Ezek a képek tetszettek legjobban D. Tóth Krisztának

Ezek a képek tetszettek legjobban D. Tóth Krisztának

Több szempontból is rendhagyó tárlatvezetésen vehettünk részt pénteken a Capa Központban. D. Tóth Kriszta, a közszolgálati televízió volt munkatársa mesélt saját élményeiről, asszociációiról a 33. Magyar Sajtófotó Kiállítás díjnyertes képei kapcsán.

A 2014-es év eseményeiről készült fotókkal összefüggésben beszélt a politikai szerepvállalással kapcsolatos dilemmájáról, önkéntes munkájának szépségeiről, de intim családi pillanatait is megosztotta velünk.

D. Tóth Kriszta egy olyan díjnyertes fotónál kezdte a vezetést, ami talán mindenki számára ismerős lehet. Hiszen a Netadó tüntetés a 2014-es év legtöbb embert megmozgató közéleti eseménye volt.

magyar_sajtofoto_2015.jpg

Netadó tüntetés – 01. Hír-, eseményfotó (egyedi) kategória 1. helyezett – Escher Károly, a legjobb hírképért (Az Erzsébet hídon vonuló több tízezres tömeg egyszerre tartja a magasba mobiltelefonjait az internetadó elleni tiltakozásként 2014 október 28-án.)

A tüntetést ábrázoló fotóval kapcsolatban Kriszta elárulta, hogy korábban a közszolgálati televízió híradós munkatársaként úgy érezte, nem mondhat politikai véleményt nyilvánosan, sem szóban, sem a jelenlétével. Ám, mivel véleménye és gondolatai neki is voltak, igen magas falakat kellett felhúznia maga köré.

Miután abbahagyta a híradózást, két évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy elkezdje lebontani ezeket a falakat.

A netadó volt az utolsó csepp a pohárban, mint sok más embernél is.

Kriszta számára ez volt a kezdőlökés, amikor azt mondta, ő is ki akar menni a tüntetésre, felvállalva az addig elnyomott véleményét, nemtetszését, amit a kormány antidemokratikus intézkedései keltettek benne.

tz_20140506_222.jpg

Hazaáruló – 01. Hír-, eseményfotó (egyedi) kategória 3. helyezett (Egy nő a Kossuth téren hazaárulónak nevezi, és leköpi Pásztor Istvánt, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökét, aki az Országgyűlés alakuló üléséről távozik éppen. Budapest, 2014. május 6.)

A Hazaáruló című fotó kapcsán Kriszta azt is beismerte, hogy túlteng benne az igazságérzet. Ettől a Kossuth téri jelenettől is görcsbe rándult a gyomra. Egyáltalán nem szereti sem a verbális, sem a fizikai erőszakot, és sokszor legszívesebben a játszótéren sem hagyná szó nélkül, ha egy anyuka rángatja a gyerekét.

dsc_5435_marton_laszlo_kesz.jpg

Visszatérés a csillagos házakba – 04. Emberábrázolás – portré (sorozat) kategória 1. helyezett (Hetven évvel ezelőtt született az a törvény, miszerint Budapest zsidó polgárainak, otthonukat elhagyva a számukra kijelölt csillagos házakba kellett összezsúfolódniuk. Fotósorozatomban mindenkit az egykor családja számára kijelölt csillagos házba vittem vissza, miközben mindenki elmesélte a házhoz fűződő emlékeit.)

A Visszatérés a csillagos házakba fotósorozat apropóján Kriszta arról beszélt, mennyire fontosnak tartja a holokausztról való megemlékezéseket. E fényképek magányosságot tükröző képi világa egy holokauszttúlélővel, Fahidi Évával készült interjút juttatott az eszébe. Az idős hölgy hosszú időn keresztül a képekhez hasonló magányossággal viselte emlékeit. Csak 60 év elteltével tudott beszélni az Auschwitzban történtekről, könyve tíz évvel ezelőtt jelent meg.

koffer-001.jpg

koffer-003.jpg

Mr. Franz Koffer – 06. Művészet – műalkotás vagy művészeti tevékenység ábrázolása, fotóriporteri eszközökkel (sorozat) kategória 1. helyezett (Mr. Franz Koffer, azaz Kőhalmi Ferenc. Édesapja álmát vitte tovább, aki kispolgári életüket színezte ki apró-cseprő amatőr zseb trükkökkel. Az otthoni bűvészdoboztól eljutott a szakma legrangosabb nemzetközi versenyeire, majd többszörösen díjazott bűvész vált belőle.)

A bűvészről készült fotósorozat Krisztát édesanyjára emlékeztette. Nem mintha bűvész vagy bohóc lett volna. Kriszta édesanyja saját szavaival élve “igazi prolilány” volt, aki színésznő szeretett volna lenni. Az ő életének történetét dolgozta fel D. Tóth Kriszta első könyvében.

Ahogyan a fotón lévő cipő, úgy édesanyja is egy színes folt volt, aki soha sem illett bele környezetébe, és mindig elvágyódott.

dsc_2024_1.jpg

Akiket mindenhonnan kitaszít a rendszer  (A 220 súlyosan, halmozottan fogyatékos embert ápoló gödi Topház, bár a magyar fogyatékosellátó rendszer legtöbb nyűgét nyögi, azt igyekszik megmutatni, hogy a legsúlyosabb testi és értelmi fogyatékos emberek élete is lehet élhető és értelmes)

Az Amputált futballisták, illetve az Akiket mindenhonnan kitaszít a rendszer fényképek kapcsán beszélt Kriszta az önkéntes munkájáról. A Speciális Olimpiai Szövetség önkénteseként és a UNICEF Nagyköveteként ő is sok fogyatékkal élő emberrel találkozik. Bevallotta, hogy mint általában mindenkinek, neki is megrázó volt az első ilyen találkozás.

Ahogy azonban megismerte ezeket az embereket, feloldódtak benne a félelmek és gátlások. Meglátta, hogy mennyi humorral, nevetéssel és szeretettel élnek ezek az emberek. Nem számít, milyen fogyatékosságuk van, egészséges társaikhoz hasonlóan tudnak örülni annak, ha sportolhatnak, versenyezhetnek, vagy játszhatnak. 

zora06.jpg

Zora – 12. Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (sorozat) kategória 3. helyezett – (Bár az otthonszülést szabályozó törvény 2011 áprilisa óta hatályban van, a téma mégis mind a mai napig nagy viharokat kavar. Az otthonszülést választó párok gyakran ellenállásba ütköznek az egészségügyi intézményekben a már terhesgondozás alatt.)

Az otthonszülést ábrázoló fotósorozat kapcsán szintén egy személyes élményét osztotta meg velünk Kriszta. Elmesélte, hogy mielőtt megszületett kislánya, terhesgondozásra járt, ahol egy otthonszülés igen naturalista homevideóját vetítették le a résztvevőknek. Ő akkor eldöntötte, hogy soha nem szeretne otthon szülni, mert nagyobb biztonságban érzi magát kórházi körülmények között.

Ugyanakkor hangsúlyozta, fontosnak tartja, hogy minden leendő szülő nyugodtan eldönthesse, hol szeretné világra hozni gyermekét, anélkül, hogy előítéletbe ütközne.

asszonyok8.jpg

Asszonyok – 08. Sport (sorozat) kategória 2. helyezett (Március 25. és 30. között rendezték meg Budapesten a 6. Veterán Fedett pályás Atlétikai Világbajnokságot. A megmérettetésen 70 országból közel 4000 atléta vett részt.)

Az Asszonyok című fotósorozatnál fejezte be Kriszta a rendhagyó tárlatvezetést. A 45 évesen már veterán sportolónak számító asszonyokra ugyanis példaképként tekint.

Kriszta idén lett negyvenéves, és ahogy ezek a veteránok, úgy ő is büszkén viseli testén élete nyomait. Ezért is kezdte megosztani Facebookon minden reggel smink nélküli fotóit.

“Negyvenévesen úgy érzem, megérkeztem valahova. Már nem akarok senkinek megfelelni.

Így összegezte a közszolgálati média utáni éveit D. Tóth Kriszta, aki példamutatásával minket is önmagunk és mások elfogadására ösztönöz.

A 33. Magyar Sajtófotó kiállítást május 23-ig nézhetitek meg a Capa Központban. További információk a honlapon.

Képek forrása: Magyar Sajtófotó Portál

Facebook Comments