A születésszámot nem növelték, de szavazatvásárlásra és az infláció gerjesztésére jók voltak az ún. családtámogatások

A születésszámot nem növelték, de szavazatvásárlásra és az infláció gerjesztésére jók voltak az ún. családtámogatások

A születésszámot nem növelték, de szavazatvásárlásra és az infláció gerjesztésére jók voltak az ún. családtámogatások

Inflációban fizetjük vissza a kiszórt 3000 milliárdot.

Nem a háttérhatalom, a szankciók, de még csak nem is Putyin elbukott háborúja okozta az Európa-bajnok magyarországi inflációt, hanem az, hogy az Orbán-kormány 3300 milliárd forintot szórt ki az újraválasztása érdekében.

Írtunk már arról az aránytalanságról (3 vs 20 vagy még inkább 200 milliárd), ami a kormányoldal és az ellenzék között volt a a kampány közvetlen finanszírozása terén, de ez elenyésző volt ahhoz képest, amit a Fidesz közvetlenül a szavazatok megvásárlására költött. Nem krumpli, és nem párt ezer forint, hanem az ún. családtámogatások címén.

Kedvezményes hitelek, hitelátvállalások, adókedvezmények, -visszatérítések és -mentességek költsége a kormány saját összegzése szerint is meghaladta a 3000 milliárdos terhet az állami büdzsé számára 2022-ben. (Ehhez jött még a 13. havi nyugdíj kb. 250 milliárdja.)

  • A Fidesz azzal kampányolt, hogy Magyarországon költi a legtöbbet az állam családtámogatásra.
  • Valamint hogy az összeg nominálisan megháromszorozódott 2010 óta.

Egy minapi interjúban Gulyás miniszter modellértékűnek nevezte a magyarországi családtámogatási rendszert. És valóban modellértékű:

egyszer tanítani fogják, mit ne csináljunk. Vagy hogy hogyan idézzük elő Európa legnagyobb inflációját.

  • A 3000 milliárd forint kiszórása önmagában is keresletet generált, azaz a rövidtávon változatlan árumennyiség mellett gerjesztette inflációt.
  • Továbbá kiürítette az államkasszát, amit Orbán és Varga szektorális különadókkal próbált betömni. A sarcot a cégek (főként az élelmiszer-kiskerek) áthárították a vevőkre (mit mást tudtak volna tenni?), ami tovább gerjesztette az inflációt.
  • Az államháztartási hiány továbbá megnövelte a finanszírozási igényt, ami növelte a hitel árát, ami rontotta a forint-euró árfolyamot, ami végül kikényszerítette az alapkamat emelését. Ami megintcsak gerjesztette az inflációt.

A keresetnövelés, a kiürített államkassza és a lerontott forint tehát önmagában is Európa inflációjához vezetett volna; erre csak rásegített Putyin gázáremelése (a kínálat csökkentése útján), valamint a magyar devizapiacról az ellopás veszélye miatt hiányzó brüsszeli eurómilliárdok.

De vajon mi áll a mérleg másik oldalán? Elérték a céljukat az ún. családtámogatások? A névleges célt biztosan nem: 2022-ben soha nem látott mélységben a magyar születésszám.

Az utóbbi évtizedben már ötödször nem érte el a 90 ezret sem az adott évben született csecsemők száma. Innen nézve igaza volt Varga Juditnak: az utóbbi 120 évben nem volt olyan évtized, amikor annyi gyerek született volna, mint 2010 után.

Annyira kevés.

Magyarország tehát hiába költötte arányaiban a legtöbbet az Unióban ún. családtámogatásra, a Fidesz hiába háromszorozta meg az összeget 2010-hez viszonyítva, a születésszám tovább csökkent.

A “családtámogatásra” költött 3000 milliárd minden fillérje megérte tehát. Tisztán látszik, hogy bedőlt az embertenyésztési program, pénzért nem szülnek/csinálnak gyereket a népek.

Azonban úgy tűnik, nemcsak Varga Judit, de Varga Mihály, valamint Gulyás és – főként – Orbán is fordítva tartja a táblázatot, mert ahelyett, hogy megszüntetnék az inflációt gerjesztő pénzszórást, 2 évre meghosszabbították a hatályukat, valamint még ki is bővítették azokat a 30 év alatti nők szja-mentességével.

Talán a nagy sikerre való tekintettel.

Mondjuk, ha úgy nézzük, akkor megnyerték vele a tavalyi választást.

Facebook Comments