Ez a fa nagyon furcsa dolgokat eszik

Ez a fa nagyon furcsa dolgokat eszik

A vasszívű platán nem akárhogyan érdemelte ki a nevétliget01_w800.jpg

A természet sokszor hódítja vissza, amit az ember elvett tőle. Néha hatalmas erővel csap le, és mindent romba dönt. Máskor csak szelíden szerez meg egy-egy darabkát magának a mesterséges környezetből.Szegeden, a Széchenyi téren áll egy platánfa, amelyik az utóbbi módszert választotta: lassan átrágja magát a köré épített tereptárgyakon, és ezzel a környék egyik fő nevezetességévé vált. 

A hatalmas fa már önmagában is feltűnő jelenség nagyjából hetvenöt méteres magasságával. Valószínűleg már akkor ott állt a téren, amikor annak végleges elrendezését kialakították az 1879-es nagy árvíz után. A későbbi aszfaltozás, parkosítás során a terület köré egy fém térelválasztó került, amit éppen a fa törzse mellett vezettek el, gondosan ügyelve arra, hogy ne tegyenek kárt a platánban. 

szechenyi_ter_10.GIF

A hatvanas években aztán a parkot szegélyező fémkorlátot eltávolították és beolvasztották, mint sok más hasonló köztéri elemet akkoriban. Az egyik oszlopot viszont kénytelenek voltak a helyén hagyni, mert a mellette levő, addigra már hatalmas platán teljesen ránőtt, és nem lehetett volna a kerítést anélkül eltávolítani, hogy a fát el ne pusztítsák. Így a fémdarabot megkaparintó fa a helyén maradt, sőt, megtarthatta a kerítésrészt, amit olyan lelkesen szorongatott.

A szegediek hamar megszokták a bizarr látványt, sőt, büszkén vasevő néven kezdték emlegetni a fát. Évekig jól látszott az élő növény testéből kiálló furcsa fémdarab. Aztán, ahogy telt az idő, a platán fejlődött tovább, és az egykori korlát darabja szép lassan eltűnt a belsejében. Ma már alig látszik, aki nem tudja, mit kellene néznie, valószínűleg észre sem veszi. Egy dudor és rajta a fémes elszíneződés jelzi, hol rejti a fa a fémdarabot. Emiatt az egykori vasevő fát ma már inkább vasszívűként emlegetik.image0.jpeg

A vasszívű platán ma nagyjából százötven éves lehet, de még él és virul, sőt, szemmel láthatóan rákapott a tereptárgyak bekebelezésére. Miután a korlátdarabot magába zárta, nekilátott a járdát szegélyező kőperemnek is. De ha sikerül is teljesen körbenőnie, akkor sem fogja senki kőszívűnek nevezni.

image1.jpeg

Facebook Comments