Négy hónap után derült ki, hogy az élete is veszélybe került

Négy hónap után derült ki, hogy az élete is veszélybe került

A szűk, levegőtlen, penészes cellában eltöltött idő alatt olyan mértékben romlott le a volt főpolgármester-helyettes egészsége, hogy az akár az életét is veszélyeztetheti – ez derült ki az orvosszakértő véleményéből, amelyre négy hónapot várt az asztmával és gyulladásos betegségekkel küzdő Hagyó.

intravenous-line-in-hand-veins_1.jpg

Hagyó Miklóst embertelen körülmények között tartották előzetesben kilenc hónapon keresztül. Ráadásul nem elég, hogy fogvatartását semmi nem indokolta, az előzetes alatt súlyos egészségkárosodást is szenvedett.

Cikksorozatunk korábbi részében foglalkoztunk azzal, mivel “érdemelhette ki” ezt a bánásmódot Hagyó, és megnéztük közelebbről azt a folyamatot, ami egészségi állapotának krónikus továbbromlásához vezetett. Most nézzük meg, mi lett a következménye az orvos-szakértői vélemény késésének, illetve milyen sokkoló kórképet állapított meg.

Hagyót fogvatartása alatt 2010 júniusában vizsgálta meg először szakorvos. (Ez nem egyenlő a szakvéleményt megfogalmazó orvosszakértői vizsgálattal.) Ám annak ellenére, hogy kezeléseket és gyógyszereket írtak fel neki, egészségügyi panaszai nem múltak el, sőt, drasztikusan lefogyott.

2010 szeptemberében újabb vizsgálatok után újabb gyógyszereket írtak fel neki. Balogh Zsolt és Hagyó ezt követő szembesítéséről szóló videón jól nyomon követhető a volt főpolgármester-helyettes egészségi állapotának romlása. Nem is csoda, hogy ezek után szintén Tökölön kezelték, ahol meg is állapították, hogy tüdőgyógyászati állapota romlott.

Négy hónap elteltével, 2010 szeptember 27-én végre elkészült az orvosszakértői vélemény is, ami a körülményeket nézve nem meglepő, mégis ijesztő következtetésekre jutott:

,,A gyógykezelés elmaradása viszont az egészséget, illetőleg a testi épséget veszélyeztető körülményt jelentene, és

akár életet veszélyeztető kórállapot kialakulását is eredményezheti.

A kórállapotok közül a fül-orr-gégészeti vizsgálattal igazolt kétoldali középfül-gyulladás valószínűsíthetően a közeljövőben fülészeti-sebészeti beavatkozást tesz indokolttá.”

Az orvosszakértői vélemény ellenére 2010 novemberében is elutasították, hogy Hagyó napi egy óránál tovább lehessen szabad levegőn. Csak az év decemberében adtak helyt a kérelemnek, de akkor már késő volt. Hagyó egészségi állapota 2011 február végi szabadulásáig sem javult. Azóta kétszer is megműtötték, hallókészüléke nélkül pedig azóta sem hall rendesen.

Facebook Comments