A háborút csak az fejezheti be, aki elindította

A háborút csak az fejezheti be, aki elindította

A háborút csak az fejezheti be, aki elindította

Kedd este a Lánchíd budai hídfőjénél egy órán át zúgott, hogy „Ruszkik, haza!”

2022. március 1-én este a Clark Ádám téren a Nemzetközi Beruházási Bank épülete előtt tartott tüntetést az ellenzék. A demonstrálók uniós és ukrán zászlókkal érkeztek az eseményre: ki egészen nagy lobogót lengetett, ki egy kitűzővel, szalaggal, arcfestéssel jelezte, hogy hogyan foglal állást az orosz-ukrán konfliktus kérdésében. A helyszínen hozzá lehetett jutni putyinos táblákhoz is, de az éles szemű megfigyelő felfedezhetett korább megmozdulásokon már felbukkant transzparenseket is. Ezek szinte szimbólumai annak, mi változott az elmúlt időszakban: semmi. A régi táblák és jelszavak még mindig aktuálisak, a problémák ugyanazok, csak egyre nagyobb erővel hatnak.

Bár a sokak által legjobban várt felszólaló az ellenzéki miniszterelnök-jelölt volt, a legerősebb és legfontosabb beszédet mégsem ő mondta. Márki-Zay Péter ezúttal az emberség erejét hangsúlyozta a hatalmi érdekek érvényesülésével szemben, kapcsolódva ezzel az előtte felszólalóhoz, aki minden kétséget kizáróan a leghitelesebb szónok volt az este folyamán. Maria Kijevből menekült Magyarországra három gyerekkel, a férje Ukrajnában maradt, hogy csatlakozzon az ellenállókhoz. Elmondta, milyen volt átélni az ottani eseményeket, hogyan döntötte el, hogy útnak indul, és miért érzi úgy, hogy az ellenállás minden eszközét meg kell ragadni. Ezt a háborút csak az fejezheti be, aki elindította. “Ha Oroszország abbahagyja a harcot, nem lesz többé háború. De ha Ukrajna hagyja abba a harcot, nem lesz többé Ukrajna” – összegezte a helyzetet.

A kormány ezúttal eltekintett a megszokott stratégiától, miszerint úgy csinál, mintha az ellenzéki megmozdulások nem is léteznének, és reagált a tüntetésre. Mégpedig így: az ellenzék mindent megtesz, hogy belesodorja hazánkat a háborúba.

Facebook Comments