Mária országa – Véletlenül kiderült, ki áll a Szabadság téri förmedvény mögött

Mária országa – Véletlenül kiderült, ki áll a Szabadság téri förmedvény mögött

A Terror Háza szúrós tekintetű nagysasszonya faséban van a Miniszterelnökséggel, mert az nem akarja kifizetni a Sorsok Háza nevű, a holokauszt gyermekáldozatait bemutató kiállítás és oktatási központ kidolgozott koncepcióját, egyszersmind megbízni őket az idei 440 millió forintos működési költség elköltésével.

Ennek apropóján írt a Magyar Narancs egy hosszú portrét Schmidt Máriáról, amelyben elrejtve meglepő információra bukkantunk.

Egy anonim kormányzati forrás a történész kegyvesztettségét indokolva arról beszél, hogy Schmidt “beszélte tele Orbán Viktor fejét azzal, amit már a Terror Háza-koncepció is sugall, miszerint a náci megszállással Magyarország elveszítette függetlenségét és cselekvési szabadságát, és csak a rendszerváltással kapta vissza.”

Schmidt és Kerényi Imre eszelte ki e nézet kivetüléseként a német megszállási emlékművet.

Amit a lapnak még az a kormánytag is

szörnyű giccsnek

nevez, akiben, ha nagyon akarjuk, akár a névtelenséget kérő LJ minisztert is fölismerhetjük.

Pedig a Sorsok Házára a megbízást még maga Lázár adta Schmidtnek, illetve az általa vezetett alapítványoknak, és polgármester korában még holokausztmúzeumot és Terror Háza “emlékpontot” finanszíroztatott Hódmezővásárhellyel Schmidtnek.

A Szabadság téri emlékmű viszont hatalmas botrányt okozott, mivel nehéz volt nem úgy értelmezni, hogy a kormány a zsidóüldözések miatti felelősséget teljes egészében a Magyarországot 1944. március 19-én megszálló Harmadik Birodalomra tolná, kevéssé elegánsan elfelejtkezve a még német segítség nélkül hozott zsidótörvényekről vagy a Kamenyec Podolszkijról.

megszall.jpg

(Kép: Origo)

Az emlékmű átadását végül Orbán a választások utánra halasztotta, és akkor (július 20-án) is alacsony szintre delegálta.

A miniszterelnöknek idővel leesett, hogy rossz lóra tett,

de a Sorsok Háza-projektet még nem akarja elvenni Schmidttől, mert nincs más, de a zsidó szervezetekkel se megy szembe, ezért a dolog egyelőre áll.

Schmidt és Orbán kapcsolata amúgy elég érdekes.

 • Az első Orbán-kormányban még miniszterelnöki főtanácsadó.
 • A Terror Házát a választások elé időzítik, Orbán mondja a beszédet (az első komolyabb köztérit 1989 óta).
 • 2006-ban viszont már Schmidt arról ír a Népszabadságban, hogy “Jones nem tér vissza”, azaz Orbánnak vége.
 • Amire a Magyar Nemzet legendás álnevű szerzője pártütéssel vádolja (Schmidt Mária ante portas).
 • 2008-ban nemzeti egységkormány akar, nemcsak Gyurcsány, de Orbán nélkül.

Ennek dacára a választások után gond nélkül elfoglalja privilegizált státuszát. Pedig a rettenetes elmúlt nyolc évben sem ment rosszul a sora.

 • 2002-ben Pető Iván javaslatára a kormánytöbbség elvont tőle 150 milliót.
 • De Medgyessy százat saját keretéből visszapótolt.
 • Ezután a szocik kötelességszerűen szavaztak meg neki évi 200-300 milliót, anélkül, hogy a kormánynak vagy bárki hozzáértőnek befolyása lett volna a finoman szólva is sokat vitatott kiállítása tartalmára.
 • 2008-ban egy uniós projektből is kapott 550 milliót.
 • Amikor 2009-ben a Bajnai-kormány csökkentette az alapítványok büdzséjét, Szigetvári Viktor pótolt vissza neki 60 milliót.

Ehhez képest 2010 után Schmidt simán visszakerült Orbán kegyeibe, sőt a következő év tavaszán elfogadott alaptörvény preambulumát egyenesen az ő történelemfelfogása uralja.

 • 2011-ben 476,
 • 2012-ben 235,
 • 2013-ban 1100,
 • 2014-ben 1900 millió forintot kapott az állami költségvetésből.

Ezek után már nem is volt szüksége arra az aprópénzre, amit a kormánymédiától kaphatott volna a Látószög blogért.

A Szabadság tér és a megszállási emlékművek ügye viszont továbbra is a szíve csücske, a múzeumnak nevezett és a köztéri giccsekhez egyaránt vonzódó üzletasszony már meg is tette a javaslatát az újabbra.

Ezúttal a kommunista megszállásra emlékeztetőre. Ami viszont elég határozottan menne szembe Orbán legújabb, oroszbarát, sőt, Moszkva-függő külpolitikájával.

Nem kizárt, ez a valódi oka a kegyvesztettségnek.

Facebook Comments