Orbánt megint nem engedték be Ferenc pápához

Orbánt megint nem engedték be Ferenc pápához

Orbánt megint nem engedték be Ferenc pápához

A magyar delegáció részt vett az audiencián, de a delegációvezető nélkül.

Azzal kezdődött, hogy egy római étteremben lefotózták a vacsorázó Orbán-családot. Azután Novák Katalin posztolt a Facebookra egy pápai audienciáról. Majd a kormányfői sajtós közölte, hogy Orbán hivatalos programon, a katolikus törvényhozók nemzetközi hálózatának éves rendezvényén vett részt. A kormánysajtó delegációvezetőként aposztrofálta.

Utóbb az is kiderült, hogy a honvédséginek álcázott kormányzati luxusjet Budapestről Rómába tartva odafelé a dalmáciai Brac szigetére tett kitérőt, majd visszafelé Zadarban szállt le. Nem árt emlékeztetni, hogy a Zadarral szemközti Ugljan-szgetén van egy luxusvillája az Orbán-családnak – hivatalosan persze Mészáros Lőrinc egyik cégének nevén.

A fentiekből több dolog is következik. Egyrészt az, hogy Orbán Viktor és családja már nem csak Mészáros és a saját vagyona, de az állami és a magánvagyon között sem tud különbséget tenni: úgy használják az állami infrastruktúrát, mintha az kizárólag az ő igényeik kielégítését szolgálná.

Másfelől az is, hogy olyan fontos volt számukra a római kiruccanás, hogy még a nyaralásukat is megszakították miatta. Nemcsak Orbán ugrott át ‘Olaszba egy nevenincs szervezet (az európai kereszténydemokraták ignorálják) semmilyen rendezvényére, de még a családja is.

Továbbá az is kitűnik, hogy bár Orbán – mint sajtója írta: delegációvezetőként – részt vett a katolikus törvényhozók értekezletén, annak fénypontjára, a pápai audienciára már nem ment el. A Vatican News által közölt fotókon és videókon legalábbis nem látszik, miközben Novák Katalin és Balog Zoltán jól kivehető az első sorban (lásd fent).

Erre lehet esetleg magyarázat, hogy Orbán nem katolikus, hanem református. Ez azonban korábban nem akadályozta, hogy pápákkal találkozzon, valamint abban sem, hogy részt vegyen a katolikus képviselők tanácskozásán.

Ráadásul az audiencián részt vevő Balog nemcsak református, hanem egyenesen püspök is, mégis ott volt. A Magyar Kurír nevű katolikus hírportál úgy számolt be az audienciáról, hogy

Augusztus 27-én a Szentatya kihallgatáson fogadta a Nemzetközi Katolikus Törvényhozói Hálózat (ICLN) találkozójának résztvevőit, köztük a magyar delegáció tagjait.

Tehát a magyar delegáció tagjait – de a delegáció vezetője nélkül.

A MK szerint Balog és Novák mellett ott volt Azbej Tristan keresztényüldözési államtitkár, Nacsa Lőrinc, a KDNP országgyűlési képviselője, valamint saját Facebook-közlése szerint Gál Kinga fideszes EP-képviselő is.

Mindenki, csak Orbán nem.

Erre lehet esetleg magyarázat, hogy más fontos elintéznivalója akadt. De ez nem lehetett pl. a Meloni nevű olasz posztfasiszta pártvezérrel való találkozója, mert a lapcsőn üldögélésen a pápai audiencián részt vevő Novák is ott volt:

Minden jel arra mutat tehát, hogy Orbán Viktor azért ment el, és vitte el a családját Rómába, hogy velük próbáljon meg magánaudienciát kieszközölni a számára – de nem sikerült, és ezért inkább nem ült be közös kihallgatásra sem.

A dolog előzménye, hogy a Fidesz kiszorult az európai kereszténydemokráciából, előbb felfüggesztették, majd a kizárást megelőzendő inkább kiléptek az Európai Néppárt nevű jobbközép pártszövetségből. Az Orbán-rezsim ezután egyházi-vallási alapon próbálta legitimálni a maga kereszténynek mondott politikáját. Ezért rendeznek katolikus világtalálkozót szeptemberben Budapesten Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus néven.

Erre elcsalogatták Ferenc pápát is, de az argentin jezsuita – a Fidesszel és az Orbán-rezsim politikájával való szembenállását hangsúlyozandó – nem fogadta el az államfői meghívást, kizárólag papi minőségében vesz részt a rendezvényen.

Csak egy misére jön Budapestre – ahogy közölte. Ráadásul, azonnal tovább is indul Pozsonyba, ahová a balliberális Caputová elnök hívta meg, és több napon át turnézik Szlovákiában. Ferenc röpke budapesti látogatásán magyar állami vezetőkkel csak a mise előtt, egy félórára hajlandó találkozni.

Alighanem ezt a hiányosságot próbálta pótolni Orbán a római vizittel, hogy egy közös fotóval illusztrálhassa hívei előtt, nincs is olyan éles ellentét a legnagyobb keresztény egyház feje és közötte.

De sajnos Bergoglio még mindig lábadozik az egy hónappal ezelőtti műtétje után, és nem (ezúttal sem) volt érkezése az Orbán-család fogadására.

Alighanem ennek tudható be, hogy Novák miniszter nem pápának, és pláne nem Szentatyának címezte a Facebook-posztjában, hanem szimplán Róma püspökeként hivatkozott rá. Ahogy a protestánsok vagy az ortodoxok szoktak, hogy jelezzék, egyáltalán nem tartják maguk fölött állónak vagy a világ keresztényei vezetőjének.

Csak egy pap a sok közül.

Facebook Comments