A 3 milliárd nem 3 millióval, hanem (legalább) 20 milliárddal állt szemben

A 3 milliárd nem 3 millióval, hanem  (legalább) 20 milliárddal állt szemben

A 3 milliárd nem 3 millióval, hanem (legalább) 20 milliárddal állt szemben

Orbán előbb a nemzetközi sajtótájékoztatóján, majd a karácsony előtti a propagandalapok által terített interjújában is hangoztatta, hogy

áprilisban 3 milliárd forintnyi dollár állt szemben 3 millió szavazóval.

Amivel azért elárulta, hogy mostanra hihetetlen kuszaság lakik a fejében, valamint azokéban is, akik elhiszik neki, hogy az a 3 milliárd, amit az ellenzék kapott a kampányára a NER mindenféle ellenségeitől, nem mellesleg törvényesen, a 3 millió Fidesz-szavazóval szemben állt, és nem azzal az összeggel, amiből őket a kormány megvásárolta, vagy legalább meggyőzte.

Ha pusztán csak a választás előtt költött pénzt tekintjük, akkor az látszik, hogy a kormányoldal hatszor annyiból kampányolt, mint az ellenzék.

A K-Monitor kérte, és hosszas várakozás után megkapta az adatokat, hogy mennyit költött a kormány a kampányra közpénzből az április választás előtt.

Ebből kiderült, hogy 19,6 milliárd forintba került a „Védjük meg a gyerekeinket” és az  „Őrizzük meg Magyarország békéjét és biztonságát” kampány, ami egészen véletlenül éppen egybeesett a Fidesz választási kampányával.

Hiszen hogy másként lehetett volna megőrizni a békét, mint Putyin emberére, Orbánra szavazni?

Az üzenet átvitelét erősen megkönnyítette, hogy a Kormányinformációnak nevezett plakátokon rajta volt a választáson induló egyik pártszövetség listavezetőjének arcképe.

Azaz a magyar állam megszegte a még a Fidesz alaptörvényében is rögzített semlegességi követelményt, és közpénzből kampányolt a választási verseny egyik résztvevője mellett.

Önmagában ez is elegendő kellett volna, hogy legyen az eredmény érvénytelenítéséhez. Ha azt nem éppen annak a magyar államnak, illetve hatóságainak kellett volna megtennie, amelyik az elkövetői oldalon is szerepelt.

A közpénzből és törvénytelenül elköltött 20 milliárd forint után különös pofátlanság, hogy a Fidesz panaszkodik az egyenlőtlen versenyhelyzetre, mert az ellenzék hozzájutott a 20 milliárd kb. 15%-ához.

A 20 milliárd ugyanakkor természetesen nem a teljes összeg, amelyből Orbán újraválasztatta magát.

Ebben nincs benne sem a Fidesz mint párt saját költése, a Kesmának vagy egyéb propagandaszerveknek, mint az állami médiának juttatott 10 milliárdok, de a már választás utáni, a következő választást megalapozni kívánó “konzultációs” kampány 8 milliárd forintja sem.

Mivel az Orbán-kormány 4 éven át kampányolt az újraválasztásáért, még helyesebb talán a kommunikációra és propagandára a legutóbbi választás óta összesen elköltött kb. 200 milliárddal összevetni azt a 3 milliárdot, ami az eredményből is kitetszően nem volt elég semmire az ellenzéknek.

Illetve, ha pusztán a kampányra költött pénzt vesszük tekintetbe, akkor

  • az ellenzék 3 milliárdból gyűjtött 1,9 millió szavazót,
  • míg a Fidesz és az Orbán-kormány 200 milliárdból 2,8 milliót.

Azaz mivel kb. hetvenszer annyi pénzből alig felével több támogatót szereztek, a hatékonyságuk kevesebb mint 3%-os volt.

Nemcsak kormányozni nem tudnak, de kampányolni se. Csak pénzük van hozzá rengeteg, mert a pártállam kiépítése miatt a választási esélyek egyáltalán nem egyenlők. És a helyzet alighanem romlani fog, ha a mostani előkészítő kampány után bezárják a jogi kiskaput, és az ellenzék még kevesebb pénzből kampányolhat.

Amiből alighanem az is következik, hogy ameddig az elképesztő aránytalanság fennáll, sem a Fidesz, sem a NER, sem Orbán és a pártállam nem váltható le. Vagy csak egy totális összeomlás esetén.

Facebook Comments