Ennek a szobornak még a hűlt helye is híres

Ennek a szobornak még a hűlt helye is híres

De hova tűnhetett?img_3811.JPG

A szegedi belvárosi temetőt sokan látogatják olyanok is, akiknek nincs személyes kötődésük a helyhez. Itt kapott nyughelyet Juhász Gyula, és Vaszy Viktor sírjánál is számos látogató rója le tiszteletét nap mint nap. Az utóbbi két évben az érdeklődés ugrásszerűen megnőtt egy családi kripta iránt is: aki arra jár, nem mulasztja el megnézni, hogy milyen műalkotás nincs a sírhelynél. Valóban nehéz elhinni, ami történt: egy embernagyságú márványszobor tűnt el innen rejtélyes körülmények között. 

A szobor egy nőalak volt, ami egy résnyire nyitott ajtóban állt megtámaszkodva az egyik ajtószárnyon. Maga elé bámult, kicsit elmerengve, talán rémülten is, azon gondolkodva, belépjen-e az ajtón át a túlvilágra. Stark Antal szobrászművész készítette 1905-ben, Az elmúlás allegóriája címet viselte, és sok évtizedig őrizte a Brauswetter és Frankó család kriptáját. Aztán 2017-ben egyik pillanatról a másikra nyoma veszett.  

img_3811_1.JPG

A temető dolgozói és a család is azt állítják, hogy  a szobrot nem ők távolíttatták el: egyszerűen csak ellopták. Szinte hihetetlen, hogy egy ekkora, kőből készült emberalakot feltűnés nélkül ki lehetett csempészni egy ilyen helyről, de valakinek, úgy tűnik, mégiscsak sikerült. Bár a teljes műalkotásnak az ellopott figura csak egy része, így is egymillió forint körülire becsült értéke van, így bárki is vitte el, nem járt vele rosszul. 

Az esetből rendőrségi ügy lett. A nyomozás most már több mint két éve is zajlik, és amíg le nem zárul, semmilyen részlet nem kerülhet nyilvánosságra. Addig marad a találgatás: megvan-e még vajon a szobor, vagy elpusztították, összetörték? Esetleg valakinek a kertjében állhat? Kézről kézre jár, egyre drágábban cserélve gazdát? A látogatók, akiket a kíváncsiság visz a helyszínre, maguk is nyomok után kutatnak, elméleteket állítanak fel és vitatnak meg. A hihetetlen történet nemhogy csökkentette, de furcsa módon emelte az így tönkretett alkotás eszmei értékét. 

Lehet, hogy sosem derül ki, mi az igazság. Ebben az esetben akár azt is gondolhatjuk, hogy a márványból faragott nő, aki tétovázva állt ott,  végre elhatározta magát annyi év után, és belépett az ajtón. 

Csak így történhetett. 1351705_4.jpg

Facebook Comments