Orbán Viktor nem adhat utasítást a propagandának, de a normális dolognak tartja, hogy nem is kell

Orbán Viktor nem adhat utasítást a propagandának, de a normális dolognak tartja, hogy nem is kell

Orbán Viktor nem adhat utasítást a propagandának, de a normális dolognak tartja, hogy nem is kell

A miniszterelnök egy szlovák jobboldali újságnak nyilatkozott hosszasan, aminek a lényege kb. az volt, hogy a liberálisok véleményhegemóniára törekszenek, de mostantól aztán lenyomjuk a Nyugatot. Az interjúban többek között arról is beszélt, hogy

  • biztosan meri állítani, hogy a magyar közszolgálati televízió kevésbé kormánypárti, mint a német vagy a brit;
  • a Kesmát pedig nem az állam, hanem “konzervatív üzletemberek” építették fel.

Azt már elfelejtette hozzátenni utóbbi kapcsán, hogy a “konzervatív üzletembereket” az állami költségvetésből hizlalták fel, és hogy annyira volt a sajátjuk az általuk felépítette média, hogy Orbán Viktor egyetlen csettintésére minden ellenérték nélkül lemondtak róla, hogy a fideszes (de továbbra is közpénzből kitartott) propagandaholding (a Kesma) része legyenek.

De a legerősebb azért mégiscsak az, hogy szerint az időnként valamiért még mindig közszolgálatinak nevezett állami propagandatévé szerinte

nem eléggé kormánypárti.

Egészen hátborzongató ezt olvasni arról az állami adóról, hogy teljesen nyíltan közlik a munkatársakkal, hogy

  • hogy az intézmény a Fideszt támogatja,
  • hogy  minden nap kell legalább egy olyan anyag, ami alapján külföldi származású emberekről negatív képet alkothatnak a nézők.

„A legdurvább felvétellel kell kezdni. Például a migráns szúr, öl vagy allahu akbart kiállt. Ez után kell elmondani a történetet, ami után hozzá kell tenni, hogy már hány millió migráns érkezett Európába, és hogy a balkáni útvonalon további milliók vannak úton, akik majd mind Magyarország határain fognak kopogtatni. Ez volt a séma. Egy ilyen hír után egy olyannak kell következnie, ami azt mutatta be, hogy hányan akartak bejönni a magyar határnál, de a rendőrség elkapta a migránsokat. Mindig megszólal a megbízható biztonságpolitikai szakértő, aki megismételte a korábban elmondottakat. Ha sokszor elmondják ezeket, még azok is elkezdik elhinni, akik amúgy kritikusak a Fidesz bevándorláspolitikájával kapcsolatban.”

Arról az intézményről mondta Orbán, hogy kevésbé kormánypárti, mint a német vagy brit köztévé, amelyik az elmúlt napon ilyen anyagokat közölt:

Már persze a sikerpropaganda, a termelési riportok, az ellenzék szakmányban történő gyalázása mellett, a kiegyensúlyozott megszólalási lehetőségek biztosítása vagy saját kormánykritikus anyagok nélkül.

Az évente több mint 100 milliárd forinttal finanszírozott propagandaadó egészen rendszeresen értekezik

  • a “brüsszeli maffiademokráciáról”,
  • “Soros pusztító terveiről”,
  • a “hazaáruló és idegen érdekeket szolgáló ellenzékről”, valamint

a Fidesz választási győzelme után “a magyar nemzet végtelen bölcsességéről”.

(Gondosan elfelejtve persze hozzátenni, hogy a választási győzelem nem a választók akaratából, hanem a választási rendszer sajátosságaiból következett: a szavazók többsége ugyanis 2018-ban az ellenzéki pártokat támogatta, azaz a Fidesz és Orbán rezsimje ellen szavazott.)

A “köztévé” elfogulatlanságát és kiegyensúlyozottságát az a néhány héttel ezelőtti eset jellemzi talán leginkább, amikor az intézmény “vezető külpolitikai újságírója”, Bende Balázs felháborodott hangvételű anyagban számolt be arról, hogy

egy osztrák újságíró kérdésekkel akarta provokálni a Fideszt.

Orbán Viktor viszont ezt teljesen normális dolognak tartja:

A közszolgálati médiát újságírók csinálják, én nem tudok, és nem is akarok utasítást adni. Azonban azt normális dolognak tartom, hogyha konzervatív kormány van, akkor a közszolgálati média is inkább ilyen beállítottságú. Nem adhatok nekik utasításokat. De ha be akar számolni az ország életéről, akkor nem hagyhatja figyelmen kívül azt, hogy a hatalmi centrum a kereszténydemokrata kormány

Mindezek után a Fidesz elnöke hangot adott azon véleményének, hogy

“összességében a magyar médiahelyzet véleményem szerint fair”.

Mindezt azok után, hogy a Klubrádiótól nemrég elvett és egy vallási csoporthoz került frekvencián éppen a kínai kommunista pártállam propagandája kezdett szólni.

Facebook Comments