Ez tényleg váratlan fordulat: Orbán mégis meghátrál a CEU előtt

Ez tényleg váratlan fordulat: Orbán mégis meghátrál a CEU előtt

Az egyetem egyik professzora azt mondta “épp a napokban” ellenőrzi a kormány, van-e CEU-nak amerikai képzése. Ez arra utal,  készülnek a korábbi álláspont felülvizsgálatára, és Orbán írásban garantálja, az egyetem törvényesen működik Magyarországon. ceu_3_2.jpg

Ami eddig történt:

  • Donald Trumpot 2016-ban amerikai elnökké választották, és Orbán Viktor találkozni akart vele. Trump viszont nem volt kíváncsi a Fidesz elnökére.
  • Alighanem a közös ismerősük, Gorka Sebestyén tanácsolja azt Orbán nemzetközi kifutójának, hogy generáljanak egy konfliktust az amerikai és a magyar kormány között, amit Trump megoldhat, és ennek ürügyén Orbán bejuthat a Fehér Házba.
  • Állítólag élelmiszeripari cégek kitiltása is felmerült (illetve az egészségtelen termékeké, de ezt nehéz lett volna képviselnie a híresen sportos alkatú Orbánnak), végül a CEU mellett döntöttek, és az Országgyűlés fideszes 2017 áprilisában többsége el is fogadta az egyetemet egyoldalúan diszkrimináló (és ezért nyilvánvalóan alkotmányellenes) törvénymódosítást.
  • A kormánypropaganda és a fideszes papagájkommandó azzal védte a vállalhatatlan döntést, hogy a CEU Soros janicsárképzője, meg a magyar egyetemek esélyegyenlőségére hivatkozott (noha a CEU nem jelentett konkurenciát a magyar felsőoktatásnak). Külön vicces volt, hogy kamuegyetemnek titulálták, bár erről a nemzetközi egyetemi rangsorok készítői nem látszottak tudomást venni.
  • A valós céllal azonban mellélőttek: Trump ha akarja se tudta volna megoldani a problémát, mert az oktatás állami és nem szövetségi ügy. Washington helyett New York állammal kellett volna szerződést kötni (vagy elismerni a már meglévő érvényességét), de ezzel nem járt volna fehérházi meghívó.
  • A CEU ügye innentől érdektelenné vált Orbán számára, ugyanakkor nem vonulhatott vissza anélkül, hogy ne szenvedne presztízsveszteséget a választói előtt. Másfelől viszont a CEU elüldözése még nagyobb tekintélyvesztést jelentett számára Magyarországon és külföldön egyaránt.
  • 2018-ban új amerikai nagykövet érkezett Budapestre, aki prioritásnak tekintette a CEU ügyének megoldását. Orbán azt az ajánlatot tette, tegyenek úgy mintha semmi nem történt volna: nem módosítják az egyetem diplomakiadását ellehetetlenítő törvényt, de nem is szereznek érvényt neki. Tehát fogadják el Orbán ígéretét, de nem kötnek írott szerződést.
  • A CEU viszont jogállami garanciát, azaz aláírt kormányközi szerződést akart, és miután ezt 2018. december 1-éig nem kapták meg, Ignateff rektor bejelentette, hogy az egyetem Bécsbe költözteti az amerikai diplomát adó kurzusait, tehát a működésének zömét és lényegét.
  • Ezek után a kormánypropaganda egyszerűen letagadta a költözést, sőt, Kósa Lajos egyenesen addig jutott, hogy a CEU nem is tud elköltözni, mert soha nem is volt itt. (Az utóbbi gondolat megfejtéséhez már nyilvánvalóan nem kremlinológus, hanem mentálhigiénés szakember kellene.)

És ezek után még az is elképzelhető, hogy tényleg nem költözik el a CEU, csak nem úgy és nem azért, ahogy a kormánypropaganda állította. Hanem úgy, hogy

a kormány meghátrál, és elfogadja, hogy a CEU teljesítette a magyarországi működéshez szükséges feltételeket.

csaba-laszlo.jpgAz egyetem egyik vezető professzora, a korábban Orbán-tanácsadó, mára viszont elhidegült, sőt, sorosistaként listázott Csaba László közgazdász-akadémikus a Fühünek (a korábban a B1 blogon is publikáló Kardos Ernőnek adott interjúban) arra utalt, a költözés még nem végleges.

Ez az ügy még nem zárult le, egyelőre a budapesti óráimra készülök.

A rektorunk, Michael Ignateff azt jelentette be, hogy a bécsi városvezetés 1 euróért 99 évre felajánlott egy kaszárnyát, amelyben el lehet indítani egy amerikai stílusú campust. Ezt az ajánlatot az egyetemünk elfogadta, s az ajánlat segítségével elindítjuk majd az alapképzést, amelynek hiánya a magyar kormány egyik kifogása volt. A másik pedig az, hogy eddig nem volt amerikai képzésünk, de mára elindítottunk egyet a Bard College társaságában.

Ha minden igaz, akkor a magyar kormány képviselői épp a napokban ellenőrzik.

Tehát a politika mindkét kérését teljesítettük, technikai értelemben további kifogásuk már nem lehet. Az viszont nem világos, hogy a kormány elfogadja-e, s a parlament elé terjeszti-e a működésünkhöz szükséges jogszabályokat.

Miután mindenki számára előnyös, hogy budapesti árakon amerikai diplomát adunk ki, abban reménykedünk, hogy a törvényi rendezés rövidesen lezárulhat. Ha mégis költözni kell, az egyetem épülete, intézményei, a könyvtár, a kutatóközpont akkor is itt marad, hisz 35 milliárdért készült el a CEU két új intézménye, nyilván nem fogjuk a Századvég Alapítványra hagyni.

Ez nyilvánvalóan fordulat ahhoz képest, hogy egy hónapja már biztosnak és véglegesnek tűnt a CEU Bécsbe költözése.

Ha valóban igaz, hogy “a magyar kormány képviselői épp a napokban ellenőrzik”, hogy a CEU-nak valóban van-e amerikai képzése, az nem képzelhető el anélkül, hogy visszatáncolnának abból a korábbi álláspontból, miszerint nincs is neki amerikai kampusza, csak egy házikó a Bard College területén, ahol nem folytatnak valódi oktatási tevékenységet.

Ezt eddig csak egy trükknek nevezték a kormányoldalon. Ezen már nincs mit ellenőrizni. Bár Csaba László érintett és érdekelt lévén ezt nem akarja biztosra venni, és direkten kimondani, csak reméli, mi megtehetjük helyette:

értelme csak akkor van ezzel foglalkozni ismét, ha felül akarják vizsgálni a korábbi kormányálláspontot.

(Mert az ne merüljön fel senkiben, hogy a döntésben jogi vagy oktatási, és nem politikai szempontok játszanak kizárólagos szerepet.)

Kb. ott tartunk tehát, hogy Orbán azt hitte, Ignateff rektor csak blöfföl, amikor a CEU költözésével fenyeget, ha nem kapnak a működést lehetővé tévő írásbeli-jogi garanciát. De nem blöffölt. Így – ha el akarja kerülni a párialétet a nemzetközi tudományos-oktatási értelmiségi közeg előtt – a kormány kényszerül visszatáncolásra: írásban kell garanciát adnia arra, hogy a CEU legálisan működik Magyarországon.

Most úgy látszik, Orbán gyáva nyúl játékot (chicken game-t) játszott, és veszített. Ignateff nem rántotta el a kormányt, ezért Orbánnak kell az utolsó lehetséges pillanatban. Még mindig jobban jár, ha beismeri a vereséget, és visszavonul, mintha nekimegy a falnak.

A kormánypropaganda harci kutyáinak meg majd a szemük se rebben, és lazán fogják ezt majd úgy keretezni, hogy

  1. soha egy pillanatig szó nem volt az egyetem kiszorításáról/elűzéséről;
  2. lám, ők megmondták előre, hogy a CEU nem fog elköltözni Budapestről;
  3. csak a gonosz liberálisok hazudtak megint, és tömik fake news-zal az olvasók fejét.
Facebook Comments