Orbán Viktor és a halál csókja

Orbán Viktor és a halál csókja

Továbbra is hat az orbáni átok.lukas.jpg

Amikor a magyarországi miniszterelnök 2 hónapja, belaruszi látogatásán azt mondta

a Minszk szó most a magyar emberek fejében a reménnyel azonos,

akkor már lehetett sejteni, hogy valami történni fog.

A Fidesz elnöke ugyanis hihetetlen balszerencse-sorozatba tudja keverni a tárgyalópartnereit, akik találkozójuk után kifejezetten rövid idővel, általában csak néhány nappal később meghalnak, lemondanak, elveszítik a választást, etc.- ami már túlmutat egyszerű koincidencián.

A hatás az évtized első felében jóval gyakoribb és erősebb volt, de tavaly óta megint visszatérni látszik.

Az orbáni átok még 2008-ban kezdődött, amikor az akkor ellenzéki vezért meghívták a republikánusok elnökjelölti konvenciójára, ami után nem sokkal az ismeretlenségből előbukkant chicagói szenátor, bizonyos Barack Obama nyerte választást szegény John McCain ellen.

Orbán hatalomra jutása után a hatása fokozódott, bár nem úgy, ahogy ő szerette volna. Hoszni Mubarak egyiptomi elnök 2011-ben fogadta Kairóban, ami után röviddel kitört az arab tavasz, és az egyiptomi diktátor 30 év után elveszítette a hatalmát.

Májusban Kan Naoto japán miniszterelnökkel találkozott. Naoto 3 nappal ezután lemondott a posztjáról.

Ősszel Szultan bin Abdel-Azíz szaúdi herceg fogadta a Fidesz elnökét. A herceg két héttel később meghalt.

Még ugyanabban az évben ősszel, Brüsszelben Orbán Silvio Berlusconit biztosította legmélyebb támogatásáról. Az olasz miniszterelnök 2 héten belül lemondani kényszerült.

2012-ben Orbán a druszájával, Viktor Janukovics akkori ukrán elnökkel futott össze. Janukovics bő egy év múlva megbukott.

Szeptemberben Orbán 48 órán belül 2 kollégáját is megbuktatta. Előbb Vilniusban Andrius Kubilius litván miniszterelnököt, aztán Tbilisziben Miheil Szaakasvili grúz elnököt látogatta meg. Az utóbbi kampánygyűlésén beszédet is mondott. Mindketten elveszítették a választást alig pár nappal Orbán látogatása után.

2014-ben Robert Fico lett az áldozat. A szlovák miniszterelnök a pozsonyi államfő-választás nagy esélyese volt, de a szavazás előtt 3 nappal találkozott Orbánnal – nagy meglepetésre Fico kikapott.

2015-ben Orbán Sepp Blatter FIFA-elnöknek gratulált az újraválasztásához. Napokkal később Blatter ellen nyomozás indult, és lemondott.

2019-ben, az Ep-választás előtt Heinz-Christian Strache osztrák kancellár-helyettest fogadta Pesten, hogy egy illiberális-szélsőjobboldali koalíciót kovácsoljon össze (Kurz kancellár nem fogadta el a meghívását), Strachéról pár nappal később nyilvánosságra került az ibiziai botrányvideó, és távozott a politikából.

Mivel Orbán éveken át nem hozott súlyos balszerencsét senkire – a Strache-esetet kivételnek tekinthették – Aljakszandr Lukasenka fehérorosz diktátor idén júniusban merészen meghívta a magyar kollégát.

De kiderül, hogy az átok még mindig hat. A független felmérések szerint az elnökválasztáson a minszki despotára csak 10% szavazott, míg teljességgel ismeretlen ellenfelére (a potensebb riválisokat nem engedték elindulni sem) 70%. 

Minszkben a tüntetések folytatódnak, több ezren vannak börtönben, senki nem lepődne meg, ha

Lukasenka 26 év után – és 2 hónappal Orbán látogatását követően – elveszítené a hatalmát.

Júniusi minszki látogatásán a magyar autokrata reményét fejezte ki, hogy

az utánunk következő fiatal nemzedék is követni fogja azt, amit ma közösen építettünk az elnök úrral.

Hát, nem úgy tűnik.

A magyarországi kormánypropagandát irányító minisztérium tudatában lehet az összecsengéseknek, mert a Kesma és csatolt részeinek több mint 500 orgánumában, valamint az állami médiában Belarusz és Minszk mintha nem is létezne, miközben a világon mindenütt máshol – beleértve a kormánytól független sajtót Magyarországon – napok óta uralja a címlapokat.

Hiszen mégiscsak egy elcsalt választásról és egy kitörni készülő forradalomról van szó. Ami alig 2 hónappal azután történik, hogy Lukasenka alábecsülte az ebből fakadó kockázatot, és meghívta magához Orbánt.

Facebook Comments