A kínai vakcinát elhasználja, a nyugatit parkoltatja a kormány

A kínai vakcinát elhasználja, a nyugatit parkoltatja a kormány

A kínai vakcinát elhasználja, a nyugatit parkoltatja a kormány

A kormány lényegében elismerte, hogy nem tudja tartani saját oltási tervét. Gulyás Gergely csütörtöki sajtótájékoztatón már csak arról beszélt, hogy húsvétig lehetőleg minden idős embert be akarnak oltani Magyarországon.

  • Ez ahhoz képest komoly fejlemény, hogy két hete még azt ígérték, húsvétig, áprilisi 4-éig beoltanak minden regisztráltat.
  • Ahhoz képes meg különösen váratlan, hogy Orbán miniszterelnök decemberben még azzal hencegett, akár egy hétvége alatt be tudnák oltani az egész országot.

Ez utóbbi 9,6 millió embert jelentene, a vakcinációra regisztráltak száma ennek csak a harmada, 3,2 millió, de még ezt sem sikerül nemhogy 2 nap alatt, de 3 hónap alatt (az oltási kampány karácsony után kezdődött) sem immunizálni.

A Müller Cecília országos tisztifőorvos csütörtökön arról beszélt még a regisztráltaknak is csak nagyjából a harmadát oltották be: 1,1 millió embert. Közülük 327 ezren kapták meg a második dózist is, 822 ezren csak az elsőt: összesen 1,4 millió adagot használtak fel.

Gulyás – és általában a kormány – arra hivatkozik, azért lassú az oltás, mert kevés a vakcina. Ami egyszerűen

nem igaz.

A Fidesz-kormány saját adatai szerint 2,3 millió vakcinát kapott Magyarország. Mindenféle forrásból: ebben benne vannak nemcsak az EMA-engedélyes, de a kínai és orosz vakcinák is, viszont még nincs benne a csütörtökön érkezett 450 ezer Sinopharm.

Ebből a 2,3 millióból 1,1 millió embert oltottak be 1,4 millió adaggal, tehát

a beérkezett vakcinák csak kétharmadát használta fel Magyarország.

(Csak Luxemburg, Szlovákia, Hollandia és Belgium áll hasonlóan rosszul a vakcinák felhasználásában.)

György István államtitkár ugyancsak csütörtökön mondta azt, hogy

az eddig Magyarországra beérkezett Sinopharm vakcinákat lényegében felhasználták.

(Mindezt annak ellenére, hogy a felmérések szerint az emberek több mint fele elutasítja a kínai oltóanyagot, aminek hatásosságáról az OGYÉI sincs meggyőződve egyáltalán.)

Ha hiszünk az államtitkár állításának, az egyfelől azt jelenti, hogy az 1,4 millió oltás többségéhez (kb. kétharmadához) nyugati vakcinát használtak fel (mert csütörtökig csak 550 ezer kínai érkezett), tehát nem igaz, hogy – mint a kormány állítja –  “brüsszeli beszerzésből kevés vakcina érkezik és lassan”.

Másfelől viszont az is látszik belőle, hogy – ha a 2,3 millió beérkezett adagból levonjuk a beadott 1,4-et, amiben benne van a szinte összes kínai – a kormány saját adatai szerint is kb.

800 ezer nyugati vakcina parkol valahol.

Hogy hol és miért, arra nincs nyilvánvaló magyarázat. Csak egy feltevés lehet, hogy saját korábbi állításával szemben a kormány mégsem szabadította fel a Pfizer/Moderna vakcinák második dózisra félretett felét, hanem a kínait kell “eloltani”. Amíg el nem fogy, addig nem kapnak új Pfizert a háziorvosok.

Ami már csak azért is különös, mert – ha továbbra is hiszünk György államtitkárnak – a Sinopharmot viszont teljesen elhasználták, nem tartalékoltak belőle a második adagra.

Facebook Comments