Hunyadi János karikatúrájának állított szobrot a Fidesz-kormány

Hunyadi János karikatúrájának állított szobrot a Fidesz-kormány

A propaganda egyelőre nem harsog nemzetgyalázásról és magyarellességről.
hj1.jpeg

Mivel semmi nem történik véletlenül, kézenfekvő azt gondolni, hogy az il- és antiliberális kormányzatok közötti szövetségkötést akarta szimbolizálni, hogy Áder János magyar és Aleksandar Vucics szerb államfő közösen avatta fel a Belgrádhoz tartozó Zimonyban Hunyadi János egészalakos szobrát.

  • Áder egész kis történelemórát tartott, gondosan kiemelve Hunyadi életútjának pozitívumait, a vitatható megítélésű tetteit pedig nagyvonalúan elhallgatta.
  • A szerb köztársasági elnök azt emelte ki, hogy Szibinjanin Jankót a szerb és a magyar nép is a magáénak tartja, de nem említette a románokat, valamint a szobor eredetijét a középkor legnagyobb hadvezérének nevezte, ami azért finoman szólva is vitatható állítás.

Csak közbevetőleg:

Hunyadi az utóbbi években a magyar történelem a kormány számára legfontosabb héroszává vált,

köszönhetően annak, hogy törökellenes politikájának vannak áthallásai az Orbán-kurzus xenofób propagandájával, amit mondjuk Szent Istvánról már nem lehet elmondani. (Ráadásul az utóbbi a németbarátságáról is közismert, amit viszont Orbán Viktorról nem lehet elmondani.)

Ezeknél azonban még érdekesebb közelebbről is szemügyre venni a szobrot. Ami ugyanis így néz ki:
huny2.jpg

Ez Hunyadi János, vagy az akart lenni. Mert mondjuk Vitéz Lászlóra jobban emlékeztet. Vagy Buga Jakabra. Vagy akármire.

Például Matula bácsira a jelmezbálon egy átmulatott éjszaka után.

Az MTI tudósítása szerint “az emlékműállítást a Professzorok Batthyány Köre kezdeményezte 2013-ban, és a Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint a Magyar Alkotóművészeti Nonprofit Kft. támogatásával valósult meg. Az egészalakos bronzszobor Madarassy István Kossuth-díjas szobrászművész koncepciója alapján készült el.”

Nyilvánvalóan akceptálható művészeti koncepció a történelmi alakokat deheroizálva, nem túl hízelgő beállításokban megmutatni, mégha ezúttal ez a karikatúra már egy picit túlzásnak is tűnik.

Érdemes azonban belegondolni micsoda

nemzetgyalázásáról, magyarellenességről, egy történelmi hős megalázásáról visítana a Fidesz-propaganda

Bayer Zsolttól a Pesti Srácokig, ha ezt a szobrot egy baloldali vagy liberális magyar kormány állította volna. Így viszont? Így viszont rendben van.

De legalább nem került sokba (Fidesz mércével, persze). Kijött alig 40 millió forintból.

Facebook Comments