Mészáros Lőrincék csinálnak egy völgyet, hogy építhessenek fölé egy viaduktot

Mészáros Lőrincék csinálnak egy völgyet, hogy építhessenek fölé egy viaduktot

Közpénzből, természetesen. via.jpg

Az új M8-as autóút Körmendtől az osztrák határig húzódó szakasza olyan, mint cseppben a tenger, mindent elmond a NER-ről. A közpénzkezelésről, az alattvalókkal való bánásmódról és a hozzáértésről és a környezetpolitikáról is.

1.  A megbízást természetesen a NER kedvenc oligarchái, Orbán kliensei és vagyonkezelői, Mészáros Lőrinc és Szijj László cégei kapták.

2.  Akik persze jó vastagon megnyomták a tollukat: a 28 kilométeres út 63 milliárd forintba kerül. Tehát 1 km több mint 2 milliárdba. Pedig nem is autópálya, hanem csak autóút lesz.

3.  Az út Natura 2000-es természetvédelmi területen, eddig háborítatlan erdőkön keresztül vezet. (A NER gyűlöli a fákat.)

4.  Biztos, ami biztos, azért kivágtak egy olyan erdőt is, amit elkerült volna, mert – az Átlátszó szerint – elnézték a nyomvonalat.

5.  Leaszfaltoztak egy legelőt, amit nemcsak, hogy nem kellett volna, de valakinek a magántulajdona volt.

6.  A terület jobbára lapos, ezért semmi szükség nem volna egy viaduktra, ami jelentősen megdrágítani képes az építkezést. De Mészárosékat ez tudta befolyásolni:

építenek bele egy völgyet.

Mesterséges dombokat emelnek (lásd a fenti képet), hogy 500 méteres völgyhíddal köthessék őket össze, ami majd átível 

egy patak és egy bekötőút fölött.

7.  A vidéki nyilvánosság és a civil szféra állapotát jól mutatja, hogy az egészről nem lenne fogalmunk se, a NER-kliensek háborítatlanul tehették volna a dolgukat, ha nem döntenek úgy, hogy még keresnek egy kicsit.

De úgy döntöttek. Megsprórolták a szervizút árát, és Vasszentmihályon keresztül, az ott lakók jogait semmibe véve szállították az építőanyagot a viadukthoz

Közpénzek, oligarchák, szakértelem, emberek és fák, az egész már-már olyan, mintha az Orbán-rezsim önparódiája lenne. A miniszterelnök – visszatérve közel 2 évtizedes kampányszlogenjéhez – hétfőn azt bírta mondani, hogy a jövő elkezdődött.

Pedig dehogy, csak a múlt folytatódik.

(via Átlátszó, kép: Wikipédia)

Facebook Comments