Kié a felelősség karaktergyilkosság esetén?

Kié a felelősség karaktergyilkosság esetén?

Ha egy közéleti személy gyanúba keveredik, akkor három szereplőnek lehet hatalmas felelőssége abban, hogyan végül az illető karaktergyilkosság áldozatává válik-e. De kik ezek a szereplők, és kié közülük a “gyilkos” szerepe?

8mb.jpg

A vádló

Ő az, aki megvádolja az adott politikust. Először persze nem a rendőrség előtt: a médiában kezd üzengetni. Egymás után tesz nyilatkozatokat – természetesen az adott politikus pártjával ellentétes oldalon álló – újságoknak. Terhelő állításokat fogalmaz meg, amik ráadásul interjúról interjúra eltérnek egymástól, sőt később a rendőrségen tett vallomástól is.

A média

Azt hiszem ezekben a napokban nem kell magyaráznom, mekkora a média felelőssége, milyen hatással tud lenni az emberekre, és milyen szélsőséges érzelmeket tud kiváltani. (Gondoljunk csak a párizsi mészárlásra.) A média hatalom, az emberek figyelnek rá, főleg, ha egy ország választásokra készül. Ilyenkor szinte bármi, amit publikálnak az hatással lehet a választás kimenetére, sőt emberi sorsokra is. Pláne, ha elfogultak, és meg sem kérdőjelezik az interjú alanyának ellentmondásos vádaskodását.

A rendőrség

Egy vádló tehet össze-vissza vallomást, a média lehet elfogult, de egyedül a rendőrségnek kötelessége alaposan kivizsgálni az ügyet. Ám úgy tűnik, van az úgy, hogy a rendőrök nem néznek tévét, nem olvasnak újságok, miközben a média az általuk nyomozott ügy híreitől hangos.

Ez történt a BKV-botrány kirobbanásakor is. Az ország csak a média-nyilatkozatokat olvashatta. A rendőrségnek volt egyedül lehetősége arra, hogy a nyomozati vallomást összehasonlítsa a média-verziókkal, az ellentmondások alapján pedig megkérdőjelezzék a vallomás hitelességét.

A mulasztás következménye magáért beszél: Hagyó Miklós volt főpolgármester-helyettes karaktergyilkosság áldozatává vált, meghurcolták, 9 hónapot kellett előzetesben töltenie, és számtalan napig bíróságra járnia, mire Balogh bevallotta, hogy nem mondott igazat a nokiás dobozban átadott kenőpénzről és 

“nem az ő ötlete volt, hogy a jobboldali sajtóban különböző tartalmú nyilatkozatokat tegyen.“

Vajon kinek az ötlete volt? Felelősségre vonható a vádló, a média és a rendőrség is, de a valódi “gyilkos” személyére még nem derült fény.

 

Facebook Comments