárulta után az M1 csatornán kért elnézést a budapestiektől a hétvégi műrepülőverseny okozta kellemetlenségek miatt, és – mindenki így értette – bejelentette, hogy amíg ő a főpolgármester, nem lesz többé ilyen verseny a belvárosban. (Sok újság azonnal hozzátette: ez nem túl nagy vállalás, hiszen legkésőbb jövőre önkormányzati választások lesznek és még nem tudni, Tarlós indul-e egyáltalán.)

Tarlós István egészen egyértelmű volt, mert kijelentette, hogy

A törlésről szóló tárgyalásokat már ma kezdeményezi.

Azt is elismerte, hogy „elég botrány és zűrzavar” volt az elmúlt napokban a fővárosban a műrepülőverseny miatt, a zajszennyezés és a közlekedési változások okán. Hangsúlyozta viszont, hogy az engedélyt és a közterület-foglalási kedvezményt formálisan jogszerűen adták ki. Mindezt az balliberális részrehajlással nehezen vádolható állami hírügynökség, az MTI is úgy adta ki, hogy Tarlós István elnézést kér a budapestiektől a hétvégi műrepülőverseny okozta kellemetlenségek miatt és bejelentette, amíg ő a főpolgármester, nem lesz többé ilyen verseny ilyen feltételekkel a belvárosban.

Sőt, mi több: teljesen vállalata a felelősséget a történtekért. Ami Budapesten történik az ő időszakában, azért neki kell vállalni a politikai felelősséget – mondta, majd azt is hozzátette: amíg ő a főpolgármester, addig

„ilyen botrányos zűrzavar nem fordulhat elő a városban”.

Tarlós elmondta, olyan sok panasz érkezett a zajra, és a szervezők olyan nagy közterületet foglaltak el hosszú időre, hogy „akármilyen sikeres ez a rendezvény, ilyet nem lehet a budapestiekkel csinálni”.

Tarlós már korábban jelezte: nem ért egyet azzal, hogy a Red Bull Air Race területhasználati engedélyének kérdése nem került a Fővárosi Közgyűlés elé, és arról a fővárosi önkormányzat tulajdonosi, gazdasági és közterület-hasznosítási bizottsága döntött. A bizottság a szokásos területhasználati díj 10 százalékát kérte, a főváros így 12,9 millió forintot kapott.

Pár napja azonban a konzekvens polgármester egy 180 fokos fordulatot vett Air Race-ügyben és megcáfolta a saját szavait, lehülyézve a médiát és beállítva a II. kerület polgármesterét, Láng Zsoltot bűnbaknak. Közölte:

Csak félreértették a szavait, így szó sincs arról, hogy beszüntetné a Red Bull Air Race-t.

Képtelenség, hogy Budapest főpolgármesterének, az egyik legrutinosabb sajtófőnökkel az oldalán vért kell izzadnia, hogy azt írják meg, amit mondott, és ne mást

– nyilatkozta a 24.hu-nak.

Így kiderült, hogy a főpolgármester szerint azonban félreértették a szavait, vagyis Red Bull Air Race lehet, de káosz nem. A lapnak nyilatkozó főpolgármester azt is letagadta, hogy az ő sara lenne az egész ügy, hiszen a döntést a rendezés feltételeiről a Láng Zsolt II. kerületi fideszes polgármester vezette fővárosi tulajdonosi bizottság hozta meg.

“Részemről a lojalitás és a barátság, de nem lenne baj, ha a tulajdonosi, gazdasági és közterület-hasznosítási bizottság elnöke a sajtó rendelkezésére állna, és nem a főpolgármesternek kellene nyilatkoznia egy olyan ügyben, amelyről csak később szerzett tudomást”

– kommentálta az ügyet a lapnak Tarlós.

Facebook Comments