Kitalálja azt, hogy ki a 2014-es év második legkorruptabb politikusa a világon?

Kitalálja azt, hogy ki a 2014-es év második legkorruptabb politikusa a világon?

A korrupcióellenes OCCRP vagyis az Organized Crime and Corruption Reporting Project rendhagyó módon, ismét megválasztotta az elmúlt év legkorruptabb politikusait. Az első hely nem jelenthet komoly meglepetést. De a második? Talán az sem.

Az első

Az első helyen az a Vlagyimir Putyin áll, aki a szervezet szerint gyakorlatilag életműdíjat kapott a mostani “jutalmazásával”, hiszen mint írják, kiválóan elegyíti a hidegháború mentalitását a modern, szervezett bűnözés stratégiájával – gondoljunk az állami szintű pénzmosásra vagy az ellenzéki politikusok és média ellehetetlenítésére: az ukrán történéseket nem is említve. (Mindez talán nem meglepő, hiszen Oroszország és a volt Szovjetunió lakosai, neveltetésüktől fogva vágyják egy “cáratyuska” megkérdőjelezhetetlen “babusgatását”, komoly részüknek ez a természetes létforma.)

corruption.jpg

 Fotó: theafghanistanexpress.com

A harmadik

A harmadik helyezett – elnézést, direkt nem a másodikkal folytatom – az az 1991 óta Montenegrót irányító Milo Djukanovics, akinek személyes vagyona több tízmillió dollárra rúg, neki és testvéreinek a kezében összpontosul az ország vezető bankjának az irányítása, országa a Szerbiától történő elszakadás előtt 1994 és 2002 között elképesztő mennyiségű cigarettát csempészett államilag támogatva Olaszországba, hihetetlen kárt okozva az EU-nak.

md.jpg

 Fotó: rferl.org

Bronzérmesünk nagyvonalúan figyelmen kívül hagyja Montenegró Alkotmánybíróságának azon döntését, miszerint jogtalanul birtokolja a vezetői pozícióját, valamint pert is nyert az ország vezető médiumai ellen: vélhetően ilyen-olyan módon. Érdekes továbbá, hogy húga, Ana Kolarevic egy olyan jogi céget vezet, ami a nagyon komoly orosz befektetők – ki mások? – megfogására és maximális kiszolgálására specializálódott…

Említésre méltó, hogy Djukanovicsnak elvitathatatlan érdemei vannak a Szerbiától történő elszakadásban, szavaiban erősen Európai Unió-párti, azonban az EU érthető módon ferde szemmel néz személyére – és így kádereire -, hiszen mérhetetlenül korrupt országának valódi berendezkedése köszönőviszonyban sincsen a demokráciával.

A második

Vajon ki lehet az, aki megelőzte a feljebb bemutatott “díszpintyet”, de még van mit tanulnia mesterétől, az öreg Vovától?

Na ki?

Ő az – a vg.hu cikke szerint. 

vitya.jpg

Fotó: tenytar.blog.hu

Facebook Comments