Saját tüntetésén vonták kérdőre az LMP-t Ungár Péter Mészáros Lőrinc bankjától kapott ötmilliárd forintja miatt

Saját tüntetésén vonták kérdőre az LMP-t Ungár Péter Mészáros Lőrinc bankjától kapott ötmilliárd forintja miatt

Volna mit megmagyarázni.lpmtunt.jpg

Kevés visszhangot kapott, hogy kedden este fáklyás tüntetést tartott az LMP a Corvinus tervezett privatizációja és a felsőoktatás hozzáférés lehetőségének jelentős korlátozása ellen. A demonstráción az MTI szerint 200-an vettek részt, bár ez felülbecslésnek tűnik.

Az esemény voltaképpen tényleg nem volna említésre méltó, ha csak ennyi történt volna. A tüntetésen azonban nemcsak Orbán Viktort szembesítették korábbi tandíjellenes szavaival, de az LMP-t is azzal, hogy komoly ellenmondás feszül a párt kormányellenes retorikája és a kormánybarát tettei között:

saját tüntetésén vonták kérdőre az LMP-t Ungár Péter és Mészáros Lőrinc közös cége miatt.

A dologról az MTI – már természetesnek tekinthető módon – nem számolt be, de a Mérce videós tudósításából kiderül, hogy az eseményt lezáró Himnusz után – tehát nem a rendezvényt megzavarva – egy ismeretlen részvevő lépett az LMP ifjúsági szervezetének vezetőjéhez, akitől kérdezni akart.

Pitz Dániel (a fenti Mérce-kép balszélén) és az egyéb szervezők azonban nem voltak hajlandók válaszolni a még el nem hangzott kérdésre sem, ezért a kíváncsi természetű érdeklődő minden résztvevő által hallhatóan tette fel a kérdését:

Mi történik az LMP-ben? Tehát hogy kell értelmeznünk azt a tényt, hogy szeptember 11-én Mészáros Lőrinc, vagyis tulajdonképpen Orbán Viktor, 5 milliárdos részesedést szerzett az LMP egyik meghatározó tagja, Ungár Péter által tulajdonolt cégben? Ennyit kérdezek az LMP-től.

Miután az LMP-sek ezután sem válaszolták meg a kérdését, se megnyugtatóan, se máshogyan, az ismeretlen hozzászóló levonta a saját következtetését:

Ungár Péter tűnjön el az LMP-ből, vagy az LMP tűnjön el az egész… mindenhonnan!

A tüntetés résztvevői közül némelyek kifütyülték, a hallható többség viszont megtapsolta a hozzászólást. 

(Az említett jelenet a videó utolsó másfél percében látható, oda érdemes tekerni.)

A Mészáros Lőrinchez közeli Takarékbank szeptember 11-én jelentette be, hogy 5 milliárd 740 millió forintért vásárolt részesedést a Schmidt Mária és gyerekei, köztük Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője tulajdonában lévő Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt.-ben.

Ungár Péter 10 nappal később a 444-nek azt mondta, gondolkozik azon, mit jelent Mészáros Lőrinccel közös cégben lenni, de változás azóta sem történt. Talán azért, mert nehezen megfontolható, szabad-e több milliárdot elfogadni Orbán Viktor strómanjától. Mert tulajdonképpen ez történt:

az Orbán-vagyon kezelője egy semmire sem jó 10 százalékos tulajdonrészért adott a Schmidtnek és Ungárnak csaknem 6 milliárd forintot.

Ez alig egy nappal az előtt történt, hogy az LMP EP-képviselője – a pártelnökség felszólítására – nem szavazta meg Strasbourgban a magyarországi jogállam lebontását elítélő Sargentini-jelentést, amelynél a Fidesz mindent megtett azért, hogy ne legyen meg az EP kétharmados többsége. A célt nem sikerült elérni, de az LMP-s Meszerics Tamás távolmaradt a szavazástól.

Azóta az LMP bejelentette azt is, hogy rászervez volt elnökének korrupcióellenes aláírásgyűjtésére, továbbá hogy nem támogat egy közös ellenzéki főpolgármester-jelöltet a fideszes Tarlós István leváltására. Ungár Péter személyesen a névleg független jelöltként induló Puzsér Róbertet biztosította szimpátiájáról, a blogja pedig integráló személyiségnek(!) nevezték az exhibicionista médiacelebet.

Ungár anyja Orbán korábbi tanácsadója, jelenleg is kormánybiztosa, aki a miniszterelnök társaságában utazik magánrepülőgéppel Londonba focimeccset nézni, és aki az április választás kampányhajrájában arról győzködte az LMP kampányfőnökét, hogy a párt ne léptesse vissza képviselőjelöltjeit az esélyesebb ellenzéki indulók javára.

Mindezek után annyi biztosan elmondható, az LMP-nek volna rá oka, hogy tisztázza a viszonyát a NER-hez, és megválaszolja a demonstráció résztvevőjének fent idézett kérdését.

Facebook Comments