Ki fizeti Orbán helyett a magánrepülőgépezést?

Ki fizeti Orbán helyett a magánrepülőgépezést?

Csányi egyre mélyebbre ássa a miniszterelnököt: nem személyesen neki, hanem valaki másnak számlázzák ki a repülőutakat. csov.jpg

Hosszú interjút adott Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója az Indexnek. Amiben voltaképpen nem mondott semmit. Legalábbis nem szándékosan. De azért a sorok között elárult néhány dolgot.

  • Például azzal, hogy nem cáfolta, a bank külföldi befektetéseit az motiválja, hogy nehezebb legyen a kormánynak felvásárolni az OTP-t.
  • Vagy azzal, hogy azt állította, nem ő áll az üzleti riválisait érő hatósági vegzálások mögött (amiről a NER-ben köztudott, hogy rendre politikai-üzleti érdekek által meghatározottak).
  • További azzal is, hogy elárulta, jó viszonyban – egyáltalán: viszonyban – van Orbán Viktor Mészáros Lőrinc nevű vagyonkezelőjével, azaz neki vele kell tárgyalnia, nem a Főnökkel van kapcsolatban.

Még akkor is, ha miniszterelnökkel időnként együtt repülőznek, azaz Csányi elviszi magával a futballeseményekre, BL-döntőre világ- és Európa-bajnokságokra.

Ami okkal volna úgy tekinthető, hogy a Orbán Viktor nagyértékű ajándékot fogad el, ami tiltanak a jogszabályok, de legalábbis kötelezővé teszik feltüntetését a vagyonnyilatkozatban. Amit a miniszterelnök eddig nem tett meg.

Erre mondta Csányi korábban, hogy Orbán nem ajándékba kapja a repülőutakat tőle, mindig személyesen fizeti ki a ráeső részt. Ami ismét csak felveti a kérdést, hogy

honnan van rá pénze?

Mert a vagyonnyilatkozata alapján nem lehetne, továbbá a miniszterelnök fizetés fizetés se lenne elég a gyakori luxusutazásokra..

Az Indexnek adott interjújában Csányi ismét megpróbálta kimagyarázni a dolgot:

Kérdés: De mire gondolt, hogy Orbán Viktor maga rendez egy kormányzati utat, vagy egy közös meccslátogatást?

Csányi: Tényleg nem szeretnék ezzel foglalkozni, de nyilván nem arra gondoltam, hogy jön a kasszához, sorszámot húz és fizet.
Ha nekem ki kell fizetnem valamit, és a titkárnőm átutal egy összeget, azt attól még én fizetem. Az OTP tulajdonában álló Air Invest Kft. birtokol egy repülőt, amit hasznosít a piacon. A korábbi magyar kormányok is rendszeresen igénybe vették a repülőt és a használati díjat kifizették. Amikor azt mondtam, hogy „személyesen”, fel sem merült bennem, hogy a magyar újságírók krémje ezt úgy értelmezi, hogy a miniszterelnök bejön és személyesen fizet. Rosszul fogalmaztam, de a lényeg az, hogy

a közös utazásokból ráeső részt mindig kiszámláztuk és átutalták.

Az idézett beszélgetésben pedig szó sem esett azokról az esetekről, amikor a Kormány hivatalos célra vette igénybe a repülőt, ilyenkor – természetesen – a Miniszterelnökség utazásszervezője az Air Invest Kft. megrendelője.

A bankelnök-vezérigazgató tehát világos különbséget tesz aközött, amikor a miniszterelnök, illetve a kormány hivatalos útra veszi igénybe az OTP repülőgépét, és aközött, amikor Orbán Viktor magáncélra.

  • Az első eset világos, azt kiszámlázzák a kormánynak.
  • A másik viszont annál homályosabb. Csányi szerint azt is kiszámlázzák valakinek, de nem személyesen Orbánnak.

Azt viszont nem árulja el, hogy kinek. Pedig sok mindent megmagyarázna, ha tudható volna, melyik cég agy cégek érzik magát olyan közel Orbán Viktorhoz, hogy úgy gondolják, nekik kell fizetniük a Fidesz-elnök luxusutazásait. 

Facebook Comments