Tovább fideszesedik a választási törvény, bosszút állnak az ellenzéken

Tovább fideszesedik a választási törvény, bosszút állnak az ellenzéken

Bár így se voltak egyenlőek a választáson a feltételek, a Fidesznek ez sem elég, újabb módszerekkel tesz be az ellenzéknek.plak.jpeg

A jogszabályt egyéni képviselői indítványként jegyzi

  • Gulyás Gergely kancellárminiszter,
  • Dr. Bajkai István az Orbán-család ügyvédje,
  • Dr. Zsigmond Barna Pálmkorábbi újpesti alpolgármester,
  • Kocsis Máté frakcióvezető,
  • illetve Németh Szilárd honvédelmi államtitkár.

Tordai Csaba alkotmányjogász (nem nyilvános) Facebook-posztban tette közzé, hogy újabb módszerekkel szűkítik az ellenzék lehetőségeit az országgyűlési választásokon. A szakjogász felvezetése szerint, mi lehet egy szakember munkájának a nagyobb elimserése, minthogy

a legutóbbi kampányban bíróságon megnyert ügyeit most törvénnyé változtatják,

hogy ne a független bíróság döntése legyen az irányadó, hanem az, amit a fideszes többségű választási bizottságok gondoltak.

  1. A következő választástól tilos lesz a vadplakotálás, vagyis ahol az önkormányzat nem jelöl ki helyeket jogszerű plakátozásra, ott szinte nem tudnak megjelenni az ellenzéki pártok, hiszen szinte minden piaci plakáthely fideszes kötődésű cégnek az érdekeltsége, s most zajlik tárgyalás, hogy az utolsó nem fideszes kezekben lévő plakátcéget is megvenné a Fidesz Simicska Lajostól.
  2. Még idén februárban zajlott jogvita arról, lehet-e például egy Tesco parkolóban aláírást gyűjteni, végül a Kúria úgy döntött, lehet. De most törvénybe iktatják, hogy tilos, nehogy ennyivel is könnyebb legyen az ellenzéki pártok Kubatov-listák hiányában az ajánlások összeszedése.
  3. Szintén Tordai praxisából való az az eset, amikor az egyik ellenzéki párt jelöltet delegált egy olyan egyéni választókörzet választási bizottságában, ahol nem állított jelöltet, de mivel országos listája volt, végül beülhetett a delegált a testületbe. Ennek a vircsaftnak is véget vet most a Fidesz, nelhogy már bárhol aláírást gyűjtsenek.
  4. Szintén az ellenzéknek rossz és a kormánypártoknak az a lépés, hogy betiltja a telekocsi applikációkat. A legutóbbi választáson a Momentum készített ilyet azoknak a külföldön élő magyaroknak, akiknek akár órákat kellett utazniuk a voksolásuk helyszínére, például az adott ország fővárosában lévő nagykövetségre.

A nyolcvanoldalas jogszabálynak van legalább egy normális része is, azok a kamupártok, amelyek nem fizették vissza a kampánytámogatást, noha nem érték el a törvényben meghatározott egy százalékot, azok nem kaphatnak a korteskedésre kampánypénzt.

Pelikán József

Facebook Comments