Iványi Gábor egyháza példát mutat keresztényi szeretetből az embertelen Orbán-rezsimnek

Iványi Gábor egyháza példát mutat keresztényi szeretetből az embertelen Orbán-rezsimnek

Íme a különbség a páváskodó-habzsidőzsi álkereszténység és az igazi emberszeretet között.

menekult_gyerek_racs.jpg

Augusztus 20-án kenyeret, halat és almát visz a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) annak a hozzávetőlegesen 50 menekültnek, akit a tranzitzónában éheztetnek a magyar hatóságok.

Pár napja derült ki ugyanis, hogy a déli határon felállított tranzitzónában a magyar hatóság emberei brabár, embertelen módon

nem adtak enni azoknak a nagykorú menedékkérőknek,

akiknek első fokon elutasították a menedékkérelmét, de meg akarták várni a jogerős döntést. Az Index azt is megírta, hogy emiatt a Magyar Helsinki Bizottság pár napja a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult.

A déli határon igazi 22-es csapdája helyzetet teremtett a magyar állam: a Bevándorlási és Menekültügyi Hatóság (BMH) arra hivatkozik, hogy a júliusban megváltoztatott menekültügyi szabályozás alapján mindenkinek elutasítják a kérelmét, aki Szerbia felől érkezik. Így a menedékkérők hiába fellebbeznek az elutasító döntés ellen, annak nincs halasztó hatálya, mivel hiányos a szabályozás. Így azonnal megindul az idegenrendészeti eljárás, aminek kitoloncolás a vége.

A hatóság a menedékkérőket addig arra biztatja, hogy menjenek vissza Szerbiába, a nagykorúak pedig enni sem kapnak.

Az Index arról is írt, hogy két afgán családnak ügyében a magyar hatóság az első fokú elutasítás után nem menekültügyi, hanem idegenrendészeti eljárást indított. A BMH pedig úgy értelmezi a szabályokat, hogy a tranzitzóna idegenrendészeti részlegében nem kell ellátást biztosítani az ott tartózkodóknak.

Végül csak győzött a Semjén-féle kereszténydemokrácia, megkönyörültek a család kiskorú tagjain és egy szoptatós anyán is, nekik adtak enni. De mindezt csak azért, hogy még jobban megszívathassák a „mocskos migráncsokat”, hiszen a nő férjének és egy 18 éves fiúnak már nem adtak enni. Mindezt ráadásul úgy intézték, hogy a kiskorúakat egy elkülönített helyen etették, hogy véletlenül se adhassanak a családtagjaiknak. A Helsinki Bizottság szerint a felnőtteket arra biztatják, hogy inkább menjenek vissza Szerbiába. 

Az Index azt is megíra: aki egy évet vagy másfelet töltött egy szerbiai táborban arra várva, hogy beadhassa a menedékkérelmét Magyarországon, nyilván nem akar visszamenni, amíg a menekültügyi eljárása jogerősen le nem zárult. A menedékkérőket az UNHCR szerint se lehet visszaküldeni (71. pont), és a strasbourgi bíróság is kimondta, hogy a tranzitzóna egy fogvatartási helyszín, és nem várható el egy menedékkérőtől, hogy visszamenjen oda, ahol embertelen, megalázó bánásmódban részesülhet. 

Ki kell tehát mondanunk:

A magyar hatóságok embereket kínoznak a tranzitzónának nevezett fogolytáborban, a XXI. században, Európában. 

Mindezt az a komány határozta el, amelyik folyamatosan papol kereszténységről, a keresztény értékekről és Európa megvédéséről. Ebből az esetből is jól látható, hogy az Orbán-kormánynak semmi köze sincs a kereszténységhez, azt csupán marketing-eszköznek használja fel, ugyanúgy mint a nacionalizmust. 

Augusztus 20-a alkalmából még keresztet is húztak a Parlamentre:

augusztus_20_kereszt_parlament_mti.jpg

Az eset kapcsán egyébént hivatalos uszító propaganda által Soros-ügynöknek bélygezett és Magyarországon szintén üldözött Helsinki Bizottság augusztus 10-én ideiglenes intézkedést kért a strasbourgi bíróságtól. A bíróság pedig még aznap kötelezte a magyar hatóságokat, hogy adjanak enni a két családnak. A lap az intézkedésről készült dokumentumok alapján azt írta, hogy szombaton már kaptak enni a családok, azóta pedig napi háromszor esznek.

A Helsinki Bizottság ügyfelei között volt két hadköteles korú, szír férfi is, akik a háború elől menekültek el, akik az intézkedés hatására először szintén kaptak enni, de a lap szerint kedden már azt mondták nekik, hogy

ha enni akarnak, forduljanak a bírósághoz.

Az esettel kapcsolatban három felhívás is megjelent Iványi Gábor lelkész egyházának a honlapján.

Az elsőben a MET a keresztény hívőkhöz és az egyház szimpatizánsaihoz fordul, kérve őket, hogy vegyenek részt a humanitárius akcióban. Leírják azt is, hogy egy menekültnek naponta mindössze öt szelet kenyeret, egy halkonzervet és egy almát szeretnének adni. Az élelmiszercsomag értéke 300 forint, az akció költségeit mindaddig vállalják, amíg nem kapnak megfelelő külső támogatást. Ha a magyar hatóságok a vizet is megvonják a tranzitzónában tengődő menekültektől, akkor ezt napi másfél liter vízzel egészítenék ki.  

A másodikban a MET a többi magyar egyházat kéri, hogy csatlakozzanak a kezdeményezéshez, a harmadik felhívás pedig egy petíció, amely az Orbán-kormányt szólítja fel, vessen véget a kínzásnak, amellyel a magyar hatóságok a határához érkezett menekült családokat szétszakítva a felnőtt férfiakat és gyermek nélküli nőket azzal próbálják visszafordulásra kényszeríteni, hogy nem adnak nekik enni.

A 168 Óra az eset kapcsán emlékeztet: Iványi Gábor volt az a lelkész, aki összeadta Orbán Viktor miniszterelnököt és a feleségét, Lévai Anikót, a MET-et azonban az Orbán-kormány 2011-ben megfosztotta az egyházi státuszától. Azt, hogy ez jogsértően történt, az Alkotmánybíróság és a strasbourgi bíróság is kimondta, de ez nem volt akadálya annak, hogy az egyház ellen nemrég Semjén Zsolt intézzen egy kirohanást, amelynek az állításait Iványi Gábor nyílt levélben cáfolta. A helyzet miatt a MET rengeteg pénztől esik el, pedig annyi adófelajánlóval – négyezerrel –, mint ő, még az elismert  egyházak többsége sem rendelkezik.

 

Facebook Comments