Orbán tavaly még nem kért a németek pénzéből, most már igazságtalannak tartja, hogy nem kap annyit, amennyit akar

Orbán tavaly még nem kért a németek pénzéből, most már igazságtalannak tartja, hogy nem kap annyit, amennyit akar

Üzenjük Brüsszelnek, ennyi nem elég!orvi_1.jpg

Az adatok ugyan azt mutatják, hogy Magyarország kapja mind a GDP arányában, mid az egy főre jutó legtöbb uniós támogatást, valamint hogy egyetlen ország sem függ annyira az EU-forrásoktól, mint a miénk

De adatok nélkül, szubjektíven is az az ember érzése, hogy az utóbbi 20 évben nem épült volna semmi Magyarországon, ha nincsenek az uniós pénzek. Azt hihetnénk, ez köztudott és mindenkinek feltűnik, de egy embernek biztosan nem, aki még nemrégen is azzal tréfálkozott, hogy.

nyilvánvalóan van élet az Európai Unión kívül is. (Orbán Viktor, 2016. november 12.)

Méghozzá azért, mert Magyarországnak nincs szüksége az uniós pénzekre. (Most azon ne akadjunk fel, hogy a 18 ezer és az 1500 között szerinte két nagyságrendnyi különbség van.)

Színvonaltalan, de elterjedt nézet, hogy a magyar gazdaság csak azért fejlődik, mert európai uniós támogatások állnak rendelkezésre. 

Azért nevezem színvonaltalannak ezeket az érveléseket egyébként, mert a magyar költségvetés az körülbelül lehet 18 ezer milliárd forint, az EU-s támogatások meg lehetnek 1000-1500 milliárd forint nettóban számolva.

A két nagyságrend (sic!) jól mutatja, hogy

nem szabad engednünk, hogy a mostani gazdaságpolitikai sikereket külső tényezőknek tulajdonítsa bárki.

(Orbán Viktor, 2017. szeptember 7.)

Bejött a saját láb is, ami gyakran használt kifejezés lehet a családban:

A magyar gazdaságot lehet működtetni uniós források nélkül, a gazdaság motorja nem az uniós pénz, hanem a magyar dolgozó emberek. (…)

Magyarországnak nem kell megijednie, nincs rászorulva senkinek a pénzére, megáll a saját lábán. (…)

A magyar gazdaságpolitika rugalmas, tehát bármikor tudna alkalmazkodni egy új helyzethez, ha például az uniós források rendszere megváltozna. (Orbán Viktor, 2017. december 22.)

Mi vagyunk a motor, és a motornak nem kell pénz, továbbá saját láb:

Mi vagyunk az EU gazdasági motorja.

Nem kérünk a németek pénzéből.

Szívesen fogadunk beruházásokat, de mi a saját lábunkon akarunk állni. Képesek vagyunk egy erős régiót fölépíteni, melynek önálló gazdasági ereje van. (Orbán Viktor, 2018. január 3.)

Az önálló gazdasági erőt majd kínai pénzből építjük, de nem kell félni, adunk majd az Uniónak is: 

Amennyiben az Európai Unió nem tud pénzügyi támogatást adni, Kínához fordulunk. (…)

2030-ban jórészt Németország és a visegrádi országok finanszírozzák majd az Európai Uniót. (Orbán Viktor, 2018. január 10.)

Azután egyszercsak váratlan dolog történt. Igazságtalanságot akarnak rajtunk elkövetni!

Igazságtalan az a javaslat, amelyet a távozó Európai Bizottság készített az Európai Unió következő költségvetéséről, és

mi igazságot akarunk.

Az is igazságtalan, hogy a kohéziós forrásokat csökkenteni akarják úgy, hogy minél szegényebb valaki, annál több pénzt vesznek el tőle, és minél gazdagabb valaki, annál kevesebbet.

A kutatás-fejlesztés támogatásáról szóló Horizont program az egyik legigazságtalanabb, mert a forrásainak 95 százaléka a régi tagállamokhoz jut, és csak 5 százaléka kerül az újakhoz. Itt valami nemzeti elemet be kell vezetni

Mi egy fair és korrekt költségvetést szeretnénk. (Orbán Viktor, 2019. november 5.)

Igazságot akarunk, értsd: több pénzt. Fair és korrekt költségvetést akarunk = nem vagyunk elégedettek annyi pénzel, amennyit adni akarnak. 2017-18-ban még Magyarország volt az Unió gazdasági motorja. 2019-ben már a szegényebb országok közé tartozik, amelyiknek nem akarnak pénzt adni.

Hát most igazodjon ki ezen valaki.

Facebook Comments