Szeretnének egy igen vicces dolgot olvasni? Hát rendben

Szeretnének egy igen vicces dolgot olvasni? Hát rendben

Mindenképpen le kell szögeznem, hogy sem a Magyarok 94, sem a Magyarok című fotóalbumhoz nem volt még szerencsém. Azt sem állítom hogy a két fotós, ne értene a fényképezés szakmájához biztos szemmel és kézzel: nyilván nem a manapság annyira jellemző totálisan amatőr, mindazonáltal magukat hatalmas fotósnak képzelgő, igazándiból tucatképeket futószalagon gyártó “gigaművészkölykökről” van szó – sok ilyen van. (Ezzel sincsen komoly probléma, én például még most is a ’90-es években igen divatos kosaraskártyákat gyűjtöm.) 

De akkor…? Lássuk a hírt. 

“Egyfajta korrajzát adja a mostani magyar társadalomnak a Magyarok című fotóalbum, Krasznai Korcz János és Zsigmond Gábor fotóművészek új albuma. – írja az MTI és ez eddig korrekt. 

A könyv felvételein megjelenik többek között Orbán Viktor miniszterelnök, Áder János köztársasági elnök, egy Gripen-pilóta, Fa Nándor vitorlázó, biciklis futárok, a Sziget Kft. tulajdonosai, üvegműves, bérfüstölő és Ungváry Krisztián történész is.” – Itt már röhögök. 

aj.jpg

Fotó: sikeradó.hu

(Krasznai Korcz János – a szerk.) “Az új szereplők között említette például Áder Jánost, akit kedvenc hobbija közben kaptak lencsevégre, amikor éppen egy csónakból horgászik…” – teszi még hozzá, igen-igen lelkesen a hír, miközben én éppen babfőzeléket köpködök a röhögőgörcstől – nem egy gusztusos látvány, de mit lehet tenni? 

Megtudhatjuk azt is, hogy “a kötetet a két fotóművész saját kiadásban jelentette meg 3000 példányban. Előszavát Kieselbach Tamás galériatulajdonos, illetve Kiszel Tünde Prokopp Dóra volt (!!) médiaszemélyiség írta. (A Szerencsekerék című műsorból a csaj, akinek házastársa Krasznai János.) Az album a színes képeken kívül rövid interjúkat is tartalmaz.”

Vagyis a szerzők – fotósok –  úgy gondolták, hogy a 20 éve megjelent, Magyarok 94 címre hallgató kötetet jól leporolják, kibővítik úgy, hogy aktuális legyen a tartalma. Na most: így születhetett meg a fenti, első, második és harmadik olvasatra is bohózatnak tűnő produktum. 

Húsz év alatt azok voltak a leglényegesebb események, mint például Áder Jánost lencsevégre kapták snecizés közben? 

ovi_1.jpg

Orbánról érdemtelen itt bármit is közölni. (El is kámpicsorodott.)

Végre van Gripenünk! Az már történelem, hogy feltételezhetően igen komoly mutyizás árán, amelyben erősen érintett lehetett az MSZP és természetesen a Fidesz is? (Ki miként kommunikálja, ez egy “totálisan szubjektív” dolog.)

Biciklis futárok – valóban hozzátartoznak 2014 városképéhez ezek a srácok, akiknek egy része akkor is ezt a hivatást választaná, hogyha felkínálnának nekik multinacionális cégeknél vezérigazgatói állásokat. Ahogyan lenni szokott, az persze már “mindegy”, hogy egy másik részük azért teker hóban-sárban-fagyban-szélben, saját testüket 35 éves korukra megnyomorítva, mert másmilyen, legalább így fizető állásra sajnos nem lenne esélyük, elsősorban nem a végzettségük hiányában…

Üvegműves, bérfüstölő? Igen, így már felismerem 2014 Magyarországát! 

És ott van a híres Ungváry történész úr is, aki nem mellékesen jeles borász? 

Ehhh…csináljunk mi is egy albumot! Nem lehet ördöngösség. 

 

Facebook Comments