Felbugyogott a bunkóság a fideszesekből: 3 elrettentő vélemény a CEU-ügyről

Felbugyogott a bunkóság a fideszesekből: 3 elrettentő vélemény a CEU-ügyről

Sajnos, nem találtunk jobb szót, minthogy bunkóság. Kósa Lajos, Tarlós István és Hoffmann Rózsa nyilatkozott a CEU-ügyről, a Dumb és Dumber című film színvonalában. Kilógott a kapanyél.

dumb_es_dumber.jpg

Egy közös volt a fideszes politikusok nyialtkozataiban: mindegyik igyekezett a világhírű egyetem elzavarásának tragédiáját kisebbíteni. Persze, a világ egyik legrangosabb egyetemének elzavarása nem mindennapi teljesítmény pártunktól és kormányunktól, ezt egyszerűen nem lehet kisebbíteni, de Kósa Lajos például megpróbálta teljesen negigálni az utóbbi harminc évet: 

Kósa: a CEU sosem volt Budapesten

 

Kósa Lajost, a Fidesz képviselőjét a CEU ügyéről is kérdezte az ATV hétfői sajtótájékoztatóján, amiről azt találta mondani:

“a New York-i CEU soha nem is volt Budapesten, ezért nem is tud elköltözni, tehát logikai képtelenség”.

Kósa hasonlattal is élt:

“Az ATV el tud-e költözni Vietnamból? Nincs ott ATV, ezért nem tud elköltözni.”

Kósa ezzel gyakorlatilag negligálta az egyetem utóbbi harminc évét – 1990-től tartanak órákat Budapesten; a HVG pedig keserűen megjegyezte: Bécs polgármestere eközben tárt karokkal várja a CEU-t, amely ha elköltözni logikailag nem is tud, Bécsbe megérkezni mégiscsak képes. 

Tarlós: ez nem az én kompetenciám

 

„A bécsi főpolgármester még új és valószínűleg nem tudja, mi a dolga és mi nem a dolga”

– böffent fel a felcsúti sötétség Budapest főpolgármesteréből is. Tarlós István kedden este az ATV esti műsorában egy mondatta rázta le magáról a felelősséget, amikor a CEU költözéséről kérdezték, illetve arról, hogy a bécsi polgármester örömét fejezte ki a költözéssel kapcsolatban:

a CEU nem tartozik az ő kompetenciájába.

Hiszen nem ő Budapest főpolgármestere és nem Budapest oktatási-tudományos színvonala esik hatalmasat. Mintha nem Budapest vesztette volna el a világ egyik legrangosabb egyetemét.

Aztán Tarlós tovább játszotta a hülyét: mint mondta, nem tudja megállapítani, hogy amik elhangzottak, azok közül mi az igaz és mi nem. Annyit „hallott”, hogy vannak jogszabályok és törvények, melyeket minden egyetem betart, „állítólag ez az egy intézmény pedig nem” és szerinte ez elfogadhatatlan, ha így van. Ő személy szerint ennek sem tudta az igazságtartalmát ellenőrizni, de szerinte azok sem, akik most a leghangosabban verik a dobot.

Segítünk Tarlós Istvánnak, ha már ennyire képtelen értelmezni, amit az újságok megírnak (vajon a bonyolult jogszabályokat akkor hogyan értelmezi? Sehogy?):

  • csak pár kattintás a Google segítségével és megtalálhatja, hogy a CEU hónapokkal ezelőtt bemutatta New York állam igazolását, hogy az Egyesült Államokban is végez oktatási tevékenységet, ezzel teljesítette a vele szemben hozott törvény feltételeit.
  • De vehette volna a fáradtságot, hogy személyesen beszélgessen el a CEU vezetésével, bizonyára fogadták volna.
  • Vagy vehette volna a fáradtságot, hogy maga is közvetít a kormánya és az egyetem között.

Ehelyett egyszerűbb neki a hülyét játszani és közönyösen végignézni, ahogy a városából kiűzi a kormánya a világ egyik legjobb egyetemét.

Igazán gerinces húzás a főpolgármester úrtól! 

Hoffmann Rózsa: Bécs nincs a világ végén

A bagatellizálás világbajnoka, a bukott köznevelési államtitkár is hatalmasat ment CEU-ügyben az ATV Egyenes beszéd című műsorában. Először is, tagadta, hogy megbukott volna („bűnbakképzésben jók vagyunk, bűnbaknak éreztem magam az elmúlt években, de bűnösnek nem”). Ezek szerint még mindig képtelen volt belátni, hogy ő vitte el a balhét a központosított, párt- és hatalmiérdekeket  kiszolgáló oktatási rendszer felállítása miatt.

Ami a CEU Bécsbe költözését illeti, arról Hoffmann – mint hangsúlyozta – magánemberként nyilatkozott. Itt is bagatellizálásba fogott:  szerinte

„nem történt olyan tragédia, amiből botrányt kell csinálni”,

illetve

Bécs pedig „nincs a világ végén”.

Persze, nem gond, csak több milliárdos kár érte az országot. 

Facebook Comments