Botka megadóztatná a Fidesz-oligarchákat: százmilliárdokat venne el Mészároséktól

Botka megadóztatná a Fidesz-oligarchákat: százmilliárdokat venne el Mészároséktól

Egy csapásra megoldódna a gazdasági vészhelyzet, ha visszafizetnék a közösbe az ebül szerzett vagyon csak egy kicsi részét is. bl_3.jpg

A szegedi ellenzéki polgármester igazságosabb közteherviselésre tett javaslatot, mint Orbán és a Fidesz, akik a politikai ellenfeleket (az önkormányzatokat és az ellenzéki pártokat) véreztetnék ki a járvány elleni védekezés ürügyén (miközben ugyanazzal a lendülettel milliárdokat adnak a kleptokrata klientúrának).

Botka László ezzel szemben hétfőn azt javasolta:

Járuljanak hozzá a járvány okozta károk enyhítéséhez azok a vállalatok, amelyek az elmúlt évtizedben hatalmas nyereséget értek el közbeszerzésekből.

Akik tíz évig gazdagodtak a közpénzből és a magyar embereknek járó európai uniós forrásokból, azok most adjanak vissza a közösbe!

  • Amelyik cég 2010 óta több mint 5 milliárd forint értékben nyert közbeszerzést, az hozzájárulásként fizesse be a szolidaritási alapba ennek a pénznek az 1%-át.
  • Aki több mint 10 milliárdot nyert, az a 2%-át.
  • Akik pedig 100 milliárd forintnál többet kaptak, azok 3%-ot adjanak be az alapba.

Botka szerint ez csak az elmúlt 10 évben nyertes ajánlattevők 2%-át érinti, mégis közel 500 milliárd forint plusz forrást jelenthet a védekezéshez.

Ezenfelül a szegedi polgármester vagyonadót is kivetne a milliárdosokra:

 Vegye ki a részét a járvány elleni védekezésből a nemzeti tőkésosztály is, a rezsim legnagyobb haszonélvezői is fizessenek a tőkevagyonuk után hozzájárulást!

  • Akinek 100 milliárdnál nagyobb a vagyona, az 3%-kal.
  • Akinek 10 milliárdnál nagyobb, az 2%-kal.
  • Akinek 1 milliárdnál nagyobb, az 1%-kal járuljon hozzá a járvány miatt bajba jutott emberek megsegítéséhez.

Ez összesen újabb 120 milliárd forintos bevételt hozna az államnak.

A szegedi polgármester a több mint 600 milliárd forintos összeget egyrészt a biztonságos munkafeltételek megteremtésére fordítaná az egészségügyben. Másfelől pedig egyfajta alapjövedelmet hozna létre:

minden magyar állampolgár (munkavállaló, álláskereső, nyugdíjas és gyermek) jövedelmét kiegészítené 110 ezer forintra.

A javaslat részleteit biztosan lehet vitatni, de azért lényegesen igazságosabbnak és ésszerűbbnek tűnik, mint Orbán rendelete, amelyik mindenkit megsarcol, kivéve azokat, akik az utóbbi évtizedben közpénzből gazdagodtak.

Facebook Comments