Rogánék nem is tagadták: orosz mintára figyeltet és manipulál minket a kormány

Rogánék nem is tagadták: orosz mintára figyeltet és manipulál minket a kormány

Avagy: miért ne osszon meg többet Mindegybenblogot?fake_news.jpg

Alig pár napja derült ki, hogy a Miniszterelnöki Kabinetiroda (magyarul: Rogán propagandaminisztériuma) több, mint három éve figyelteti a haza internetet egy magáncéggel: hírportálokon, blogokon, közösségi média felületeken megjelent cikkeket, posztokat, bejegyzéseket elemeznek. Ma viszont az Index azzal a nem meglepő hírrel jelent meg a címlapján, hogy ugyancsak a magyar kormány orosz mintára 2010 óta manipulálja a magyar közösségi médiát álhírekkel és propagandaanyagokkal. 

Az Átlátszó birtokába került dokumentumokból derült ki, hogy Rogán Antal propagandaminisztériuma idén szeptemberben írt alá egy fél éves szerződést, amely arról szól, hogy egy speciális honlapon 9 felhasználói fiók segítségével figyeléseket állíthat be hírportálok, blogok, valamint a Youtube, a Twitter, a Facebook, és a Vkontakte (a Facebook orosz változata) vonatkozásában. Rogánék már 2016-ban és 2017-ben is leszerződtek a céggel.

Az oknyomozó oldal idézi a szerződést:

“A Szolgáltatás e-mailen keresztül riasztást küld minden beállított kulcsszó vagy forrás alapján kiválasztott friss bejegyzésről.

A Szolgáltatás meghatározott kulcsszavak alapján szűrve bemutatja a Megrendelő által beállított blog, hírportál, YouTube, hivatalos Facebook, Twitter és Vkontakte oldalakról származó bejegyzéseket. (…) Szolgáltató kijelenti, hogy a Szolgáltatással több szavas kifejezések, félmondatok, és mondatok követése is megvalósítható (ezek szintén kulcsszónak számítanak).”

Az internetfigyelő szolgáltatást a Mediaradar Információs Ügynökség Kft. biztosítja a Miniszterelnöki Kabinetirodának a mediaradar.hu oldal segítségével. A szerződés szerint a cég havi nettó 862.900 forintot kap a szolgáltatásért.

Az Átlátszónak – nagy meglepetésre – válaszolt a minisztérium, nem tagadták a szerződés létrejöttét és gyorsan megvádolták az Átlátszót az álhírek terjesztésével. (Ha nincs mivel védekezni, támadj inkább – mondja Sun Tzu a Háború művészete című könyvében és ezt tették Rogánék is.)  

“Álhírek terjedése ellen küzdünk, melyben a Soros György által finanszírozott portálok, többek között az Ön munkahelye is, sajnos fontos szerepet játszanak.”

A vád nem újkeletű: Orbán Viktor miniszterelnök fake news-nak minősítette az Indexet a nyáron, amikor a portál futballal kapcsolatos kérdést tett fel neki. A fake news-vád azért is vicces, mert több tanulmány és könyvek foglalkoznak azzal, hogyan terjeszti pont az Orbán-kormány az álhíreket.

Egy brit tanulmány szerint  (PDF) a magyar kormány a tömegmanipulációt orosz mintára szervezte meg, 2015-ben. A szervezett közösségimédia-manipuláció egyébként 2010-ben, vagyis az Orbán-kormány hatalomba lépésekor kezdődött. 2013-14-ig direkten az oroszok befolyásolták a magyar közvéleményt, orosz kötődésű álhírek és Facebook-csoportok voltak a fő forrásai a manipulált híreknek és sztoriknak.

A kutatás szerint 2015 óta az álhíreket a magyar kormány gyártja, a propaganda részeként, a hivatalos kormánybarát médiával szoros szimbiózisban

– írta az Index. a kutatásra hivatkozva.

A propaganda direkt orosz irányítás nélkül is jellemzően a Kreml narratíváját tolmácsolja, legyen szó

  • a menekültválság kapcsán az indulatok szításáról,
  • az általános EU- és nyugatellenességről
  • vagy éppen Soros György démonizálásáról

– írja le az oxfordi kutatók tanulmánya.

(Ugyanez történik a B1 blog kommentszekciójában is: nagyon jól látszik, kik azok az internetes trollok, akiket a saját adófrontjainkból fizetnek meg, hogy a kommentekben a Fidesz propagandáját ismételgessék újra meg újra. Néha arra sem veszik a fáradtságot, hogy ne CTRL-C-CTRL-V-módszerrel dolgozzanak.)

Arról nincs a brit kutatóknak információja, hogy

  • pontosan hány embert foglalkoztat a magyar kormány a magyarok manipulálására;
  • és ez mennyibe kerül ez az adófizetőknek. 

De nem is ez a lényeg, ahem az, hogy 

Orbánék viszont teljes letámadásban vannak és mindent bevetnek.

Az oxfordi kutatók szerint négy nagy kategóriájából háromban nagy az aktivitás:

  1. a kormányt támogató üzenetek sulykolása,
  2. az ellenzék támadása,
  3. illetve a politikai ellenfelek elleni trollkodás, zaklatás, karaktergyilkosságok is ott vannak a repertoárban.

Egyedül a semleges, figyelemelterelésre használt hírek terjesztése maradt ki a hazai információs háborúban eddig. Ennek valószínűleg az az oka, hogy a magyarok nagy része nincs felkészülve erra az információs háborúra és kapásból lehisz mindent – „hiszen bemondták a tévében…” és „megírta a Facebook, akkor igaz is”. 

Nemzetközi összehasonlításban a szervezettségük közepes, a kapacitásuk pedig alacsony, illetve nem teljesen automatizált. Azaz: valószínűleg mindent egy kis létszámú csapat gyárthat le, robotok nem nagyon vesznek részt (még) a gyártásban és terjesztésben.   

Mindezt nem csak a britek fedezték fel: Krekó Péter politológus, szociálpszichológus Tömegparanoia című könyvében foglalkozott ezzel a témával. A 24.hu szemlézte a könyvet: a dezinformáció maga – az orosz hibrid háború részeként – a valós tényektől teljesen független álláspont népszerűsítését célozza, de

néha nem a meggyőzés, hanem az összezavarás a cél.

Az orosz információs hadviselés célja

  • az ország ellenfeleinek (EU, NATO, a Nyugat) katonai-politikai elitjeinek, katonáinak és társadalmainak manipulálása,
  • illetve a nemzeti és nemzetközi intézmények legitimitásának aláásása,
  • a folyamatokba vetett bizalom csökkentése.

Az orosz dezinformációs aktivitás – ennek része a magyar kormány tömegmanipuláló tevékenysége is –nemzetbiztonsági fenyegetés, ami ellen valamilyen módon védekezni kellene. (Védekezés helyett a magyar kormány inkább másolja és támogatja az oroszok módszereit.)

Vagyis:

a magyar kormány, annak ellenére, hogy a NATO és az EU tagja, orosz propagandát terjeszt, hogy a NATO és az EU működését ássa alá.

Ezt támasztja alá az oxfordi kutatás is, ami kimondja: minél inkább önkényuralmi egy rendszer, annál inkább jellemző, hogy geopolitikai fegyverként vetik be a közösségi médiát. Magyarország a trollhadserege és az információs háborúban elfoglalt szerepe miatt inkább fogható fel az oroszok szövetségeseként és diktatúraként, mintsem nyugati demokráciaként. 

Facebook Comments