Nem jut elég a szegényeknek tűzifára, mert kell a pénz, hogy Mészáros Lőrinc cégei stadiont és sportcsarnokot építhessenek

Nem jut elég a szegényeknek tűzifára, mert kell a pénz, hogy Mészáros Lőrinc cégei stadiont és sportcsarnokot építhessenek

Még az a szerencse, hogy Magyarországon pillanatnyilag nincs korrupció. Mert mi lenne, ha még az is lenne. jacht.jpg

Másfél milliárd forint hiányzik, hogy mindenkinek legyen télre tüzelője, aki igényelte – ez derült ki csütörtökön a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára, Pogácsás Tibor szavaiból.

  • Az állam négymilliárd forintot ad a helyi önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag-vásárlására.
  • Miközben a BM által készített összefoglaló szerint idén valamivel több pályázat érkezett, mint tavaly, összesen 2320 önkormányzat pályázott, az igényelt támogatás pedig 5,5 milliárd forint volt.

Az általános megszorítások közepette, amikor forrásokat vonnak el az egyetemektől (a csókosok helyzetbe hozása mellett ez áll például a Corvinus kiszervezése mögött), a tudományos szférától (az MTA intézeteinek bezárása) vagy a közszférától (az állami alkalmazottak 15-20 százaléka elbocsátásának terve) tulajdonképpen nem volna meglepő, hogy az Orbán-kormány a szociális területen is takarékoskodni igyekszik. Voltaképpen a forráskivonás volt a legfőbb oka a segély felváltásának a közmunkával is.

Mindeközben ugyanazon a napon, amikor a BM nyilvánosságra hozta az igény és a forrás közötti különbséget, a következők derültek ki:

  • közpénzekből épült egy sportcsarnok Pécsen, 2,3 milliárd forintért, amit Orbán csak a nyilvánosság kizárásával mert felavatni), és amit a Mészáros-körbe tartozó ZÁÉV épített fel;
  • az eredetileg tervezett dupláját, 11,7 milliárd forintot fog költeni az állam a Honvéd új stadionjára, ezt ugyancsak a ZÁÉV építheti alvállalkozóként, a tendernyertesek között olyan cégek vannak, amelyek vagy Tiborcz-cal üzleteltek vagy Felcsúton van a székhelyük;
  • a Mészáros-gyerekek cége 4,2 milliárd forintért építhet Érden multifunkciós sportközpontot, természetesen közpénzből, mi másból.

És ez csak 3 csütörtöki hír. Érdemes összevetni a számokat:

1,5 milliárd hiányzik a szociális tűzifakasszából. Egyetlen nap alatt 16 milliárd forintnyi közpénzhez jutott a klientúra.

A pécsi sportcsarnok építési költségét nem is számoltam bele, mert azt korábban nyerték el. Meg azokat se, amihez az idén eddig jutottak. Valamint természetesen azokat se, amit majd ezután kapnak.

Mindezekből nyilván az következik, hogy akinek nincs pénze tűzifára, mert szegény, az menjen el sportolni, és majd fölmelegszik. Továbbá ha meg esetleg nemcsak tűzifára, de arra sem volna pénze, hogy belépőt vegyen az új arénákba, akkor menjen el segédmunkásnak a Fidesz-, illetve Orbán-közeli építőipari cégekhez.

Ahol ennyi a munka, ott biztosan elkél a dolgos kéz.

(A fenti képen a jó szeműek kivehetik Mészáros Lőrincet egy éppen másfélmilliárd forintba kerülő luxusjacht, az Artemy fedélzetén. De ezt a Magyar Narancs fotósa már több mint 2 éve készítette. Azóta a volt gázszerelő és egyéb Fidesz-közeli építési vállalkozók már egy 7 milliárd forintos luxusjacht, a Lady Mrd fedélzetén is feltűntek.)

Facebook Comments