Amire kevés volt fél évszázad is

Amire kevés volt fél évszázad is

Amire kevés volt fél évszázad is

Csaknem ötven esztendő is kevés volt ahhoz, hogy a XVI. kerületi önkormányzat megoldjon egy furcsa helyzetet: állítsa vissza a korábbi állapotokat a Rákosi és a Mátyás király utcában, ahol az egykor kisajátítással járó útszélesítési terv a múlt század hetvenes évei óta nem valósult meg. A lakók meg futhatnak a telkeikből elvett 30-40-50 négyzetméter után.

Amit el kell ismerni, azt ismerjük el: fejlődik a Kertváros. Igaz, ezzel az írásunkkal éppen nem ezt fogjuk bizonyítani, hanem inkább azt, hogy bizonyos ügyekkel fél évszázadnyi lemaradásban van az önkormányzat. Ráadásul a legutóbbi polgármesteri fogadóórán az is nyilvánosan elhangzott, hogy a kerület vezetőjének fogalma sincs arról az ügyről, amelynek rendezését az elmúlt csaknem ötven évben többször is kérték az önkormányzattól az érintett lakók.
Még a 60-as, 70-es években akarta szélesíteni az önkormányzat a Rákosi és a Mátyás király utcát, ezért kártérítés nélkül kisajátítottak a tervezett beruházás által érintett területen több ingatlanból is két-három métert, azaz 30-50 négyzetméternyi területet. Ezt azonban nem egységesen, minden teleknél tettek meg, hanem csak azoknál, amelyekre a tulajdonos építési engedélyt kért. Az engedélyt azzal a feltétellel adta meg az önkormányzat, hogy a kérelmező vigye beljebb legalább két méterrel a telekhatárát, vagyis a kerítését, mondván: az adott területre útszélesítést terveznek.
Azoknak a telkeknek a határvonala viszont nem változott, amelyekre nem kértek új építési engedélyt, mert azokon már állt lakóingatlan. Igaz, a kisajátítás ott is elkezdődött volna, ám mivel az útszélesítésről semmiféle tervet nem tudtak bemutatni a lakóknak, az érintettek megakadályozták a folyamatot. Így történt, hogy ezekben az utcákban rendezetlen maradt a helyzet, sőt, az ide-oda tologatott telekhatárok miatt meglehetősen nagy összevisszaság alakult ki.
Az ügyről az érintett lakók zöme a mai napig semmiféle hivatalos tájékoztatást nem kapott, s nem láttak terveket sem. A megcsonkított telkek tulajdonosai azt sem tudják például, hogy kapnak-e valaha kártérítést – vagy az önkormányzat a saját költségén visszaépíti-e a beljebb tolt kerítéseket –, hiszen az útszélesítés miatt kisajátított területekre vonatkozó bejegyzés érvényessége a 90-es években lejárt.
Meglepő módon tavaly az önkormányzat felszólította a Mátyás király utca lakóit, hogy aki még nem tette meg, az igazodjon a többiekhez, és vigye beljebb a kerítését, természetesen a saját költségén. Arról azonban ezúttal sem tájékoztatták a tulajdonosokat, hogy a kisajátításért kapnak-e kártérítést. Az érintettek elmondása szerint az önkormányzat azt sem mérte fel, hogy a telekhatárok áttervezése milyen következményekkel járhat. Pedig sok ingatlannál a kerítés áthelyezésével például a vízórák a kerítésen kívülre, vagyis az utcára kerülnének. Az sem világos, hogy az átépítés költségeit vajon ki viselné.
Ez az egész terv enyhén szólva sem tűnik átgondoltnak, s az önkormányzat jelenlegi vezetői azt sem tudják, mit akarnak. Az eddigi felelőtlen intézkedések nyomán több helyütt az áthelyezett telekhatárokon kívül gazos, elhanyagolt az utcafront, régi, porladozó betonoszlopok csúfítják a Kertváros Rákosi úti szakaszát. Mellesleg az önkormányzat 2008-ban határozatban tudatta az érintett lakókkal, hogy a korábban útszélesítési terv miatt „lejegyzett” – ingyen elrekvirált – területeket visszaadják. Vagyis, megszüntetnék a telekhatár-módosítást.
Ez a határozat a mai napig érvényben van – állítják az érintett tulajdonosok, az önkormányzatnál azonban nem hajlandóak elfogadni ezt. Amúgy a földhivatali nyilvántartásokból is az derül ki, hogy ingatlanonként ki-ki mindenféle kártalanítás nélkül elveszített olyan 30-40-50 négyzetmétert. Ami nem tűnik soknak, hiszen arrafelé 700-800 négyzetméteres teleknagysággal kell számolni. Lakossági forrásaink szerint mellesleg lehetőség nyílna egy 2019-es közmeghallgatás szerint az elvesztett terület visszavásárlására is, de ennek feltételei elég ködösek.
Arról nem is beszélve, hogy mi lesz az útszélesítéssel. A XVI. kerületi önkormányzat áttolná az ügyet Karácsony Gergelyre. A „Mátyás király út településszerkezeti jelentőségő gyűjtőút, autóbuszvonalak által járt útvonal. A folyamatban levő szélesítés révén az út szakaszosan már 16 m-re bővült, amely a kerékpáros infrastruktúra kialakítását teszi lehetővé hosszú távon. A tervezett területbiztosítás törlése nem indokolt”, vagyis nem javasolt a főváros településszerkezeti tervének módosítása – olvasható a fővárosi közgyűlés szerdai ülésére szánt előterjesztésében. Tehát Budapest valóban magára húzta a felelősséget.
Mellesleg a helyi lakók szerint a Mátyás király út sehol nem 16 méter széles – ami kétszer két sávot jelentene –, ráadásul egy lelkes patrióta utána is járt: a főváros tulajdonában és kezelésében a mindösszesen nagyjából hat méter széles aszfaltozott útburkolat van. Ám a járdák – és a lakóingatlanok területéből kártérítés nélkül kiszakított részek – elvileg Kertváros polgármesteri hivatalának tulajdonában vannak. Csakhogy a 2019. június 5-én tartott közmeghallgatáson a polgármester azt mondta, az érintett lakók tájékoztassák az önkormányzat vezetését, hogy milyen hivatalos leveleket, felszólításokat kaptak, mert a kerület vezetésének minderről fogalma sincs. Ezek után kíváncsian várjuk a további fejleményeket.

(Fotó: GoogleMaps)

Facebook Comments