„Városháza-gate” után „Kertváros-gate” a XVI. kerületben

„Városháza-gate” után „Kertváros-gate” a XVI. kerületben

„Városháza-gate” után „Kertváros-gate” a XVI. kerületben

Az önkormányzati dolgozók illetményalapjának emelését tárgyalni sem akarta a XVI. kerületi fideszes többség, helyette egy ingatlaneladásból építettek fel egy „Kertváros-gate” ügyet. Feltehetnénk mindjárt azt a kérdést is, hogyan lehet ebből a Városháza-ügyet vizsgáló bizottságáig eljutni, de tudjuk a választ: a kormányoldalon kavarnak, mint Piszkos Fred kapitány, Rejtő Jenő kevésbé szerethető regényhőse.

Megint kavarnak, és – ahelyett, hogy a kerület alkalmazásában álló közszolgák fizetésével foglalkoznának – próbálják Budapest jelenlegi vezetőnek nyakába varrni a felelősséget egy 2008 óta nem működő idősotthon ügyében, és ebből hatalmas politikai lufit fújnak. A főváros eladná ugyanis a saját tulajdonában álló kihasználatlan ingatlant, és a XVI. kerületi önkormányzat gazdasági bizottsága úgy döntött, hogy megfelelő pénzügyi forrás esetén élne is az elővásárlási jogával.


Eddig nincs is ezzel semmi baj. Csakhogy ezek után egyes fideszes képviselők feltételezésekre és valótlanságokra épülő vitát generáltak a testület december 8-i ülésen. Ami minden eddiginél is mélyebben ásta alá a kormányoldali többség tekintélyét, már ha eddig egyáltalán beszélhettünk tekintélyről. Arról nem is szólva, hogy annak idején az otthon bezárásáról a fővárosi közgyűlés döntött.


Azon persze lehet vitatkozni, hogy a kerületi fideszes többség feltételezése szerint a fotón látható ingatlant megvásárolni készülő új tulajdonos munkásszálló kialakítására vonatkozó szándékát meg kell-e akadályozni. Tény, hogy nagyon sok panasz érkezett a kerületben működő munkásszállókra. Ez ellen tényleg tenni kell, de az önkormányzat minden ingatlant nem képes megvenni. Viszont alkothatnak olyan szabályokat, amelyekkel elérhető a köznyugalmat zavaró munkásszállók bezárása, és újak építésének megakadályozása.


A gazdasági bizottság ülésén egyébként a vásárlási szándékot jelző cég képviselője is jelen volt, aki elmondta, hogy általában milyen szándékkal vásárolnak ingatlanokat. Azt viszont határozottan kijelentette, hogy koránt sincs még döntés, arról, mi a szándékuk a Georgina utcai épülettel. Ezzel szemben Szász József alpolgármester a munkásszálló létesítésének szándékát tényként kezelte, és az ülést levezető elnökként valótlanul tálalta a testület tagjai számára a gazdasági bizottsági ülésen elhangzottakat. Természetesen a jegyzőkönyv majd mindenre pontos választ fog adni, és ha tévedtem, elnézést fogok kérni. Az ellenzék természetesen nem akadályozója volt a tegnapi testületi ülésen sem, hogy az ingatlant vásárolja meg az önkormányzat, hanem ellenkezőleg: arra tettünk javaslatot, hogy a jelenlegi formában nyugdíjasotthon céljára valóban alkalmatlan épületet újítsuk fel annak érdekében, hogy az a mai kor követelményeinek megfeleljen.


És itt jött az újabb csavar, mert Szász József a testületi ülésen azt mondta, hogy a főváros eladási szándéka mögött baloldali szálak fedezhetők fel, és egy állítólag volt baloldali képviselő áll az ügy hátterében, s zavarosan valamilyen DK-s kötödésre is utalt az alpolgármester. Mindenesetre azt javasolta, hogy Georgina utcai ingatlan sorsát is tekintse át a Városháza-ügy bizottság, és erről szülessen döntés az ülésen. Szóval csináltak egy „Kertváros-gate” ügyet is.


Ezután újabb fordulat következett be, amikor az ellenzék azt javasolta, hogy vállaljuk az épületnek a kor követelményeinek megfelelő nyugdíjasotthonná történő átalakítását, ha a főváros ingyen átadná az ingatlant. Ezért cserében a XVI. kerület 2022-2023-ban biztosítson összességében 500 millió forint forrást. Némi zavar keletkezett a fideszesek oldalán, mivel egyórás szünet kellett ahhoz, hogy a számukra kezelhetetlen helyzetet valahogyan feloldják. Vélhetően egyeztetniük kellett Kovács Péterrel és talán még a pártközponttal is, hogy a saját maguk ásta gödörből kikecmeregjenek.


Jött az újabb ostoba érv: a fideszes Dobre Dániel Gy. Németh Erzsébet Facebook-bejegyzésével próbálta igazolni a fővárosi közgyűlés jegyzőkönyvéből egyáltalán nem kiolvasható érveket. A Georgina utcai ingatlan eladása kapcsán ugyanis a közgyűlési dokumentumban csak annyi szerepelt, hogy az épületet nyilvános pályázaton kívánják értékesíteni, figyelemmel a XVI. kerület elővásárlási jogára is. A főpolgármester-helyettes viszont a bejegyzésében mindössze arra utalt, hogy a létesítmény nem felelt meg az idősotthonokra vonatkozó szabályoknak – ezért kellett 2008-ban becsukni –, ám azt nem állította, hogy a terület teljesen alkalmatlan lenne idősek otthonának. Egyszerűen valótlanságot tartalmazó határozatot fogadott el a fideszes testület.


Szerintem Dobre már az „olvasópróba” alatt rájött, hogy mekkora hülyeséget mondott. Amit még akkor sem volt hajlandó tudomásul venni, amikor megszavazta a Fidesz-frakció az egyórás szünettel csaknem közel kétórásra sikeredett napirendi vitán kialakult álláspont végső változatát. A kínkeservesen megszületett döntés tehát valótlanul, tévesen idézi a határozatában a főváros álláspontját, állítását. Sőt tévesen fogalmazták meg Hollai Gábor felajánlását is. Az ellenzék hiába jelezte a határozatban megfogalmazott állítások valótlanságát, a fideszes többséget ez nem zavarta és megszavazták saját igaztalan állításokkal tarkított javaslatukat.

Facebook Comments