Mindössze egyetlen ábra, de az tönkrezúzza, elpusztítja és porig rombolja Orbán és a Fidesz alternatív univerzumát

Mindössze egyetlen ábra, de az tönkrezúzza, elpusztítja és porig rombolja Orbán és a Fidesz alternatív univerzumát

polmigr.jpg

A magyar jobboldal narratívája, amelyet Orbán miniszterelnök puszta hatalmi ambíciók miatt az egész Unióra kiterjeszteni javasol, kb. a következőket tartalmazza: Európa támadás alatt álló, folyamatos az invázió, ami veszélyezteti a keresztény kultúrát és rontja a közbiztonságot; a Soros-terv és a kötelező betelepítés miatt Magyarország is érintett, a kontinenst csak a magyar kerítéshez hasonló totális vasfüggönyök védhetik meg.

A narratíva csak akkor tud működni, ha nem vetik össze a létező valósággal, mert akkor kiderülne, hogy alapjában téves és velejéig hamis:

  • Európa kultúrája nem keresztény már, hanem régen szekuláris és felvilágosodott,
  • az időnkénti merényletek dacára  a közbiztonság Nyugaton jobb, mint a történelem folyamán bármikor (ez nem biztos, hogy is marad, de pillanatnyilag ez a helyzet),
  • a Soros-terv nem létezik,
  • és ha létezne, akkor se volna kivihető, mert a bevándorlók sem akarnának Magyarországra migrálni.

A bevándorlásról azonban lehet hazudozni, valós tényeket hamis színben feltüntetni, amíg egyáltalán létezik ilyen. Bár elég körülményes, de mégis lehetséges különböző értelmezéseket adni a migrációs, menekült- és bevándorlási válságnak, fíktív 10 és 100 milliókról vagy milliárdokról beszélni. Lásd még a 10 millió AIDS-es nigériaiak esetét a választási kampányban, amit Lomnici és Kásler doktorok voltak szívesek a tudomásunkra hozni.

A Politico azonban egy olyan ábrát közölt elemzésében, ami tönkrezúzza az orbáni fiktív valóságot. A fent látható képből, ami az Európába érkezők számát mutatja havi bontásban, 2 dolog látszik világosan:

  • az orbáni határzár, a déli vasfüggöny semmit nem állított meg: a migrációs krízis az után (2015 novemberében) csúcsosodott, hogy a magyar kormány kerítést húzott a szerb (2015 szeptember) és a horvát (2015 október) határra;
  • valamint az is egyértelműen kitűnik, hogy a migrációs krízisnek nem csak Magyarországot tekintve, de egész Európában vége van: a 2015 novemberi csúcs alig 3 százalékéra esett vissza a bevándorolni kívánók havi száma, ami azért már kezelhető mennyiség, és semmilyen fennakadást nem okoz a kontinens napi életeben.

 A tények elvileg makacs dolgok, ha hajlandók vagyunk tudomást venni róluk: akkor sincs már évek óta migrációs probléma, ha a közpénzből finanszírozott magyar magyarországi kormánypropaganda kórusban üvölti. Vagy a létező vagy az alternatív valóság – valamelyiknek pusztulnia kell. Az ábra azt mutatja, hogy Orbán fiktív univerzuma nem áll éppen nyerésre.

Facebook Comments