Amit a mártélyiak tettek az iskolájukért, azt kellene tennie mindenkinek a saját ügyéért

Amit a mártélyiak tettek az iskolájukért, azt kellene tennie mindenkinek a saját ügyéért

A recept egyszerű: ha nem akarod, ne törődj bele!

classroom_layout_what_does_the_research_say_720_432_60.jpg

Mártély egy kicsi település Hódmezővásárhely közelében, A falunak saját iskolája van, ahová a helyi gyerekek járnak. Ez az iskola került nemrég veszélybe. A helyi tankerület vezetője – ugyanaz a Balázs József, aki a szentesi gimnázium felvételi ügyével és a vasalódeszkás tanár meghurcolásával szerzett magának kétes értékű hírnevet – márciusban értesítette az önkormányzatot arról, hogy a következő tanévtől Mártély iskolájának bezárását tervezi. Az indoklás az volt, hogy nagyon kevés a diák, és az oktatás minősége sem éri el az elvárt szintet (bármi is legyen az elvárt szint – az ugyanis nem derült ki, pontosan mi kifogásolható az iskola működésében). A település nemrég megválasztott független polgármestere. Putz Anita minden követ igyekezett megmozgatni,  hogy bebizonyítsa a tankerület felé: a mártélyiaknak fontos az iskola, és a bezárása nagy csapás lenne a falu lakosai számára. Az egyébként sem különösebben gyors ügyintézést a közben kialakult járványhelyzet tovább lassította, így a tanév utolsó napjaiban érkezett meg a hivatalos döntés: az önkormányzat és a szülők minden ellenérve és kérése ellenére a tankerület, mint fenntartó bezárja az intézményt. A mártélyiak az EMMI-hez fordultak, hogy vizsgálja felül a szakmailag nem megalapozott és sokak életét érintő döntést. Kérésüket egy Mártély-Budapest váltófutás keretében jutatták el az oktatási államtitkárhoz, aki fogadta is őket, és nem zárkózott el az egyeztető tárgyalásoktól.

83306417_291426978903914_4986023228365726774_o.jpg

 A mártélyi iskola ügye országos szintű érdeklődést kapott, és van esély, hogy a megoldás is megszületik, és az iskola kinyithat szeptemberben. Egy kis falu nagy csatája ez a hatalommal, és az, hogy esélyük van nyerni, náhány olyan tényezőnek köszönhető, amit mindenkinek érdemes megfontolnia, aki inkább csöndben meglapul, és nem szólal fel, ha igazságtalanság éri.

 Mi a mártélyiak titka?

  •  A polgármester mindent megtett az iskola érdekében, és közben független tudott maradni a pártpolitikai csatáktól

Putz Anita minden nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy ezt nem politikai ügynek tekinti, hanem a szülők és a gyerekek ügyének, és emiatt az ő szempontjaik a legfontosabbak a számára, nem pedig az esetleges érdekharcok, amik a döntések mögött meghúzódhatnak.

  •  Panaszkodás helyett megoldások keresése

Felmerült, hogy az iskola megmaradhatna, ha fenntartót tudna váltani. Ez egyáltalán nem lehetetlen, a helyi egyházmegye például több iskolát is működtet. Így ha a tankerület nem is találja gazdaságosnak a működtetését, más szervezet még láthat benne fantáziát, és átveheti az intézményt.

  •  Az iskolába járó gyerekek szülei a döntés nyilvánosságra kerülése után nem kerestek új iskolát 

Ezzel az egyszerű, de határozott döntéssel mutatták meg, hogy kiállnak az intézmény mellett, bármi is történjen.

  •  A szülők, tanárok és a polgármester közös akciói

Megkezdődött az online aláírásgyűjtés az iskola fennmaradásáért. Június utolsó vasárnap délutánján váltófutás indult az iskola udvaráról. A végállomása Budapesten az Emberi Erőforrások Minisztériuma volt másnap délelőtt, ahol az intézmény képviselői Maruzsa Zoltánnal tárgyaltak az iskola jövőjéről.  Közben a helyiek gyertyagyújtással fejezték ki szolidaritásukat vasárnap este az iskolaépület előtt.

A fenti lépések egyidőben, párhuzamosan történtek meg, így a többféle akció egymást erősítve szélesebb közönséget ért el, az iskola ügye országos ismertséget és nagyfokú támogatottságot kapott.

Ennyi. Itt a recept, bárki főzhet belőle.

 Nincs olyan ember most az országban, akinek ne lenne valamilyen személyes ügye, amiben nem ő dönt, hanem a hatalom képviselői. Ha mindenki csak annyit tenne, mint a mártélyiak, jó nagy hangzavar lenne. Ez már nem az a helyzet, amikor egy epés Facebook-komment megírásával bárki úgy érezheti, hogy mindent megtett. A szociális dolgozók problémáit nem fogja megoldani, ha bejelentik, hogy az egyik nap nem eszik meg az ebédjüket, és ezt éhségsztrájknak hívják. A tanároknak sem lesz jobb, ha csóválják a fejüket, hogy milyen rémes az új NAT, aztán megtartják az óráikat úgy, hogy igazodnak hozzá. Aki azt várja, hogy majd jön valaki, és megoldja a problémáját, az várhat ítéletnapig. Minden elhallgatott kifogás, ismert, de meg nem mutatott ellentmondás, kimondatlan ellenérzés szilárd építőköve lesz a rendszernek. A mártélyiak megmutatták, mit kell tenni. De van-e több Mártély ebben az országban?

Facebook Comments