Vesszőfutás volt Orbánnak Trump elnöki ciklusa, de Bidentől sokkal rosszabbra számíthat

Vesszőfutás volt Orbánnak Trump elnöki ciklusa, de Bidentől sokkal rosszabbra számíthat

Bár nem jött létre kettejük illiberális együttműködése, és 3 év után összehozott tárgyalásuk is teljes kudarcba fullad, valamint az amerikai populista alighanem megbukik a novemberi választáson, jelentős részben az eddig 130 ezer koronavírusos halott és a feketék elleni rasszizmus támogatása miatt, a magyar autokrata nem kockáztatott sokat azzal, hogy kiállt mellette. ortru_2_1.jpg

Már eltelt 2 nap, és még mindig semmi. Se Trump, se a teamje nem méltatta szóra. hogy Orbán Viktor már megint letette  a hűségesküt.

  • Előbb a V4-nek nevezett pénzéhes lobbicsoport varsó találkozóján nyilatkoztatta ki, hogy “Trumpnak szurkol”.
  • Utóbb pedig – hátha nem tudósít a nyilatkozatáról a Fox News – levélben értesítette az amerikai elnököt közvetlenül is, hogy azt várja, a jövőben is folytathatja vele a “közös munkát”.

Mert, ugye, az közismert, hogy Trump nem egy falánk betűfaló, de a levelet talán felolvassa neki valaki.

Orbán szoros kétoldalú kapcsolatrendszerről, meg közös munkáról írt, de ha valami, akkor ez a kettő nem volt:

Magyarország autokratája nem profitált sokat Trump ciklusából

– legfeljebb annyit, hogy Amerika nem viselkedett a világ rendőreként (békefenntartójaként), mint tette volna, ha a demokrata héja Clintont választják elnökké, aki a külügyminiszteri posztról is azért távozott, mert kevesellte Obama határozottságát Putyinnal, Hszi Csin-pinggel, Asszaddal és a többiekkel, köztük Orbánnal szemben.

A magyar illiberális vezér azonban ennél többet remélt, ha már Kim Dzsong Un után másodikként ő jelentette be 4 éve, hogy Trump elnökké választásának örülne.

De ez is félrement

(a CEU meg Bécsbe), mert a Fidesz-diplomácia hiperkompetens emberei nem tudták, hogy az Államokban az oktatás nem szövetségi hatáskör, az elnök akkor se köthetne ebben az ügyben semmilyen megállapodást, ha amúgy akarna, és elért volna hozzá az ügy, vagy tudná hol van Magyarország és kicsoda annak illbererális autokratája.

De nemigen tudta, mert Orbánnal még a NATO-csúcsokon se tárgyalt kettesben, bár a ő mindig igyekezett úgy helyezkedni, hogy az amerikai elnök mögött legyen a fényképezkedésen. (Lásd a fenti képet.)

A legfőbb célt, az Illiberális Nemzeti Diktátorok a Globalizáció Elit- és Idegenellenes Veszteseire Támaszkodó Nemzetközi Szövetségének létrehozását viszont nem sikerült elérni.

Sőt, sokáig még csak a második célt se, azaz hogy legalább fogadja Trump Orbánt a Fehér Házban. Amit a jelenlegi magyarországi kormányfő úgy értékelt, hogy biztos azért, mert a 2 ország között minden a legnagyobb rendben van, nincs ok a tárgyalásra. Azaz, ha mégis tárgyalnak, akkor 

az inkább szőnyeg széle, mint barátkozás.

Ezért aztán nem volt sok köszönet abban sem, amikor végre hajlandó volt Trump fogadni, illetve inkább magához rendelte a Fidesz-vezért. Orbán tavaly egy egész napot repült oda-vissza azért, hogy megállapítsák, ők ketten ikertestvérek, és hogy nem értenek egyet ezen kívül egy egyetlen lényeges kérdésben.

  • Trump megpróbálta rávenni, hagyjon fel azzal, hogy Kína trójai falovának szerepét játsza az euroatlanti világban.
  • Orbán ebbe nem ment bele, és ennyiben maradtak.

(Egy republikánus politológus “gyanúja” szerint a Kínától való távolság tartására szólította fel Trump Orbánt egy évvel később, idén májusi telefontárgyalásukon is.)

Egy demokrata elnök nyilván nem hagyta volna annyiban, de Trump nem a politikai-vezetési kompetenciájáról közismert. Inkább a homlokegyenest ellenkezőjéről. Elnöksége diplomáciai szempontból teljes kudarc, Szaúd-Arábia, Oroszország, Szíria, Törökország, Kína és Észak-Korea is feltörölte vele a padlót, legfeljebb Iránnal szemben tudott némi kicsi sikert felmutatni (Szulejmani kiiktatásával).

Trump ugyanis nem politikus a szónak a szakmai értelmében, hanem valóságshow-szereplő, aki egyedül a politikai felszín (Magyarországon közhasznú szóval: a bulvár) iránt fogékony

idős, vidéki, aluliskolázott, versenyképtelen, rasszista, elit- és idegenellenes népesség megszólításához ért.

Ahhoz nagyon, de a kompetenciájáról a koronavírus-járvány kezelése mond el talán mindennél többet. dtp.jpg

Az eredmény: jelen állás szerint több mint 130 ezer embert halt meg a járvány következtében az Egyesült Államokban.  Csak a nagyságrend érzékeltetésére: ez már több mint a kétszer annyi, mint amennyi amerikai áldozata volt a vietnami háborúnak például. (Csak a II. világháború, meg a XIX. századi polgárháború van előtte, már az I. világháborút is felülmúlta az áldozatot száma.)

Orbán azzal indokolta, hogy miért akarja Trump elnökségének prolongálását, hogy csak ő képes kezelni a járvány okozta gazdasági válságot. Hát, hacsak azt nem.

Ha marad még valaki egyáltalán a járvány után.

Trump esélyei amúgy nem nagyon jók az újraválasztásra. A demokraták még februárban felszámolták saját megosztottságukat, és sorra beálltak Joe Biden mögé, mindenki számára váratlanul még Bernie Sanders is.

  • A városi középosztály stabilan demokrata (többségű).
  • A vidéki melósok-farmerek trumpisták.
  • Az a kérdés, hová áll a város underclass, a szegénynegyedek népe.

4 éve Clinton vereségét az okozta, hogy bár a szavazatok többségét megszerezte, az elektoroknál kisebbségben maradt, mert elveszített néhány biztosan demokratának gondolt államot: nem álltak mellé a feketék.

Nekik Hillary Clinton túlságosan fehér és középosztálybeli volt. Most Bidennel más a helyzet. A feketék egyértelműen mellette vannak, részben, mert Obama alelnöke volt, részben, mert a rasszista white trasht képviselő Trump ellen a legesélyesebb jelöltre akarnak szavazni. (Sanders is ezért kényszerült visszalépésre: sansza nem volt Biden ellen a feketék között).

Mostanra már nem csak a közvéleménykutatások mutatják, hogy Trump veszíteni fog, de így látja ezt az elnök kampánystábja is. Alighanem azért vették rá az eddig Trumpot támogató (és hozzá hasonlóan félnótás) rappert, Kanye Westet az indulásra, hogy

egy fekete jelölttel osszák meg Biden fekete szavazatait.

Ez már a kétségbeesés biztos jele, de alkalmasint tényleg ez Trump utolsó esélye.

Orbánnak meg Trump.

Az nem különösebben számít sokat Bidenéknek, ha ők nyernek, hogy az illiberális miniduce az ellenfelük mellett állt ki, mert Orbán amúgy se sok jót remélhet a demokratáktól.

Arra nem nagy a sansz, hogy jövő januártól eltűrik majd a kínai faló szerepét, és hogy nem próbálják az eddiginél jóval erőteljesebben letéríteni az autokráciából a totalitarizmushoz vezető kínai út követéséről.

Igen, a Fidesz bármilyen tiltakozása ellenére a demokraták, ha nyernek, bele fognak avatkozni a magyarországi belpolitikába. Hiszen mostani nyilatkozatával és levelével valójában

Orbán sem tett mást: az egyik jelölt melletti kiállásával állást foglalt az amerikai belpolitikai küzdelmekben.

Mégha ez valójában fel sem tűnt senkinek. Még az se vette észre, aki forró barátságáról biztosított.

Viszont jelen állás szerint nehéz lesz tiltakozni a jövő évtől, amikor ennek fordítottja történik majd  meg.

Facebook Comments