Orbán és Matolcsy közösködtek, minden “happy” lesz – pedig olvasóink jobb tippeket adtak nekik

Orbán és Matolcsy közösködtek, minden “happy” lesz – pedig olvasóink jobb tippeket adtak nekik

Kilenc órakor kezdődött az a rendkívüli sajtótájékoztató, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök és Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke tartott. Mindez azért meglepő, mivel hatalmas titkolózás övezte a bejelentés(ek) tárgyát valamint rendkívüli módon ritkaságszámba megy az, hogy két ennyire prominens személyiség közös sajtótájékoztatót tartson.

Ezt gondolták

A tegnapi nap folyamán a Facebook-oldalunkon mi is feltettük a kérdést olvasóinknak: vajon mi lehet a bejelentés tárgya?

Igen elmés, valóban szellemes válaszok születtek, ebből teszünk közzé párat. (Írásunkban csak a keresztneveket közöljük.)

“Ha nem a lemondásukat, akkor nem érdekel” – Tibor

vikkancs.jpg

“Köpcös elveszi feleségül Qszaszemet.” – Iván – Erre Katalin így reagált: “Már foglalt, várja Putyin!””

gyurika.jpg

“Koronázás időpontját” – Emilia

ovk.jpgFotó: hir.ma.hu

“Vizeletet cserélnek?” – Tette fel az adekvát kérdést József. 

“Jézusom! Csak nem szakítanak?!?” – Fejezte ki Dezsőné az őszinte megdöbbenését. 

“Jövőre is 2014-et fogunk írni ??!” – Csattant fel Árpád. 

Ezzel szemben a sajtótájékoztatón ilyen, igen “érdekfeszítő” dolgok hangzottak el, mint például…

Orbán Viktor

A kormány úgy döntött, felkéri a jegybankot, hogy nyújtson segítséget az MKB megerősítéséhez és újjászervezéséhez – közölte Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Budapesten, a Matolcsy György jegybankelnökkel közös sajtótájékoztatóján.

A kormányfő elmondta: a szerdai kormányülésen Matolcsy György jelenlétében tekintette át a kabinet a magyar pénzintézeti rendszer helyzetét. A kormány azért tűzte napirendre a kérdést, mert úgy látja, a bankrendszer megerősítésre szorul – közölte Orbán Viktor.

Az MKB ügyében hangsúlyozta: a kormány és a Magyar Nemzeti Bank egyetértett abban, hogy az MKB-ból az ország egyik legjobb és legerősebb bankját kell kialakítani. 

A vártnál kissé hosszabb procedúrának nevezte az állam által megvásárolt Budapest Bank átvételét Orbán Viktor miniszterelnök.

A kormányfőt az MKB és a Budapest Bank esetleges összevonásáról kérdezték. Válaszában arról beszélt, hogy az állam mint tulajdonos május-június környékén léphet be teljes hatáskörrel a Budapest Bankba.

Vagyis a kormány 2015 félévekor lesz abban a helyzetben, hogy meghallgassa Matolcsy György jegybankelnök javaslatát az MKB és a Budapest Bank esetleges összevonása vagy különtartása ügyében – magyarázta a kormányfő.

Orbán arról is beszélt, hogy kárenyhítési alapot állít fel a kormány a Széchenyi Bank betéteseinek. 

A kormányfő emlékeztetett, hogy a Széchenyi Bankban – amelynek tevékenységi engedélyét visszavonta a Magyar Nemzeti Bank, és elrendelte a végelszámolását – 49 százalékos a magyar állami tulajdon.

A kárenyhítési alapot a Nemzetgazdasági Minisztérium kezeli majd, és annyi pénzt tesznek bele, amennyi a Széchenyi Bankban lévő állami tulajdon “felelősségének” megfelel – mondta Orbán Viktor.

Tájékoztatása szerint ez a kárenyhítési alap legalább 5-5,5 milliárd forintot jelent majd.

vikiqusza.jpg

 Fotó: MTI

Matolcsy rálátása a történésekre

 A Magyar Nemzeti Bank védőhálót ad az MKB-nak, a jegybank teljes mérlegével az MKB mögé áll, ezzel a bank teljes likviditását garantálja, és az javasolják, hogy a reorganizált bank ne maradjon állami tulajdonban  – jelentette be Matolcsy György jegybankelnök.

Nincs speciális magyar történet a forint mostani gyengülésében, az MNB-nek nincs árfolyamcélja és beavatkozási kényszere sem, a devizatartalékok pedig biztosítják a megfelelő védelmet – válaszolta a forint gyengülésével kapcsolatos kérdésre Matolcsy György jegybankelnök Orbán Viktor kormányfővel közösen tartott csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Hangsúlyozta: nincs speciális magyar történet, hiszen a forint együtt mozog a lengyel zloty árfolyamával. Az ország a kitűnő gazdasági mutatók mellett sikeresen enyhítette és közel jár ahhoz hogy megszüntesse sérülékenységét a devizahitelek felől – jegyezte meg. Megismételte: az MNB-nek nincs árfolyamcélja, egyetlen horgony a középtávú inflációs célkövetése, így a jegybanknak nincs beavatkozási kényszere sem.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön közzétett inflációs jelentése szerint idén 2,5 százalék, jövőre 2,4 százalék lesz az államháztartás hiánya a GDP-hez képest az uniós módszertan szerint számítva. A folyó fizetési mérleg többlete idén a GDP-hez mérten 4,2 százalék, jövőre 5,1 százalék lesz az MNB szakértői szerint.

A monetáris tanács a keddi kamatdöntéssel párhuzamosan foglalkozott az MNB legfrissebb inflációs jelentésével is, amelyben a jegybank jelentősen csökkentette inflációs prognózisát az idei és a jövő évre is. Az új előrejelzés szerint a fogyasztói árak színvonala az idén 0,2 százalékkal csökken, jövőre az infláció 0,9 százalék lesz. 

A GDP az idén 3,3 százalékkal, jövőre 2,3 százalékkal bővülhet az alap-előrejelzés szerint. 

Az MNB szeptemberi inflációs jelentése 0,1 százalékos idei inflációt várt, és 2014-ben 3,3 százalékos gazdasági növekedést valószínűsített. A szeptemberi jelentésben még azzal számolt a jegybank, hogy a jövő évi infláció 2,5 százalékra gyorsul, a GDP pedig 2,4 százalékkal bővül.

 

Forrás: Egyenlítő/MTI 

Facebook Comments