Napelem – újabb demagóg marhaságot parancsolnak velünk megetetni

Napelem – újabb demagóg marhaságot parancsolnak velünk megetetni

Emlékeznek? “Azért nem lehet nap- és szélerőművekre alapozni, mert áramra éjszaka is szükség van, valamint akkor is, amikor nem fúj a szél” – mondta a Fidesz L. Simon Lászlója a tavalyi év folyamán, a Paks kérdését firtató parlamenti vitanapon. 

baby.jpg

Fotó: webmd.com

Szokásos agyhalál a köbön 

A nevetséges, egyenesen szánalmas, a tudatlanság netovábbját bizonyító elszólásról megannyi mém született az elmúlt hónapok során – talán gondolhattuk, hogy valamennyire megerőszakolja magát L. Simon a kormány és végre valamiben önkritikát gyakorol, ám azon egyszerű oknál fogva, hogy Magyarország kormányáról van szó, ez természetesen nem jött össze. Sőt. Még egy lapáttal rátettek a tűzre. (“Ha eddig nem lázadtak, ezt is bőven benyelik”-alapon?) 

Mit csináltak már megint? 

A környezetvédelmi termékdíjról szóló törvény módosításával sikerült a “jelentős szennyezést okozó termék- és anyagáramok” kategóriába sorolni a napelemet, így jutva kilónkénti 114 forinthoz (elemenként mintegy 2200 forinthoz), amely feltételezhetően a már most 877 milliárd 404,1 millió forintos államháztartási hiány betömésében fog szerepet játszani – az egyéb, rendkívül káros különadókkal egyetemben. (Vagy csupán kell a pénz 70.000 forintért vodkára, és 30.000 forintos borravalókra.) 

Vagy INKÁBB az oroszok popsijába bújásról van megint szó?

ls.gif

GIF: magyarinfo.blog.hu

Érdemes megjegyezni hogy Németországban is jelen van az adó, ám annak összege nem egészen egy euró – azt gondolom, ezzel a mondattal bőségesen elintéztük a káros hatásait főként azt figyelembe véve, hogy a napelemek felszerelését eddig is bőségesen megnehezítette a hazai bürokrácia, így az egész Európai Unióban ezen a fronton (is) tök utolsó helyen dagonyázunk. (Rendben, kicsit bővebben: itt – felvetve a kérdést: 2015-ben vajon melyik háztartási-és ipari készüléknek az előállítása során nem keletkeznek minimális mértékben olyan anyagok, amelyek nem éppen a legüdítőbbek?) 

Miért jó a napelem? 

Azon felül, hogy a telepítése egyszeri befektetést igényel – amelynek összege nagyjából 5 év alatt térül meg – nem szorul különösebb karbantartásra, a legtöbb gyártó pedig akár 20-30 éves garanciát is vállal a panelekre, amelyeknek az élettartalma eléri az 50 évet.  Használatukkal jelentősen lecsökkenthető a villanyszámlánk költsége sőt, akár teljes egészében megkönnyebbülhet terhétől az adott háztartás. 

Az sem mellékes, hogy megléte esetén megnő az ingatlan értéke, valamint biztonságérzetet ad a családoknak a jelenlegi energiát érintő, kiszámíthatatlan helyzetben…

És akkor…Paks!

Mint sajnos jól tudjuk, a magánnyugdíjpénztárak 3000 milliárd forintos, brutálisan illiberális lehúzása után – normális országban már ezért kiherélhették volna őket – meglepő módon pontosan ekkora összeget kértek a régi-új barátaink, az kommunista szovjetek illiberális oroszok a paksi bővítés fejében.

put.jpg

Fotó: truthdig.com

Így a jól bevált módszer szerint, akár a fejlődést is lelassítva, megállítva, visszaforgatva, minden létező dolgot megteszünk annak érdekében, hogy cimboráink érdekei maradéktalanul érvényesülni tudjanak az energiaszektorban. Elvégre az nem menő, hogy inkább komolyan támogatnák a napelemek telepítését, ezzel akár kiváltva a hagyományos villamos energia, sőt, akár a gáz jóval költségesebb felhasználását.

Nem beszélve fekete bárány országunknak és az EU-nak a Putyini Oroszországtól való függőségének fokozatos csökkentéséről…

De kinek mi az érdeke? 

Pláne, hogy hamarosan hazánkban üdvözölhetjük őkelmét…

“Szép” gesztus ez. 

Facebook Comments