Ki tartja hatalomban a pesti hetedik kerületben a Fideszt?

Ki tartja hatalomban a pesti hetedik kerületben a Fideszt?

Míg Budapest több kerületében sikerült megegyezni az ellenzéknek a közös indulásban a pesti Erzsébetvárosban a közös ellenzéki jelölt Niedermüller Péter mellett ringbe száll a volt MSZP-s, bűncselekmények egész sorával vádolt Hunvald György és az egykori LMP-s budapesti elnök Moldován László is.

moldovan.jpg

Amikor még LMP-s volt. A nyáron

Nézzük most Moldován szerepét. (Ő az, aki többször próbálkozott már reménytelenül, így például a XIII. kerületi országgyűlési választáson is.)

Az LMP-s tisztségéről a nyáron lemondott Moldován korábban többször is keményen és határozottan bírálta a kerület fideszes vezetését, Vattamány Zsolt polgármestert.

Ahogy egy index.hu- riportban a minap fogalmazott, a legrosszabb, ami történhet, hogy Vattamány marad, mert, idézzük : ”Vattamány alkalmatlan, a mögötte álló fideszes gazdasági körök irányítják”

Világos beszéd, amelyből nyilvánvalóan következik, hogy akkor mindent meg kell tenni azért, hogy ne ő nyerjen. A közös jelölt helyzetét már úgyis nehezíti, hogy Hunvald egyelőre állítja, nem lép vissza.

Igenám, de Moldován sem, ezzel tovább gyengítve az ellenzék esélyeit.

Ezzel ő maga is tisztában van, annyira, hogy a már idézett index interjújában ki is mondja: „Azt gondolom, hogy sajnos Vattamány marad a polgármester.”  

Moldován rutinos kerületi politikus. 2014-ben már eljátszott – igaz, akkor még az LMP színeiben – hasonló szerepet.  Az LMP – Moldovánnal az élen – nem lépett vissza a kerületi képviselői helyekről. S ezzel behozta a fideszeseket. Szerény számítások szerint, ha a legtöbb helyen visszaléptek volna és a később rájuk szavazóknak csak a fele voksolt volna az ellenzéki jelöltre, akkor a kerületi 12 egyéni képviselői helyből tízet megnyerhetett volna az ellenzék. Moldvánék kötötték az ebet a karóhoz – így csak öt helyet sikerült elvinnie az ellenzéknek.

Ha úgy tetszik, Moldován és társai öt helyhez segítették hozzá a hetedik kerületben a Fideszt – s ezzel nem volt erő az önkormányzatban, amely megállíthatta volna az orbáni gőzhengert. Bármit is mondott Moldován.

Pedig a kerületben összefogással lenne esély. A Závecz Reaserch a kerületben, ezer fős mintán készült felmérése szerint az ellenzéki szavazók a biztos választók körében többségben vannak Erzsébetvárosban. (Niedermüller Péter 31%, Hunvald György 5% Moldován 4% – ami együtt 40 – szemben Vattamány 39 %-val.) Kétségtelen, nem egyszerűen matematikai műveletről, sima összeadásról van szó, de egyrészt a kampány még nem ért véget, másrészt joggal feltételezhető, hogy a nagyobb összefogás híre önmagában is az urnákhoz vonzhat olyan ellenzéki érzelműeket, akik most a széthúzás miatt gondolják azt, hogy otthon maradnak. Annál is inkább, mert az európai uniós választáson csak 37 százalékot csípett meg a Fidesz a leadott szavazatokból.

A helyzet tehát most úgy áll, hogy miközben lenne esély megbuktatni a fideszes polgármestert és egy határozott programmal rendelkező, közös ellenzéki polgármestert választani – éppen az teszi lehetetlenné ezt, aki szavakban a Fidesz kemény bírálója. A saját maga – na és a közvéleménykutatás szerint is – esélytelen Moldován László.

Ahogy a 444.hu összefoglalta: „A VII. kerületben szépen alakul megint a sok jelölttel felduzzasztott mezőny, hogy mindenképp a Fidesz-KDNP-s Vattamány Zsolt nyerhessen.” 

És ez jelentős részben Moldován felelőssége.

Ráadásul nem először

Facebook Comments