3 pikáns történelmi tévhit

3 pikáns történelmi tévhit

Vajon tényleg meg tudták védeni asszonyaik erényét a féltékeny férfiak az erényövekkel? Elvihették a földesurak szolgálólányaikat az első éjszaka jogán? Casanovának valóban irdatlan sok szeretője volt?

Ha szeretitek a pikáns történelmi tényeket, van egy rossz hírem. Illetve három.

Az erényöv legendája

chastity-belt_1.jpg

Bármennyire is szexi a téma, az erényöv nem létezett a fent említett funkcióval. Ha jobban belegondoltok, egyáltalán nem is lett volna alkalmas az erény őrizgetésére, ugyanis a bőr változatból könnyen ki lehetett volna szabadulni, és a fém verzióhoz is csak egy jó lakatos segítsége kellett volna.

Az erényöv tehát ilyen szempontból nem lett volna túl praktikus megoldás, arról nem beszélve, hogy a fémrács súlyos sérüléseket is okozott volna viselőjének.

Az erényövről Pierre de Bourdeille, francia nemes írt először Brantôme uraság álnéven a 16. században. Művében egy olyan kitalált szerelmi kalandot mesél el, amelyben egy hölgyet végül megszabadít az általa addig nem ismert “vaspántos szerkezettől”.

Az erényöv legkorábbi ábrázolásai a 16-17. századból maradtak ránk, ám ezek a rajzok is csupán csak karikatúrák; múzeumokban kiállított példányai pedig hamisítványok.

Az első éjszaka joga

first-night.jpg

A rettenthetetlen című Mel Gibson film egyik feledhetetlenül szomorú jelenete, amikor egy esküvőre megérkezik a földesúr, és jus primae noctis – az első éjszaka jogán elviszi a nászéjszakára vőlegénye mellől a még érintetlen arát. Sokáig élt a tévhit, miszerint a középkorban a földesurak egyik kiváltsága volt, hogy eltölthetik a nászéjszakát azzal a lánnyal, akivel a jobbágyuk vagy vazallusuk házasságot kötött. Ma azonban már szinte minden történész egyetért abban, hogy ez a jog soha nem létezett

Igaz, hogy a szegényebb sorban élő lányok gyakran áldozatul estek a földesúr kénye-kedvének, de arra semmilyen jog nem hatalmazta fel a földesurat, hogy elvegye a menyasszony szüzességét. Azokban a vallásos időkben ráadásul ezt az egyház sem tűrte volna el.

Casanova megszámlálhatatlan hódítása

20150209casanova.jpg

A legenda szerint Casanova volt a történelem legnagyobb nőcsábásza. Nevének olyan híre van, hogy mára  jelző is lett. A valóság viszont az, hogy Casanovának igenis megszámolható számú szeretője volt, és ha úgy vesszük, nem is olyan sok: 122. 

Közel 4000 oldalas önéletrajzából emlékiratai alapján 122 olyan nőt sikerült azonosítani, akivel Casanovának szexuális kapcsolata volt. Ez elsőre soknak tűnhet, de ha leosztjuk szexuálisan aktív éveinek számával, akkor eredményként arra jutunk, hogy évente 2-3 nőt hódított meg. Ráadásul hódításra sem volt nagyon szüksége.

Szeretői nagy részét rendszerint megvásárolta. Női többsége prostituált volt, vagy férfiakat szórakoztató színésznő, énekesnő, táncosnő. A 19. században, a prostitúció fénykorában bármelyik módosabb férfi könnyen felülmúlhatta ezt a számot. Casanova hódításai csak azért váltak híressé, mert ő volt az egyetlen, aki emlékirataiban ilyen részletesen hagyta ránk őket.

Facebook Comments