Az ellenzék úgy döntött, a Fidesz kezére játszik, és meghagyja neki Józsefvárost

Az ellenzék úgy döntött, a Fidesz kezére játszik, és meghagyja neki Józsefvárost

Amit látunk, az a kínálati oldal manipulációja, a szabad választás paródiája. gyp.jpg

Július 8-án választanak új polgármestert a fővárosi VIII. kerültben, miután az eddig, Kocsis Máté, áprilisban bekerült az Országgyűlésbe. Nagy téteket nem érdemes tenni arra, hogy az ellenzék tudja – vagy hogy egyáltalán el akarja venni a Fidesztől Józsefvárost, és ne Sára Botond eddigi alpolgármester lenne az új városvezető.

Az ellenzék ugyan ebben az esetben nem megosztott, a pártok nem állítottak saját jelöltet, hanem egy független és civil jelöltet, Győri Pétert támogatják.

Mivel az ellenzék – még a Jobbik nélküli részt tekintve is – az országgyűlési választáson le tudta volna győzni Kocsist, ha egyetlen jelölt mögé állnak fel, Győrinek elvileg jó esélyei lehetnének. A helyzet azonban az, hogy éppen ellenkezőleg: a választás olyannyira egyesélyes, hogy az ellenzéki jelölt azt nyilatkozta, hogy

maga sem fogadna saját győzelmére.

Merne fogadni arra, hogy ön lesz a befutó a vasárnapi polgármester-választáson?

Győri Péter: Nem. De ha lenne rá pénzem, azt sem fogadásra szánnám, hanem kampányra.

Győri eleve esélytelenül indul, aminek

  • egyfelől az az oka, hogy Győri kampányát ugyan névleg támogatja az ellenzék, de pénzt már nem ad rá. Így még arra sem volt módja, hogy a legfőbb vállalását, a közterületi hajléktalanság csökkentését plakátokon tudassa a választókkal.
  • Másfelől a Fidesz negatív kampánya. Sára például a kormánylapban állíthatta azt, hogy ha Győri nyer, akkor Józsefvárost ellepik a drogosok, a hajléktalanok, sőt – a ki tudja, honnan odakeveredő – illegális migránsok.

A negatív kampánnyal éppen nem látszik szembeszállni már a jelölt személye sem: Győri 27 éve kuratóriumi elnöke annak Menhely Alapítvány nevű civil szervezetnek, amelyet időnként Soros György is támogat, továbbá amely a hajléktalanok megsegítésével foglalkozik.

Ez máris 3 olyan téma, amellyel a Fidesz évek óta kampányol, és amellyel szemben ma Magyarországon nem lehet választást nyerni. Még Budapesten sem, Józsefvárosban különösen nem. A választók nem szeretik a hajléktalanokat, aki a szavazatukra pályázik nem olyan jelöltet indít, akik a hajléktalanok segítésével lett ismert és hozzájuk köthető.

Nincs ok feltételezni, hogy akik beálltak mögé, nem tudták, hogy ennél jobban már csak akkor játszhatnának jobban a Fidesz kezére, ha magát Gyurcsány Ferencet indítanák. Győri jelöltsége olyan tökéletesen illik a Fidesz-kampányba, hogy fel tudjon mutatni egy megfelelő ellenségképet,

mintha csak Kocsisék rendelték volna meg.

Lehet, hogy ez is történt. A többi, szokásosan mocskos eszköz, a plakátok összefirkálása (lásd a képet), a kampányrendezvény letiltása, etc. már csak bónusz.

Félve a karaktergyilkosságtól, számos civil jelölt nem mert elindulni. Milyen szomorú lett volna, ha egyetlen jelöltet sem tud felmutatni az ellenzék! Missziónak fogom fel az indulásomat annak érdekében, hogy az ellenzéki pártok újraépíthessék magukat az országgyűlési választási sokk után. 

Az amúgy jobb sorsra érdemes idealista Győri indulása tehát saját állítása szerint sem annak alternatívája volt, hogy a megosztott ellenzéki szavazók 3-4 jelölt mögött forgácsolódjanak szét, hanem annak, egyetlen ellenzéki jelölt se induljon.

Ami azért eléggé leleplező lett volna.

  • A Fidesz érdeke leginkább az volna, hogy ellenjelölt nélkül tudjon nyerni.
  • Ha ez nem megy, a B-terv, hogy több ellenjelölt ossza meg a protestszavazatokat.
  • Ha valami okból ez is kivihetetlen volna, akkor megengedik, hogy egyetlen ellenjelölt legyen, de akkor mindenképp olyan, aki beleillik abba az ellenségképbe, amit évek óta tartó kampánnyal sulykolnak a választóik fejébe.

A vasárnapi józsefvárosi polgármesterválasztás a harmadik opció a béta-tesztje. A meccset előre lejátszották, az eredmény borítékolható. Amit látunk, az a kínálati oldal manipulációja, a szabad választás paródiája.

A polgári demokrácia megcsúfolása.

Facebook Comments