Az Orbán-kormány szánt szándékkal hagyja veszni a CEU-t, Ausztria röhög a markába

Az Orbán-kormány szánt szándékkal hagyja veszni a CEU-t, Ausztria röhög a markába

  • Sorost nem győzik támadni az olyanok, mint Erdogan, Trump és Orbán, pedig éppen miattuk nagy-nagy szükség van rá
  • Az unortodox jegybank az alacsony kamatok mellett kardoskodik, de lesz ennek böjtje a tőzsdén is, miközben a sajtópiacon  kibújt a szög a zsákból és központi vezérlés alá helyezik az összes jobboldali médiumot
  • Chuck Norris egy vicc, és hát, madarat tolláról, embert (új) barátjáról.

ceu_5.jpg

 

Die Presse

die_presse.jpg

1. A CEU rektorhelyettese szerint ha a kormány nem írja alá a következő két napban a New York Állammal kötött megállapodást, akkor egész egyszerűen elüldözi az egyetemet Budapestről. Fodor Éva hozzátettei, hogy a Nádor utca megmaradna központnak, ilyen-olyan módon megtöltenék élettel és a város, illetve a magyar értelmiség, a fiatalok javára hasznosítanák. Hogy a hatalom miért makacsolta meg magát, arra nézve nem adott ésszerű magyarázatot. Fodor úgy véli, itt inkább politikai támadásról van szó, miután az Orbán-kabinet nem szeretné, ha a Közép-Európai Egyetem gondolkodó embereket képezne, akik azután olyan véleményeket hangoztatnak, amikkel bizonyos miniszterek nem értenek egyet. Az alapító Soros György neve is vörös posztó, az iskolával sosem volt jogi vagy szakmai gond. A CEU vezetése azon van, hogy az oktatás Bécsben is világszínvonalú legyen, csak már az állandó zaklatás nélkül. A helyettes rektor ugyanakkor emlékeztet arra, hogy az egyetemek általában hosszabb életűek, mint a kormányok.

 

2. Teljes lendülettel folynak a tárgyalások a CEU Bécsbe költözéséről. A döntés két nap múlva születik meg, de már megvan, hogy hová megy az egyetem az osztrák fővárosban arra a pár évre, amíg felújítják a számára kiszemelt épületegyüttest. Ezt a bécsi polgármester maga jelentette be. Jelenleg elsősorban arról zajlanak az egyeztetések, hogy az iskola mekkora részt béreljen az egykori kórházból. E pillanatban úgy néz ki, hogy 17 pavilont venne igénybe az oktatás, kollégium, valamint a tanárok szállásának céljára, de lesz ebédlő is. Ki kell dolgozni továbbá, hogy a területet miként lehet bekapcsolni a tömegközlekedésbe. A terv az, hogy a 2023/24-es tanévtől indul be a teljes körű képzés, a felújításokat a bérleti díjból fedezik. Az első gólyák azonban már jövőre Bécsben iratkoznak be, vagyis már nem Budapesten. Hogy hol lesz az átmeneti otthon, az már eldőlt, az utolsó részletkérdéseket tisztázzák ez ügyben. Addig nem kívánják a helyszínt megnevezni.

 

The Times

the_times_1.jpg

A konzervatív lap arra hívja fel a figyelmet, hogy a Soros elleni támadások mutatják: erősödik az antiszemitizmus. Legutóbb a török elnök keltett új életre olyan, veszélyes előítéleteket, amik mögé diktatúrák szeretnek rejtőzködni. Öt nappal később a Nyílt Társadalom Alapítvány közölte, hogy befejezi törökországi működését. Aki ismeri a zsidóság történetét a 19. és 20. században, az tudja, hogy Erdogan most a nemzetek szétverésével hozta kapcsolatba a „magyar zsidót”. Az alaptéma visszaköszön a nácizmustól a sztálini időkig. Kiindulópontja a bolygó zsidó, vagyis aki a mítosz szerint folyamatos bolyongásra ítéltetett, mert kigúnyolta Krisztust. A figura gyökértelen, kozmopolita, gyakran gazdag és mindig ördögi.

Amikor a rendszerváltáskor a keleti lakosság csak pislogott, hogy merre is induljon el, Soros segített neki. Az egyik legnagyobb ajándéka a CEU volt Közép-Európa számára, de az egyetem, amely feltűnően rövid idő alatt világszínvonalra jutott, Orbán zaklatással felérő kampánya miatt már nem vesz fel új diákokat Budapesten. A szemfüles osztrák kancellár viszont bejelentette, hogy szívesen látja az intézményt Bécsben. Soros annak idején abból indult ki, hogy a pénze révén a régió elkerülheti a tekintélyelvűség újabb felbukkanását. Ám az utóbbi öt évben jótevőből démon lett minden populista és nacionalista politikus szemében, az egész világon. A kezdőlökést Putyin adta meg, és az emberek mintha sosem tanulnának. A populista autokraták, akik magukat mindig a nemzettel azonosítják, az állítják, hogy amit ők akarnak az mindig valami szent dolog, viszont aki meg akarja hiúsítani szándékukat, az a nép ellensége. És a többség időről időre bedől ennek.

 Az orosz államfő, valamint Erdogan, Orbán, Salvini, Netanjahu és Trump nem szeretik Sorost. Az amerika elnök hozzáállása megdöbbentő és riasztó. A bolygó zsidót nem látják szívesen ott, ahol a vezető igyekszik túllépni uralmának időkorlátain, ahol a hatalmon lévő párt akarja kinevezni  a bírákat és befolyásolni a tárgyalásokat, ahol bezárják vagy megfélemlítik a szabad sajtót, és ahol a népszerűtlen kisebbségek lesznek a hivatalos bűnbakok minden rosszért. Vagyis mindenütt, ahol Sorosra a legnagyobb szükség van.

 

Guardian

guardian.png

1. Európa az identitáskultusz szorításában van, de vissza tud vágni, és meg is kell védeni a demokratikus szabadságjogokat, miután a szélsőjobb azt állítja, hogy a civilizációk harca felé tart a világ. Így látja ezt vendégkommentárjában egy fiatal francia közalkalmazott, aki azt írja, hogy amikor ő született, 1991-ben, Orbán Viktor még nagy liberálisnak, a szovjet uralom ellenfelének számított. Mostanság viszont úgy néz ki, hogy szétesés felé halad a világ. Chloé Ridel úgy értékeli, hogy az európai terv megfeneklett a keleti bővítésen és a Brexiten. Ebben a légüres térben a nagyobb védelem és szuverenitás jelszavával új gondolatok és elválasztó vonalak jelennek meg. Itt már az unióról magáról van szó, és az olyanok szorgalmazzák a megosztást, mint Orbán, akinek nagyon is ínyére van az identitásról folyó vita.

Hiba volna őket nacionalistának minősíteni, hiszen a magyar kormányfőnek nem áll szándékában elhagyni az uniót. Belülről akarja az EU-t megváltoztatni. Meg van a maga elképzelése Európáról, és annak lényege az, hogy nem a békét, hanem fehér, keresztény civilizációt kell megvédeni, főleg az iszlámmal szemben. Ehhez igyekszik széleskörű politikai platformot létrehozni, a muzulmán bevándorlás és a kulturális liberalizmus elutasításával. Ezt a víziót sok szélsőséges párt osztja. Csak éppen ezek az erők zsákutcába visznek, a civilizációk összecsapásának nincs jó kimenetele, már ha egyáltalán bekövetkezik. Ehhez legelőször is meg kell óvni a demokratikus szabadságjogokat, mert azok képessé tesznek, hogy polgárokként gondolkodjunk és a történelem gyermekeiként cselekedjünk.

 

2. Egy francia újságírónő arra figyelmeztet, hogy Macron terve félrecsúszott, a politikus ma már azt a populizmust hozza fel, amelynek megállítását oly sokan várták tőle. A szerző, Marion Van Renterghem, ellátogatott Közép-Európába, hogy megnézze, mire jutott az Orbán-féle illiberális demokrácia a térségben, ahol tekintélyelvű nacionalisták az emberek félelmére és nyugtalanságára rájátszva megerősítették hatalmukat. Csakhogy közben Franciaországon is végigsöpört az elégedetlenség, és már odáig jutott, hogy a legpopulistaellenesebb vezető, akit csak el lehetett képzelni, napjainkban valójában már a populizmust erősíti. Egyidejűleg a gyűlölet nevében felbukkant a rasszista és idegengyűlölő erőszak. Macron pedig elvesztette a kapcsolatot a valósággal. Lehet, hogy Le Pen pártja messze megelőzi az En Marche-t az európai választásokon. Az államfőre ráégett az a kép, hogy ő a gazdagok embere. A nemzetközi együttműködés eltűnőben van, a nagyhatalmak erejüket fitogtatják, Európa szétválik az eresztékeinél – pont akkor, amikor a legnagyobb szükség volna rá. Erre paradox módon éppen a BRexit nyitotta rá a szemeket, ám egy kicsit túl későn.

 

New York Times/AP

new_york_times.jpg

Az újságnak is feltűnt, hogy kormány közeli orgánumok tulajdonosai egytől egyik egy alapítványnak adják át cégüket, méghozzá ingyen, ily módon hatalmas jobboldali sajtókonglomerátum jön létre Magyarországon. Ideértve kábeltévé csatornákat, netes hírportálokat, bulvár- és sportlapokat, valamint az ország össze megyei újságját, több rádiót és számos magazint. Olyanok cserélnek cégért, mint a Hír TV, az Echo TV, az origo, a Nemzeti Sport, a Bors, a Magyar Idők és a Figyelő. Legtöbbjüket az utóbbi években szerezték meg, illetve alapították Orbán szövetségesei. Nemzetközi értékelések szerint 2010 óta élesen hanyatlott a magyar sajtószabadság. Urbán Ágnes a Mérték Médiaelemzőtől azt mondja, a példátlan összevonás nyomán immár értelmetlen sajtószabadságról beszélni. A hatalom közeli sajtó teljes ellenőrzés alá kerül. Központosítják a rendszert, így sokkal olcsóbb lesz működtetni. A pár független szerkesztőség viszont még nehezebb helyzetbe kerül, hiszen egyetlen hatalmas vetélytárssal kell megküzdenie.

Szenesi Tóth Attila, az Index főszerkesztője arra emlékeztet, hogy innen kezdve még könnyebb ugyanazt a központilag meghatározott tartalmat lehozatni a birodalom alá tartozó orgánumokkal. Most 10 társaság tagozódik be, összesen 100 millió dolláros becsült piaci értékkel. Rényi Dániel Pál szerint az Orbán-rendszer működésére világít rá, hogy ilyen értékes vállalkozásokat gyakorlatilag az alapítványnak ajándékoznak, méghozzá egyidejűleg és nyilvánvalóan összehangoltan. Azt mutatja, hogy az eddigi gazdák politikai feladatot hajtottak végre, és most érvényesül az igazi döntéshozó szándéka.

 

Washington Post

washington_post.jpg

Magyarország erőskezű vezetőjének új barátja van: Chuck Norris. Mert hát kinek mutassa meg Orbán a TEK edzését? Természetesen az akcióhősnek és ez most nem vicc. A színész kemény fickó hírében áll, azon kívül politikai konzervatívként tartják számon, aki két éve Trump mellé állt a választáson, majd kinyilvánította támogatását Netanjahu iránt is. Orbán Viktorból időközben az EU egyik legkonzervatívabb figurája lett, és vitát váltott ki, amikor lépéseket tett a magyar sajtó, illetve az unió ellen, továbbá olyanokban talált barátra, mint Putyin, Bannon és egy sor szélsőjobbos európai párt. A találkozóról készült videó szerint egyszer csak azt közölte Norris-szal, hogy ő alapvetően utcai harcos. A korábbi amerikai kormányzatok tartották a távolságot tőle, a Trump-féle vezetés viszont megbocsátóbb.

 

Süddeutsche Zeitung

suddeutsche_zeitung.jpg

Az utóbbi években viccek sokasága járja Chuck Norrisról, filmekben azonban már alig-alig szerepel, most viszont felbukkant Magyarországon és Orbán Viktor nem akarta semmiképpen sem kihagyni ezt a lehetőséget. Ezért találkozott a színésszel, sőt az eseményről készült felvételt a saját honlapján tette közzé. A beszélgetésből kiderül, hogy a házigazda meg van győződve arról: róla ugyanolyan téves állítások terjednek az interneten, mint a művészről. A különbség az, hogy ami róla járja, az nemigen mókás, mert nem arról van szó, miként kell berúgni a csapóajtót vagy elszámolni a végtelenig. Esetében sokkal inkább az igazságszolgáltatás, a sajtó és a szabad demokrácia elleni támadás az apropó. Orbán politikusnak látja magát, és most elárulta: utcai harcosnak, vagyis olyannak, mint Norris. Utóbbi politikailag a keresztény jobboldalhoz tartozik. Ám ez irányú megnyilvánulásai arról tanúskodtak, hogy nem annyira emberfelettien okos, hanem inkább röhejes, amint azt most Magyarországon megmutatta.

 

FAZ

frankfurter_allgemeine.jpg

A befektetőknek jól jön a laza magyar pénzpolitika, ám az erősödő infláció miatt a jegybank előtt-utóbb kénytelen lesz kamatot emelni és ez várhatóan kihat a tőzsdére. A magasabb árakkal párhuzamosan ugyanis fokozódnak a veszélyek is. Az erőteljes növekedés ellenére az MMB évek óta igen enyhekezű a monetáris politikában, ám ez a forintot is nyomja. Az árfolyam jelenleg 320 forint körül ingadozik az euróhoz képest, de az év elején még 310 volt. A központi bank azonban egyelőre nem kíván eltérni a gazdasági ciklust erősítő kamatpolitikától. Ám az Erste elemzője szerint minél később korrigál, annál nagyobb a kockázat.

A pénzemberek egyelőre értékelik az illiberális beütés miatt bírált Orbán Viktor gazdaságpolitikáját. Hiszen a költségvetés megbízhatóan mérsékli az államadósságot. A piacok értékítélete azonban nem egyértelmű, mivel Budapest és az EU viszonya nem éppen kedvező a gazdaság szempontjából.      

Facebook Comments