A Coca Cola felfüggesztette a paralimpiai bizottság támogatását, a K&H Bank még sunyít

A Coca Cola felfüggesztette a paralimpiai bizottság támogatását, a K&H Bank még sunyít

A K&H Bank nem felelt arra a kérdésünkre, felfüggeszti-e a szponzorációs támogatást a paralimpiai bizottságnál kitört pénzügyi botrány miatt, vagy nem zavartatva magát, minden megy tovább a maga útján.

A Magyar Paralimpiai Bizottság vezérkarának néhány tagja, az élén Gömöri Zsolt elnökkel, élte a sportvezetők hétköznapi életét.

  • Hol Mexikóban kellett megnézniük egy erőemelő-versenyt.
  • Hol Tenerifére szólította őket a kötelesség.

gomorideutsch.jpg

Nehéz munka, de valakinek ezt is el kell végezni. És nyilván nem várhatjuk el, hogy mindezt nem megfelelő idegállapotban tegyék. Ehhez a feladathoz kisimult idegek kellenek, megnyugtató, biztonságos hátország. Ezért aztán nem izgathatta magát olyasmikkel az elnök és néhány munkatársa, mint hogy maradt még egy kis 3 milliós lakástartozása, úgyhogy, hopp, azt is kifizettették maguknak.

És közben még arra is jutott ideje Gömöri sporttársnak, hogy aggódjunk sportolóiért:

„a havi méltatlanul alacsony támogatásból legfeljebb naponta egyszer tudnak megenni egy párizsis zsömlét vagy egy pár virslit. Elvétve akad olyan paraversenyző, aki nem kényszerül arra, hogy a napi edzések mellett nyolc-tíz órát dolgozzon, és nem a megélhetésért, hanem a túlélésért”.

Ja, és csak a „szokásos” tíz százalékot vette fel jutalékként a szponzorpénzek után.

A Coca Cola Magyarország megelégelte a dolgot, és még idejében elhajolt a menetrendszerűen érkező lengő pofonok elől. Amíg nem rendeződnek a viták,

szünetelteti a támogatás folyósítását.

Ezek után kérdést tettünk fel egy másik szponzornak, a K&H Banknak. Többek között arról érdeklődtünk, hogy akkor ők most a továbbiakban mit kívánnak tenni. Erre a nem túl bonyolult kérdésre kétszeri levélváltás után sem kaptunk egyértelmű választ.

Van szó a feleletben „érvényben lévő szerződésről” és minden szépről-jóról. De arról nem sikerült semmit sem kihúznunk a bank kommunikációs munkatársából, hogy akkor ők most felfüggesztik-e a támogatást vagy sem. Pontokba szedett kérdéseink közül ez volt az első. Még csak annyit sem mondtak rá: nem kötjük az orrotokra.

Kétségtelen a K&H Bank botránytűrő képessége (lásd Kulcsár-ügy) felettébb jó, egy ilyen aprópénzes történet lepattan róluk. (Itt irtunk arról, hogy a magyar szponzor amúgy sem különösebben kényes a botrányokra, és illúziói sincsenek.)

Kétszeri kísérletet tettünk, hogy egy részletesebb pénzügyi beszámolóhoz jussunk – állítólag a Magyar Paralimpiai Bizottság ilyet elkészít a banknak –, de itt sem értünk el átütő eredményt.

Megkérdeztük, jogosnak tartja-e, hogy a paralimpiai bizottság elnöke általában a szponzorpénzek után 10 százalék jutalékot vesz fel. (Az egyik évben egymillió, a másikban másfél millió forint jutott neki. Az nem egészen világos, hogy a K&H-tól kapott pénz után is tizedet kapott volna.) Mindenesetre, ez a kérdésünk is megválaszolatlan maradt, csak annyit tudtunk meg, hogy 2 paralimpikon – közönségszavazás alapján – kapott 1-1 millió forint ösztöndíjat.

Nem lepődtünk meg, de ismét bebizonyosodott,

a sportolásnál nagyobb üzlet a sportvezetés, s szemmel láthatóan jobb és biztosabb kenyér a jutalék.

Természetesen a jutalék bevett dolog a szponzoráció világában. Különösen, ha valaki maga szerzi meg a befizető ügyfelet. Arra a kérdésünkre, hogy miként talált a bank és a Paralimpiai Bizottság egymásra, végre kaptunk értékelhető feleletet:

„A K&H-nak 2007 óta van szerződése a Magyar Paralimpiai Bizottsággal 4 éves paralimpiai ciklusokra, melyet saját kezdeményezésünkre és saját megkeresésünkre kötöttünk velük.”

Úgyhogy csak remélni tudjuk, hogy ha ez valóban így történt, a bank jelentkezett, hogy adni akar, akkor ezért senki sem vette fel a tíz százalék „szokásos” jutalékot.

Ugyanakkor az is nagyjából köztudomású, hogy a „jutalék” részben arra is szolgál, hogy ebből a szponzoráló cég ügyintézője esetleg visszakapjon.

Természetesen nem állítjuk, még csak nem is célzunk rá, hogy itt efféle történt volna. Már csak azért sem, mert az összeg meglehetősen pitiáner a bank szempontjából, és a cél elég nemes ahhoz, hogy valóban részt vegyen egy ilyen ügyben a pénzintézet. Mindez inkább csak magyarázat.

El kell ismerni, a K&H gyors, ám sok részletet homályban hagyó választ küldött az egyenlito.blog.hu-nak. Ezért megismételjük a kérdéseket, hátha harmadik nekifutásra többre jutunk.

  1. Önöknek mi a terve a továbbiakban? (vagyis minden megy ugyanúgy tovább, mint eddig vagy esetleg a Coca-Cola példájára, felfüggesztik a kapcsolatot.)
  2. Megismerhetjük-e a részletes elszámolásukat, azt mire költötte a Paralimpiai Bizottság az Önöktől kapott pénzt? (Ha megkapták a beszámolót, ez nem tűnik túl bonyolultnak.)
  3. Jogosnak tartják-e, hogy a bizottság vezetője 10 százalék jutalékot kapjon? (Különösen, ha 1-1 milliót kapnak a sportolók közönségszavazat eredményeként.)
  4. Tervezik-e alaposabban meggondolni, hogy mire költik a bank nyereségét? (Illetve nem tartanak-e attól, hogy a botrány árnyéka Önökre is vetül?)

 DJ

(Kép: rtl.hu)

Facebook Comments