Propaganda célokra használhatja a Fidesz az Alstom pert, pedig szügyik lehet az ügyben

Propaganda célokra használhatja a Fidesz az Alstom pert, pedig szügyik lehet az ügyben

Propaganda célokra használhatja a Fidesz az Alstom pert, pedig szügyik lehet az ügyben

Az „évszázad vesztegetési ügyének” nevezte a Fidesz, aztán egy bő évtized elteltével ma már leginkább csak az egykori tanácsadót, Terner Gézát fenyegeti büntetés – miután felsejlett, hogy az ún Alstom ügyben furcsa módon mozgó pénzekből alapozhatták meg a Fidesz médiabirodalmát, az Orbán miniszter, Fellegi Tamás közreműködésével. Így aztán elpárolgott a hatóságok lelkesedése az ügyben Mindenesetre a közeledő választási kampányban megint elő lehet venni a történetet. Legalábbis azt a felét, amelyik alkalmas lehet fieszes propaganda-célokra.

A Fidesz bevált eszközei közé tartozik, hogy büntetőügyeket kreálva próbálja lejáratni politikai ellenfeleit. Mint az úgynevezett BKV perben korábban kiderült a legkülönfélébb hatóságok emberei is hajlandóak voltak közreműködni a fideszes tervek végrehajtásában.

A BKV-per után (ahol végülis a vádlottak többségét a bíróság vagy felmentette, vagy relatív enyhe ítéleteket szabott ki, ugyanis a fideszes sajtóban részletesen előhozott vádak nagy többségét a bíróság ne látta bizonyíthatónak), a Gyurcsány–Demszky korszak következő nagy korrupciós ügyeként a négyes metró vonalára szánt, Alstom metrókocsik ügyét tervezték, azt állítva, hogy egy 2,2 milliárd forintos vesztegetési ügy történt ezzel kapcsolatban. Csakhogy az Egyesült Királyság csalás elleni hivatala (SFO) kilenc évig nyomozott az ügyben – sok-sok országban kutatva az Alstom körüli esetleges bűnügyeket, de gyakorlatilag semmit sem talált és Magyarországgal kapcsolatban sem jutott sokra. Pedig még az OLAF is beszállt, több furcsaságát feltáró jelentését a magyar kormány példátlan módon nyilvánosságra hozta, s fideszes vezetők már 167 milliárdos csalásról beszéltek.

Aztán elakadtak a nyomozások, nem sikerült bizonyítékokat találni. Ám úgy fest, hogy a fideszes propagandának mégis jól jöhet egy ilyen ügy, ezért időről időre előveszik a történetet, miközben az évek múltával a vádak is soványodnak. Az „évszázad vesztegetési ügyéből” mára alig maradt valami. Bár újra akadnak jelek, hogy a választási kampány közeledtével megint felmelegítik.

2019-ben, tehát egy jó évtizeddel a történtek után előbb négy emberrel szemben emeltek vádat Magyarországon, majd rövidesen még egy ellen, de akkor már az ügyészség is alaposan visszavett: a legsúlyosabb kilátásba helyezett büntetési tétel 1 év 4 hónap szabadságvesztés, 3 évre felfüggesztve volt a tárgyalást előkészítő ülésen.

Hamar elindultak a találgatások, mitől lett a nagy ügyből ilyen kicsi? Nos, érdekes módon mindez akkor alakult így, amikor kiderült, hogy a szálak a Fideszhez vezetnek ebben az esetben is.

A szálak a Fideszhez vezetnek

A 24.hu alapos oknyomozása szerint – az ügybe belekeveredett dán cégek, igy a közvetítő-lobbicég, a Hansen Consultin Aps-on keresztül érkezhetett 5 millió euró vissza Magyarországra. Vagyis – így a gyanú – az Alstom ezen keresztül is juttatott volna pénzt olyanoknak, akiknek befolyása lehetett a metró-beszerzésre. A Hansennak egy Defap Enterprises volt a tulajdonosa. Ez a cég pedig többek között bevásárolta magát a magyar médiavállalkozásba, az Infocenter.hu Média zrt-be, egy leányvállalatán keresztül. És itt ugrik a majom a vízbe. Az Infocentert az a Fellegi Tamás alapította, aki Orbán közeli emberének számít, egy időben minisztere is volt. A cég alapítása utána Defap pillanatokon belül szép pénzt tett az Infocenterbe, s tulajdonrészt szerzett az akkor már – 2009-ben járunk – kialakuló fideszes médiabirodalomban. Így a Heti Válaszban, a Lánchíd rádióban, a Class FM-ben is. – közel egy milliárd forintot beletéve mindebbe. S bár Fellegi egyik cége 750 millió forintos pr-megrendelést kapott az Orbán kormánytól, a médiabefektetéseket úgy tűnik a Defap finanszírozta.  (  )

Persze egy fideszes médiabirodalmat uralni jó üzlet is lehet. Ha éppen a Fidesz van hatalmon, akkor dől oda a közpénz. Ennek ellenére Fellegi a két választási forduló között eladta a részét Nyerges Zsoltnak, aki akkoriban a Fidesz fő bizniszmenének, Simicska Lajosnak volt az üzlettársa. S a dán cég is, ahelyett, hogy nagyokat kaszált volna, gyorsan kiszállt a buliból.

Fideszes médiabirodalom, de milyen pénzből?

Bizonyítani persze nehéz miért alakult így, de nyilván akadt, aki kombinálni kezdett, hogy a Hansenhez érkezett az Alstomtól tanácsadói díj, amely akár a tulajdonos Defaphoz visszakerülve alkalmas lehetett arra, hogy a fideszes médiauralmat megalapozza. Így volt vagy sem, nem tudjuk, hiszen ezt a szálat kevésbé vizsgálták a fideszes kor hatóságai.

Az eljárás viszonyt folyik tovább. Merthogy azért propaganda szempontból talán lehet haszna belőle a Fidesznek. Igaz ugyan, hogy bizonyos irányokba nem nyomoznak, de úgy tűnik, akad olyan vádlott, aki nem számíthat a Fidesz védelmére. Miközben a korábbi potenciális gyanúsítottak sorra kiestek, ő maradt,  Így a ma ismeretlen helyen lévő lévő ötödrendű vádlott, Terner Géza ellen folytatódhat az ügy– ő az, aki a vádirat szerint fiktív tanácsadói szerződések segítségével működött volna közre a vesztegetési pénzek továbbításában. De 2020 decemberében a magyar bíróság arra jutott, hogy -bár hosszan ír arról, szerinte miféle szabálytalanságok, esetleg bűncselekmény gyanújára okot adó dolgok történtek, Terner ellen megszüntetik az eljárást, arra hivatkozva, hogy ügyével egy osztrák bíróság is foglalkozik.

Csakhogy ezt az álláspontot a magyar ügyészség nem fogadta el, ezért másodfokra kerül az ügy. A bíróságok eddig nem találtak időt arra, hogy tárgyalják ezt, ráadásul rövidesen itt az ítélkezési szünet. Legkorábban az ügyet tehát ősszel lehet elővenni, éppen a választási kampányban, hogy mi minden történt a szocialista-szabaddemokrata időkben. Ha nem is sikerül majd ezt bizonyítani, bár a bíróságok megtörésé miatt, ki tudja mi várható – a propagandának remek lesz ez a történet. Amelyből persze majd kimarad az a rész, hogy ha valóban történt bűncselekmény, miként és miből jött létre a fideszes médiabirodalom.

Facebook Comments