Tényleg kitelepítenék a szegényeket Budapest belső kerületeiből?

Tényleg kitelepítenék a szegényeket Budapest belső kerületeiből?

Mi hát az igazság? and.jpg

Egy birtokába jutott dokumentumra hivatkozva azt állítja a hvg.hu, hogy a Miniszterelnökség egy olyan jogszabály-tervezeten dolgozik, amely az állam visszavehetné a bérlőktől a világörökségi területen vagy műemlékjellegű épületben lévő bérlakásokat.

A lakókat pénzért cserébe tennék ki a lakásaikat, a visszavásárlás viszont csak a lakás forgalmi értékének 70 százalékán történne, ami nyilvánvalóan népességcserét jelentene:

tömegével kényszerülnének elhagyni évtizedek óta használt lakásaikat a budapesti belső kerületek jellemzően nyugdíjas polgárai.

A tervezet a lap szerint első körben a a fővárosi I., V., VI. és VIII. kerületének lakóit érintenék, akik – ha valóban életbe léptetik a tervet – a budapesti külvárosokba vagy vidékere kényszerülnének költözni.

A Miniszterelnökség és az állami vagyont kezelő MNV Zrt. sem válaszolt a lapnak, viszont előbbi kiadott egy közleményt, amelyben (majdnem) mindent tagadott:

A kormány soha nem tárgyalt, soha nem támogatott, és a jövőben sem kíván támogatni a hvg.hu cikkében szereplő javaslatot.

Mi hát az igazság? Kinek higgyünk?

Egyfelől vegyük észre, hogy a Miniszterelnökség nem cáfolt, tehát nem bizonyította az állítás lehetetlenségét, csak tagadott. Másfelől a a hvg.hu állításaiban van ráció:

  • az állami bérlakás-állomány valóban lepusztult,
  • a zömében idős és nem nagyon tehetős lakóknak valóban nincs pénzük felújítani azokat.

Továbbá, kell honorárium a Fidesz-klientúra középső rétegének: a felsőt (az oligarchákat) már kifizették az Unió által állt állami megrendelésekkel, az alsó réteget meg az állami (főleg önkormányzati) állásokkal. Most tehát következhet a középső szint, közpénzből kivásárolt és felújított lakásokhoz juthatnak a főváros “frekventált részein”.

Ugyanakkor a hvg.hu nem hozta nyilvánosságra a birtokukba került anyagot, csak hivatkozott rá. Ami azonban lehet taktikai elem is. A lap előállhat majd vele később, esetleg a bíróságon, ha Gulyás Gergely perre menne ellenük.

A hvg.hu álláspontját erősíti, hogy még nem kapták rajta tudatos, rosszhiszemű hazugságon. Olyan már előfordult, hogy tévedett, de akkor utóbb azt korrekt módon el is ismerték, sőt, az akkori főszerkesztő is belebukott az ügybe.

Ugyanez viszont nem mondható el a Miniszterelnökségről, a kormányról és a Fideszről, amelyik évek óta

teljesen rosszhiszemű, tudatos hazugságokkal tartja össze a szavazótáborát,

és igyekszik megvédeni magát. A kitalált migránsapokalipszist, Soros-tervet és kötelező betelepítést mostanában látszik felváltani a szintén fiktív “romaterror” víziója, noha például a belügyminiszter a napokban ismerte el, hogy semmiféle veszély és rendkívüli helyzet nincs.

Az igazságügyminiszter pedig a múlt héten bukott meg egy bődületes hazugsággal, a Fidesztől tehát egyáltalán nem idegen, hogy letagadja a nyilvánvalót.

Továbbá az is teljesen megszokott tőlük, hogy egyetlen tollvonással (jogszabály-módosítással) egész intézményeket és szférákat lehetetlenítenek el vagy vesznek birtokba. Elég csak a CEU-törvényre és az MTA kutatóintézeteinek államosítására, vagy akár a jogszabállyal állami koncesszióba vett, majd a klientúrának kiosztott dohány-kiskereskedelemre gondolni.

Az volna inkább a váratlan, ha az állami lakásokkal nem lépnék meg ugyanezt. Sőt, az volt a meglepő, hogy eddig nem tették.

Az, hogy tagadják, nem sokat jelent.

  • Gyurcsány ugyanígy tagadta, hogy 2006-ban, hogy megszorításokra készülne a választás után.
  • Orbán pedig 2010-ben azt, hogy alkotmányozásra. A választás után azonban már arról beszélt, hogy forradalom történt a szavazófülkékben, új rendszerváltásra kért és kapott felhatalmazást.

Érdemes arra is felfigyelni, hogy a közleményben a Gulyás-tárca nem azt tagadja, amit a lap állított. Ti, hogy hogy ők dolgoznának ilyen jogszabály-módosításon, amit majd a parlament tárgyalna. Hanem

csak azt tagadják, hogy a kormány tárgyalt volna és támogatna ilyet. 

A kettő között egyáltalán nincs ellentmondás. Nem feltétlenül kell a kormánynak benyújtania ilyen törvénymódosítást, be lehet terjeszteni egyéni képviselői indítványként is. Láttunk erre számtalan példát 2010 után, még az alkotmányt is így nyújtották be, mert ebben az esetben nem kell egyeztetni róla senkivel.

Elég csak simán megszavazni.

Amíg ez meg nem történik, nem tudhatunk arról egészen biztosat arról, valóban vannak-e az állami lakások visszavételére vonatkozó szándékok a Fideszben.

De azért a budapesti belső kerületek bérlakásban élő polgárai jó lesz, ha felkészülnek erre, és már most elkezdik nézegetni, hogy a lakásukért kapott 70 százalékból hol tudnának új életet kezdeni.

(Kép: Wikipédia)

Facebook Comments