Magyar György szervezi Hadházy és Márki-Zay mozgalmát

Magyar György szervezi Hadházy és Márki-Zay mozgalmát

Október 23-án jelentik be a Mindenki Magyarországa megalakulását. mgy.jpg

Tarlós István adott egy interjút az Indexnek, amelyből a következő dolgok derültek ki:

  • az önkormányzati választás októberben lesz, nem hozzák előre májusra,
  • nem alakítják át a főváros igazgatását,
  • Puzsér – akit egy patkányhoz hasonlított – indulása a Tarlós esélyeit javítja,
  • aki már inkább nyugdíjba akart menni, Orbán Viktornak volt fontos, hogy ismét elinduljon a főpolgármester-választáson.

Az interjú legmeglepőbb részlete azonban az volt, hogy Tarlós kérdés nélkül, teljesen váratlanul kitért Magyar Györgyre, aki szerinte egy 

uralkodni vágyó baloldali celebügyvéd.

Tarlós: Lesznek még jelentkezők ellenzéki oldalról. Nem akarok név szerint senkit kipécézni, elvi véleményt mondok az egészről. Bár nehéz követni, mert olyanok is beszélnek, mondanak véleményt ellenzéki oldalon, akiknek fogalmuk sincs a rendszer működéséről. Például múltkor az ATV-ben egy baloldali celebügyvéd kivörösödött arccal kategorikus szamárságokat fogalmazott meg.

Index: Magyar Györgyre céloz? Ő most nem jelezte az indulását.

Tarlós: Rá gondoltam tényleg. Indult ő már főpolgármester-választáson, jó 1 százalékot kapott akkor, majd 2014-ben is benevezett, aztán visszalépett. De feljogosítva érzi magát, hogy mindenkit kioktasson az orvosoktól kezdve a főpolgármesterig. Az ilyen embernek királyságot kéne adni, nem ügyvédi irodát. Na de nem akarom Gyurit bántani. Huszonöt éve ismerem. Ő ilyen volt, ilyen marad.

Tarlós egy ATV-s beszélgetésre utalt, de azért ez elég váratlan kifakadás, ráadásul első látásra úgy tűnhetett, teljesen ok nélkül rúgott bele az ügyvédbe. A főpolgármester kirohanását azonban az magyarázhatja, hogy a B1 blog értesülése szerint Magyar György a főszervezője Márki-Zay Péter és Hadházy Ákos politikai mozgalmának, aminek elindulását 

Mindenki Magyarországa néven október 23-án jelentik be.

Az alapítás – akkor még egyértelműen pártról volt szó – már augusztus 20-ára is várható volt, amikor Hódmezővásárhelyen egy ún. Európa-fórumot tartottak, de akkor ez még elmaradt.

A készülő formációban információink szerint olyan nevek szerepelnek, mint

  • az ex-KDNP-s Lukácsi Katalin,
  • a 3 éven át független-liberális képviselő veszprémi Kész Zoltán,
  • az Antall-kormány külügyminisztere, majd Orbán washingtoni, később oslói nagykövete, Jeszenszky Géza.

Tovább természetesen Márky-Zay, Hadházy és az a Magyar György, aki 4 éve baloldali főpolgármester-jelölt akart lenni, aztán Simicska ügyvédje lett, mégse lépett a javára vissza a Jobbik, amikor Siófokon feleannyi szavazatot kapott, mint a Fidesz embere.

Azt még nem lehet tudni, hogy mi lesz az új formáció jogi státusza (párt, egyesület, jogi személyiség nélküli mozgalom, etc.), és ami ebből következik, a politikai stratégiája. Márki-Zay mindenesetre pártok felett álló mozgalomként utalt rá korábban,

aminek egyetlen célja, hogy a jövő évi önkormányzati választásokon lehetőleg minden településen egy esélyes ellenzéki induló álljon ki a „pártállami jelöltekkel” szemben. 

Mivel ehhez az kell(ene), hogy a pártok megállapodjanak egymással, nem teljesen világos, mi szükség van egy újabb ellenzéki formáció létrehozására a már meglévők (Jobbik, MSZP, LMP, DK, Momentum, Párbeszéd, Kétfarkú Kutyapárt + az ezután megalakulók) mellett, amikor épp az a probléma, hogy már így is túl sokan vannak.

A Mindenki Magyarországa lehet az n+1-edik kormánykritikus alakulat, de nem látszik, hogy milyen újdonságot tudna hozni- Esetleg egyfajta koordinációs fórumként tervezik működtetni, bár az finoman szólva is kétséges, lehet-e bármilyen eszköz a kezükben, hogy rábírják a pártokat a kooperációra, ha azok nem érdekeltek benne. 

A domaint Hadházy már be is jegyeztette.

Facebook Comments