Miért értelmetlen a nemzeti konzultáció?

Miért értelmetlen a nemzeti konzultáció?

Miért értelmetlen a nemzeti konzultáció?

A kormány azzal indokolja az ún. nemzeti konzultációnak nevezett közvéleménykutatást, hogy kíváncsi az emberek véleményre. Ez eredetileg nyilván azt jelentette volna, hogy a Fidesz megpróbálja az “emberekre” hárítani a felelősséget: ők döntöttek a korlátozások feloldásáról, a kormány pedig – lám – meghallgatja a nép akaratát. Ergo

senki ne sírjon, hogy meghalt az anyja, ha a kocsmák kinyitását követelte.

Viszont nyilván sírni fog, ezért a kormány már hangfogóval kénytelen kezelni az eredetileg nyilván óriási, megagigára és csilliárdos költségűre tervezett kampányt. Már csak online lehet konzultálni, nem küldenek ki 8 millió postai levelet.

Igaz, elég lett volna egy 500 fős közvéleménykutatást végeztetni. Nyilván el is végezték, úgyhogy előre tudják az eredményeket.

A nép borítékolhatóan ezt fogja követelni, illetve válaszolni a 7 kérdésre:

  1. Fokozatosan nyissanak ki mindent.
  2. Ne kapjanak kedvezményeket az oltottak.
  3. Töröljék el a kijárási tilalmat.
  4. Nyissanak ki a kocsmák és éttermek.
  5. Nyissanak ki a sportlétesítmények.
  6. Viszont ne lehessen látogatni őket. (Koncertek se legyenek.)
  7. A külföldiek csak oltási igazolvánnyal jöhessenek ide.

Itt két lehetőség van: a kormány vagy hallgat a nép akaratára, és akkor elborítja az országot a 3. hullám, megtelnek a kórházak és hullaházak, és nagy lesz a sírás. (Már legutóbb – tavaly nyáron – is mennyire bejött, hogy a kormány áthárította a felelősséget. Bele is haltak 14 ezren.)

Vagy pedig nem hallgat, és legfeljebb szemezget a válaszokból. Például kötelezi a külföldieket, hogy csak oltási igazolvánnyal jöjjenek Magyarországra. (Noha elvileg tavaly szeptember óta nem is jöhetnének.)

A nemzeti konzultáció 7 kérdéséből 5 is az oltási igazolványra vonatkozik, 3 közvetlenül, 2 indirekt módon, de maga

az oltási igazolvány voltaképpen értelmetlen dolog.

  • Az ugyanis csak arról értesíti az érdeklődőket, hogy az illető védett, immunizált, jó eséllyel (hatásos, bevizsgált, működő vakcinával való oltottság esetén) nem fog megbetegedni Covidban. Vagy ha mégis, akkor is csak enyhe lefolyással.
  • Arról azonban nem mond semmit, hogy az oltott fertőzött és fertőzőképes-e. A vakcináknak nem a megfertőződés, hanem a megbetegedés elhárítása a célja. Ezt jelenti a hatásosság.

A megfertőződés megakadályozása egyik vakcinánál sem prioritás, legfeljebb side effect, de ezt egyik oltóanyag (még a bizonyítottan működő Pfizer/BioNTech és Moderna sem) ígéri.

Tehát azt érdemes tudni a hatóságnak/hivatalnak, hogy mennyien és kik kapták meg az oltást, de arra már semmi szükség, hogy az erről szóló papírt az emberek maguknál hordják. Vagy pláne, hogy kedvezményekben részesüljenek érte.

A vakcinációtól annyit lehet várni, hogy érdemben csökkenti a járvány mortalitását, ti.

az oltottak nem halnak bele,

de a vírus terjedését nem fogja, mert nem tudja, nem is célja. Ilyenformán az oltottsági igazolvány jelentősége csak minimális, mert hogy az illető nem betegszik meg, még nem jelenti, hogy nem is terjeszti a vírust.

Innen nézve az oltottsági igazolvány bevezetésénél már csak az tűnik kevésbé értelmesnek, hogy a kormány a nép véleményét kéri ki róla.

Facebook Comments