Itt egy újabb bizonyíték, hogy mennyire szabadok és tisztességesek a választások Magyarországon

Itt egy újabb bizonyíték, hogy mennyire szabadok és tisztességesek a választások Magyarországon

Váratlanul megugrott a választorúak száma Harkányban, a fideszes városvezetés tanácstalanul tárja szét a kezét, de abban biztosak, hogy minden rendben van.
hf.jpg

Egy dél-baranyai fürdőváros példája megmutatja, mit jelent valójában az illiberális demokrácia, és hogyan áll össze a Fidesz többsége.

  • 2018 áprilisában, az országgyűlési választáson 3462 választókorú lakos szerepelt a harkányi névjegyzékben.
  • Ami 2019 augusztására 4225-re emelkedett.

Ez 763 új szavazót jelent, ami 16 hónap alatt 22 százalékos növekmény,

miközben a választóókorúak száma az országos népességfogyás miatt általában csökken.

  • Az egyik lehetséges magyarázat, hogy sokan építettek új házat Harkányban. De nem: az ingatlanok száma csak hárommal nőtt.
  • Csak a választorúak száma emelkedett, az iskolába járók száma nem. Akárkik költöztek is Harkányba, gyerekek nélkül tették.

A helyi jegyző a növekményt azzal magyarázza, hogy az új lakosok csak bejelentkeztek az üdülőjükbe, hogy ne kelljen utána ingatlanadót fizetni. Ebben az esetben viszont a tömeges bejelentkezés hatására a város ingatlanadó-bevételeinek érdemben és jelentősen csökkenniük kellett volna. Nem tették.

A dolog egyetlen ésszerű magyarázatát a független polgármesterjelölt, Varga László adja meg a Népszavának nyilatkozva. Szerinte a a 763 beköltöző fiktív, csak az önkormányzati választásra jelentkezett át.

Azért, hogy a Harkányban meggyengült Fideszt segítse:

Az átjelentkezők bázisát talán azok a közeli falvak adják, ahol a helybéliek csakis köztévét néznek, közrádiót hallgatnak, s feltétel nélkül elhiszik a kormány propagandáját. Ezekben a falvakban 70 és 100 százalék között van a Fidesz támogatottsága, így, ha 20-30 választó – papíron elköltözik egy-egy községből –, az nem befolyásolja az ottani választási erőviszonyokat.

A Népszava a múlt héten megkérdezte a Baranya Megyei Kormányhivatalt, hogy 2018 januárja óta hány olyan harkányi ingatlan van, ahová legalább öten vagy legalább tízen bejelentkeztek. Választ nem kaptak, mert bár az kész van, de a fővárosban jó kell hagyniuk. (Egy ténybeli adatot, egy számot, amiről Budapesten elvileg nem is kell tudniuk semmit.)

be_1.jpgVarga feljelentést tett, a rendőrség a nyomozás érdekében nem nyilatkozik. A harkányi fideszes polgármester, Baksai Tamás (a fenti képen, aki amúgy arról nevezetes, hogy gyorssegélyt kér a városának, majd jutalmat szavaztatott meg magának) viszont örül, mert biztos benne, hogy

a nyomozás alaptalannak minősíti majd Varga feltételezését a fiktív átjelentkezőkről.

Azért az stabilitást, biztonságot, továbbá rendet és fegyelmet sugall, hogy a kormánypárti polgármester előre tudja, mi lesz a nyomozás eredménye.

Ilyen a Nemzeti Együttműködés Rendszere. A polgármester együttműködik a kormánnyal, a rendőrség együttműködik a polgármesterrel, akivel együttműködnek a közmunkások is, és kollektívan átjelentkeznek, majd leszavaznak a fideszes jelöltekre.

Így kerek a világ a magyar vidéken.

Facebook Comments