Egy városi legenda nyomában – valóban létezett a nokiás doboz?

Egy városi legenda nyomában – valóban létezett a nokiás doboz?

A milliókkal tömött nokiás doboz a magyar politikai élet egyik legnagyobb legendája. Utána jártunk, igaz-e? Megdöbbentünk…

magicbox_0000_0.jpg

A legenda:

Balogh Zsolt, a BKV Zrt. korábbi megbízott vezérigazgatója 2010. februárjában kezdte pedzegetni azt, hogy tizenötmillió forinttal tömött nokiás dobozokat kellett átadnia Hagyó Miklós akkori főpolgármester-helyettesnek. Erre a vádra alapozva indult el korunk egyik legismertebb koncepciós pere, a BKV-ügy.

Amik legenda-szerűvé teszik a történetet – avagy a nokiás doboz sztori furcsaságai:

  • Balogh össze-vissza beszélt arról, hogy mekkora összeget adott át nokiás dobozban Hagyónak. Egyszer évi 15 millióról beszél, aztán 30 millióról, később már 70 millióról adott interjút.
  • Balogh arról is sokszor, sokféleképpen beszélt, hogy miért is kellett volna Hagyónak a milliókkal tömött nokiás dobozokat adnia. Hol egy csepeli idős otthon támogatásáról, hol pártfinanszírozásról, hol tagdíjról beszélt.
  • A pénz átadására való utasítás is homályos. Balogh úgy emlékezett, hogy Hagyó erőszakos hangnemben követelte a pénzt Gödöllőn. A gödöllői találkozó harmadik résztvevője azonban ilyenre nem emlékszik. Azért az még érdekes adalék információ – ha el akarjuk dönteni, kinek “megbízhatóbb” az emlékezete – hogy Balogh később nem tudta arcról sem azonosítani ezt a jelen lévő személy.
  • Ha kíváncsi, hogy miről beszélt még ellentmondásosan Balogh, itt elolvashatja.

 A legenda cáfolata:

Az eddigi ellentmondások is gyanússá tették a nokiás dobozról szóló történetet. A legendát azonban maga Balogh Zsolt cáfolta meg végérvényesen. A nokiás dobozokkal kapcsolatos állítását ugyanis a bíróság előtt már nem tartotta fent. Kiderült, hogy csak azért vallott Hagyó ellen, mert nyomás alatt tette vallomását, és félt a börtöntől. Később a tárgyaláson azt is elmondta, hogy nem az ő ötlete volt az, hogy erről a sajtóban nyilatkozzon. Hogy kié volt, azt a mai napig nem tudjuk…

+ érdekesség

Miért pont nokiás doboz?

Miért nem boríték? Miért nem sporttáska? Miért nem samsungos doboz? Miért pont nokiás dobozt talált ki pénztárolónak Balogh? Valószínűleg az adta az ötletet történetéhez, hogy már fél évvel az első nokiás dobozos vallomása előtt „Nokiás Baloghként” emlegették. Ha kíváncsi rá miért, itt megtudja!

Facebook Comments