Szavazzon! Ön a kártérítést vagy az egészségét választaná?

Szavazzon! Ön a kártérítést vagy az egészségét választaná?

Van akinek az édesapja élete, van akinek a szíve, az egészsége ment rá a 2010 tavaszán történtekre. A BKV-ügy érintettjei máris sokat veszítettek, holott még elsőfokú ítélet sem született. Voltak ugyan, akik kártérítést kaptak a jogtalanul elszenvedett megpróbáltatások miatt. A pénz azonban már nem hozza vissza a veszteségeket. Se az időt, se az egészséget.

news_5491_gyogyszer2.jpg

Hagyó Miklóst embertelen körülmények között tartották előzetesben kilenc hónapon keresztül. Ráadásul nem elég, hogy fogvatartását semmi nem indokolta, az előzetes alatt súlyos egészségkárosodást is szenvedett.

Cikksorozatunk előző részeiben már olvashatták,

  1. miért került a volt főpolgármester-helyettes embertelen körülmények közé,
  2. mi vezetett egészségi állapota leromlásához,
  3. végül milyen megdöbbentő szakvéleményt írt róla az orvosszakértő.

A BKV-per érintettjeinek immáron az ötödik évet rabolja el ez a hamis vádakra alapozott, jogtalan eljárással lefolyó ügy.

  • Először is, mint kiderült, a “pénzzel tömött nokiás doboz” csak kitaláció volt.
  • Másodszor pedig a hatóságok az előzetes letartóztatások alatt többször is megsértették az embertelen bánásmód tilalmát.

Emberi jogaik olyan mértékben sérültek, hogy 2013. áprilisában a Strasbourgi Emberi Jogi Bíróság is kimondta, hogy a magyar hatóságok embertelenül bántak a fogvatartottakkal. Amellett, hogy megállapították, jogtalanul tartották fogva Hagyót, kiemelték azt is, hogy fogvatartásának körülményei sem voltak megfelelőek.

A Bíróság hangsúlyozta, embertelen dolog volt, hogy az asztmától és egyéb légúti betegségektől szenvedő Hagyó hónapokon keresztül csak napi egy órára hagyhatta el túlzsúfolt zárkáját.

Ezenkívül orvosi javaslat ellenére csak több mint fél év után emelték meg azt az időtartamot, amit friss levegőn tölthetett.

Mindezek alapján a strasbourgi bíróság 12 500 euró kártérítést ítélt meg, amit a magyar államnak kell kifizetnie az

embertelen bánásmód miatt.

Soknak tűnhet ez a majdnem négymillió forintnyi összeg, azonban tekintettel arra, hogy Hagyó eleve hamis vádak miatt került az elfogadhatatlan körülmények közé más megvilágításba helyezi ezt az összeget. Valószínűleg Hagyó szívesen elcserélné a pénzt az egészségére és az elrabolt időre. De ezt már nem teheti meg.

Facebook Comments